Internele, cartoful fierbinte al PSD

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 12:26
6068 citiri
Internele, cartoful fierbinte al PSD

Propunerea surpriza facuta de Lucian Croitoru social-democratilor, carora le-a oferit Ministerul de Interne, este un cartof fierbine aruncat in curtea PSD, dar presupune si riscuri mari pentru Traian Basescu.

PSD primeste pe tava perla coroanei, exact cea pentru care s-a batut la baioneta din decembrie. Daca liderii de la centru ar putea sa-si retina apetitul, in numele unei strategii politice de maximizare a sanselor candidatului lor, ma tem ca pentru liderii din teritoriu ea este de nerefuzat.

Pentru ca Internele nu inseamna doar organizarea alegerilor, ci si recuperarea prefectilor a caror schimbare brusca, imediat dupa iesirea PSD de la guvernare, a bulversat partidul. Iar schimbarea prefectilor a avut efect de bulgare de zapada in toate deconcentratele. Cum sa le explici somerilor politici ai PSD ca refuzi sa iei inapoi slujbele lor pentru a sustine candidatul liberalilor la functia de premier?

Dar si liderii PSD au motive sa analizeze foarte bine capcana din propunerea lui Lucian Croitoru. Refuzarea ei taie practic orice credibilitate discursului lor preferat: ne-au dat afara de la guvernare ca sa aiba Internele si sa fraudeze cu ele alegerile. Si de ce ati refuzat atunci sa luati Internele inapoi pentru ca alegerile sa fie corecte?

Ce poate fi mai important de atat? Aici sta, de altfel, si cheia unei eventuale acceptari: sacrificiul in numele interesului national.

Pe de alta parte, daca accepta sa ia Internele, PSD reintra practic la guvernare, Mircea Geoana iar va sta si la putere, si in opozitie in umbra presedintelui, va fi acuzat de tradare de catre liberali si, in general, va fi perceput din nou ca un caraghios.

In orice caz, aceasta propunere are potential sa creeze o tensiune mare in PSD si asa nu chiar fericit ca a ajuns in acest moment remorca lui Crin Antonescu, dar si in cadrul majoritatii ad-hoc, pentru ca social-democratii devin susceptibili de defectare. De altfel, deocamdata, Mircea Geoana nu a dat un raspuns transant la dilema in care l-a aruncat Lucian Croitoru.

In plus, prin aceasta propunere este posibil ca PD-L si Traian Basescu sa scape in mare masura si de acuzatia ca ar fi provocat in mod deliberat iesirea PSD de la guvernare, pentru a pune mana pe Interne. Uite ca nu le vrem, pare a fi mesajul.

Seful statului face si un exercitiu de flexibilitate: ati vrut premier tehnocrat, v-am dat tehnocrat, ati plans dupa Interne, le primiti inapoi, iata cate concesii fac eu, in vreme ce voi sunteti cramponati de un nume.

Desi foarte abila, propunerea lasa loc la intrebari grele si pentru Traian Basescu. Daca mizeria de la Interne era asa de mare, daca institutia era condusa de structuri din afara ei, dupa cum pretinde presedintele, de ce revine lupul paznic la oi?

Iar daca dracul nu era chiar atat de negru la Interne, de ce a fost nevoie de tot balamucul din ultima luna? Pentru ca Dan Nica era controlat de Marian Vanghelie. Si de ce am crede ca viitorul ministru de Interne din PSD nu va fi?

Istoria ne-a dovedit ca ministrii care nu i-au dat satisfactie lui "Almanahe" au fost zburati din Guvern de chiar conducerea PSD. Se stie doar ca Vanghelie controleaza practic partidul.

In plus, daca social-democratii vor refuza Internele, vor face din acest raspuns dovada ca pe ei nu-i intereseaza functiile, ci principiile.

Asa ca, propunerea lui Lucian Croitoru poate fi privita si ca o capcana in care PSD cade si daca refuza si daca accepta Internele, dar si ca un gest de disperare pentru a capta PSD la guvernare si a trece Cabinetul Croitoru.

Sigur, Traian Basescu poate invoca si el propunerea aceasta drept o dovada ca Lucian Croitoru actioneaza absolut independent. Ceva la fel de greu crezut ca faptul ca PSD nu e interesat de functii.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Croitoru PSD Interne, #Lucian Croitoru premier desemnat , #stiri politice