Independentii se tem ca le va fi desfiintat grupul, din cauza inscrierilor in PD-L

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 16:17
868 citiri
Independentii se tem ca le va fi desfiintat grupul, din cauza inscrierilor in PD-L
Foto: Arhiva

Intre senatorii democrat-liberali si cei independenti ar exista tensiuni, deoarece acestia din urma se tem ca racolarile pe care le-ar putea face PD-L in perioada urmatoare ar duce la desfiintarea grupului lor, spun surse parlamentare.

Ingrijorarea independentilor din Senat ar porni de la faptul ca in ultima vreme trei colegi deputati au plecat la PD-L ( Dan Mihai Marian, Ion Cristian Burlacu, in ianuarie si Gheorghe Coroama, in februarie, toti trei ex-PNL), confirmand astfel politica de racolare practicata de democrat-liberali. Situatia este mai delicata la Senat, deoarece daca doi senatori independenti (din totalul de opt) s-ar afilia PD-L, grupul se va desfiinta, deoarece Regulamentul spune ca un grup parlamentar trebuie sa numere cel putin sapte persoane.

Temerile senatorilor condusi de Liviu Campanu sunt cunoscute de pedelisti. Astfel, senatorul PD-L Iulian Urban spune intr-o postare pe blogul sau, ca ministrul Apararii, Gabriel Oprea, s-ar fi plans presedintelui Basescu de faptul ca democrat-liberalii au atras in grupul lor parlamentari din grupul independentilor. Urban precizeaza ca tensiunile ar fi aparut dupa ce cativa parlamentari independenti au parasit grupul la care se afiliasera initial pentru grupul democrat-liberal.

"Umbla vantul cu vorbe si aminteste de un scandal cat casa intre PD-L si independenti, dupa ce un deputat independent a trecut la PD-L. S-a enervat herr general Oprea si s-a dus glont la Cotroceni, unde i-a adus aminte lui Base ca intelegerea era ca cele doua grupuri sa nu ia oameni unii de la altii. Mai mult, doi senatori independenti se pregatesc sa treaca oficial la PD-L, asa ca scandalul va continua. Unul are adeziunea deja semnata, altul si-a inaugurat azi in colegiu un sediu cu sigla PD-L", se arata pe blogul lui Iulian Urban, intr-o postare de pe 3 februarie.

Contactat de NewsIn, Urban a evitat sa faca publice numele celor doi atata vreme cat decizia lor nu este definitiva si nu au facut un anunt oficial in acest sens.

Senatorul independent Liviu Campanu a spus ca interdictia racolarii urmeaza sa fie oficializata in cursul saptamanii viitoare. "Exista un document care nu a fost semnat inca in care este reglementata colaborarea cu PD-L si sustinerea proiectelor Guvernului in care este si un articol ce prevede ca asemenea treceri nu vor mai fi posibile", a declarat Campanu.

Pe de alta parte, un alt reprezentant al independentilor, Eugen Nicolicea, neaga insa ca interdictia racolarii va fi formalizata printr-o intelegere scrisa. "Nu putem avea o asemenea constrangere personala", a declarat Nicolicea.

Liderii de grup ai PD-L de la Senat si de la Camera Deputatilor, Traian Igas si Mircea Toader, se arata impotriva semnarii unui acord cu independentii privind limitarea migratiei de la un grup parlamentar la altul. "Fiecare parlamentar este liber sa aleaga daca vrea sa ramana independent, sau vrea sa mearga la PD-L", a precizat si Toader, iar Igas si-a exprimat o pozitie similara.

Probleme au si deputatii independenti de la Camera. Precuparea liderilor de aici este insa indreptata spre alta directie, inlocuirea independentilor din comisii, la propunerea partidelor in numele carora au ajuns in Parlament, PSD si PNL.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, i-a invitat pe liderii de grup la o discutie pe marginea inlocuirii in comisii a deputatilor care au trecut la grupul independentilor, dupa ce in sedinta Biroului Permanent de miercuri s-a ridicat problema mai multor deputati care nu mai fac parte din nicio comisie.

Cei de la PSD si PNL au sustinut ca locurile din comisii au fost alocate partidelor, iar independentii trebuie sa se retraga. In schimb, liderul grupului PD-L, Mircea Toader, a pledat pentru o discutie intre liderii de grup, pentru ca sunt destul de multi parlamentari independenti si se poate avea in vedere inclusiv majorarea numarului de locuri in Comisii, pentru ca independentii sa nu fie nevoiti sa paraseasca forurile din care faceau parte ca membri ai grupurilor partidelor.

Pentru a rezolva aceasta situatie presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, le-a propus liderilor de grup sa aiba o intalnire luni, de la ora 18.00, la biroul ei, pentru a ajunge la un punct de vedere comun pe chestiunea inlocuirii parlamentarilor deveniti independenti in comisiile permanente.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#grup indepenti desfiintare, #senatori grup independenti , #stiri politice