Iluziile spulberate ale Iranului

Autor: Ana Ilie
Luni, 15 Iunie 2009, ora 23:50
4215 citiri
Iluziile spulberate ale Iranului
Foto: Reuters

Daca alegerile din Iran ar fi fost "reale si adevarate", asa cum a insistat presedintele Mahmoud Ahmadinejad, strazile din Teheran nu ar fi patate de sangele celor care reclama frauda de la alegerile prezidentiale in urma carora Ahmadinejad a "castigat" un nou mandat.

Daca ar fi avut sprijinul popular pe care se lauda ca il are ("numaratoarea" l-a creditat cu aproape 65% din voturile exprimate), tinerii nu s-ar fi simtit furati pe fata si nici n-ar fi simtit nevoia sa iasa pe strazi, stiut fiind ca manifestarile de rebeliune sunt o raritate in Iran.

Daca regimul sau ar fi avut larga legitimitate cu care incearca sa inchida gura celor care spun altfel, puterea de la Teheran nu ar fi avut nevoie sa-si apere recurgand la masuri dure de represiune.

Iluziile tuturor s-au spulberat o data cu anuntul victoriei lui Ahmadinejad, la cateva ore dupa inchiderea urnelor. Cu toate ca Mir Hossein Mousavi, contracandidatul reformist al lui Ahmadinejad, nu era nici pe departe un "Gorbaciov" al Iranului, occidentul si tineretul iranian sperau ca fostul premier ar putea promova o destindere a relatiilor externe, scrie Guardian.

Visele de reinoire a Iranului, modeste, retinute, s-au spulberat in mii de bucatele sub bastoanele fortelor de ordine iraniene. Reinstalarea lui Ahmadinejad la putere, perpetuand elita fundamentalista, militara si politica ce a adus Iranul in izolarea externa, confirma faptul ca tara este ostatica iar occidentul, SUA si regiunea Orientului Mijlociu vor avea de suportat consecinte grave.

Primele ingrijorari vor fi simtite in tarile arabe vecine, dusmanii istorici ai Iranului. Sprijinul deschis oferit de Teheran gruparii Hezbollah din Liban a a facut din aceasta o forta politica si militara. La fel, sprijinul acordat Hamas-ului din Gaza si Jihadului Islamic sunt motive serioase de ingrijorare.

Tarile cu minoritati siite vor gasi in "victoria" lui Ahmadinejad perspectiva intensificarii eforturilor de extindere a influentei Iranului. Un efect previzibil ar fi accelerarea cursei inarmarilor in regiune, pentru a contracara potentialul militar nuclear al Iranului.

In acelasi timp, Israelul a inceput deja sa faca presiuni asupra Washingtonului pentru a limita perioada de timp oferita Teheranului pentru a raspunde la oferta sa de discutii. Confruntarea directa cu Iranul pe tema programului nuclear pare a fi o perspectiva tot mai apropiata, nu doar din punctul de vedere al Israelului, ci si al occidentului.

Daca se deterioreaza si mai mult relatiile Teheranului cu occidentul (asa cum se asteapta analistii), este posibil ca Iranul sa urgenteze campaniile prin intermediari in Irak si Afganistan, impotriva fortelor SUA si NATO.

Indiferent ce surprize rezerva viitorul, un lucru este cert: o reintoarcere la status quo-ul de dinainte de alegeri este imposibila. Increderea regimului a fost zdruncinata de raspunsul strazii, iar tinerii nu vor renunta usor la manie.

Ahmadinejad nu este genul de om care, odata iesit invingator, sa recurga la diplomatie: isi va relua, cu forte proaspete, amenintarile la adresa occidentului si Israelului. Raspunsul acestora va decide cursul evenimentelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#alegeri prezidentiale Iran, #Ahmadinejad alegeri consecinte , #stiri politice