INSOMAR: Geoana il depaseste pe Basescu din primul tur

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 16:46
7290 citiri
INSOMAR: Geoana il depaseste pe Basescu din primul tur
Foto: Realitatea TV

Candidatul PSD la prezidentiale, Mircea Geoana, il depaseste, pentru prima data intr-un sondaj de opinie, pe presedintele in exercitiu Traian Basescu in primul tur de scrutin pentru alegerile prezidentiale de pe 22 noiembrie, potrivit unui sondaj INSOMAR publicat marti.

O alta premiera este ca Traian Basescu ar fi invins in al doilea tur de scrutin de oricare dintre candidatii Mircea Geoana, Crin Antonescu sau Sorin Oprescu, potrivit aceluiasi sondaj, realizat de INSOMAR la cererea Realitatea TV.

Sondajul dat publicitatii, marti, mai aduce o noutate importanta, si anume ca, in raport cu sondajul publicat de INSOMAR in urma cu o saptamana, presedintele Traian Basescu a scazut cu peste patru procente in preferintele romanilor, de la 33,4% la 29%.

Alta este pozitia in clasament a lui Mircea Geoana, care a crescut cu un procent. Asadar, in primul tur de scrutin, Mircea Geoana ar obtine 30% din voturi, iar Traian Basescu ar fi pentru prima data intr-un sondaj de opinie pe locul al doilea, la diferenta de un procent.

Si prezidentiabilul PNL, Crin Antonescu, situat pe pozitia a treia, se bucura de cea mai mare crestere din acest sondaj, cu cinci procente, care il ridica de la 15 la 20%, peste procentul inregistrat de partidul lui la ultimele alegeri, cele europarlamentare, de 14,52%.

Tot in primul tur, potrivit sondajului, Sorin Oprescu, Corneliu Vadim Tudor, George Becali si Kelemen Hunor ar obtine fiecare sub 10%.

Turul al II-lea

Daca potrivit sondajului INSOMAR de saptamana trecuta, Traian Basescu putea fi invins numai in al doilea tur de scrutin si doar de candidatul social-democrat la alegerile prezidentiale, Mircea Geoana, in sondajul de marti actualul presedinte ar fi invins de oricare dintre candidatii Mircea Geoana, Crin Antonescu sau Sorin Oprescu,

Daca in turul al doilea al alegerilor prezidentiale ar intra Mircea Geoana si Traian Basescu, primul ar aduna 54% din voturile alegatorilor, iar actualul presedinte ar obtine 46% din sufragii.

Si Crin Antonescu l-ar infrange in turul doi pe Basescu, la diferenta de sase procente. Mai mult de atat, Basescu ar pierde si daca ar intra in turul al doilea cu Sorin Oprescu.

PSD+PC bate PD-L la intentiile de vot: 33% la 32%

Culoarea rosie este fruntasa si la intentiile de vot ale romanilor in ceea ce priveste partidele, clasamentul INSOMAR indicand o rasturnare de situatie: PSD+PC pe primul loc cu 33%, PD-L cu 32% si PNL cu 20%.

Cat despre propunerile pentru functia de premier, 24% dintre cei care au fost intervievati considera foarte potrivita optiunea Klaus Iohannis, 26% ca este una potrivita, in timp ce 20% se intreaba cine este acesta.

La intrebarea cat de bun vi se pare Lucian Croitoru pentru functia de prim ministru, doar noua procente dintre romani il considera foarte potrivit, 22% potrivit, in timp ce 21% il considera nepotrivit si 10% total nepotrivit.

Sondajul a fost facut in perioada 15-18 octombrie pe un esantion de 1.200 de persoane cu varste de 18 ani si peste si are o marja de eroare de plus minus 3%.

Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#Mircea Geoana depseste prima data Traian, #primul tur scrutin Geoana bate Basescu, #Mircea Geoana prezidentiale sondaj Sorin Oprescu , #stiri politice