Lantul ucigas al coruptiei si incompetentei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 02 Februarie 2009, ora 18:22
9647 citiri
Lantul ucigas al coruptiei si incompetentei

Pe masura ce au iesit la iveala, detaliile cazului Serghei Gorbunov, rachetul basarabean suspectat de comiterea dublului asasinat de la Brasov, ne-au aratat dimensiunile reale ale caracatitiei care sufoca Romania.

O caracatita ucigasa de coruptie, incompetenta, indolenta in justitie, sistemul penitenciar si politie.

Nu stim cu siguranta daca rachetul condamnat deja in Romania la 15 ani de inchisoare pentru atac armat si alti 12 ani de inchisoare in Republica Moldova i-a ucis pe cei doi barbati in fata casei de schimb valutar. Stim insa ca acest om extrem de periculos a reusit sa iasa din inchisoare si sa bantuie nestingherit prin Romania.

Primele suspiciuni grave vizeaza sistemul medical. Gorbunov a iesit din penitenciar pentru o operatie de glaucom, adica o interventie chirurgicala pe care o suporta numerosi detinuti fara a fi eliberati. Vin la spital sub paza, sunt operati, dupa care se intorc, tot sub paza, dupa gratii. Simplu si fara riscuri. De ce o fi recomandat acea comisie eliberarea lui Gorbunov, in aceste conditii?

Judecatoarea care a inghitit nemestecat acest diagnostic si a luat decizia de a lasa liber pe strazi un om atat de periculos numai ce fusese sanctionata de CSM. Procurorul care nu a atacat hotararea fusese, potrivit presei, implicat in cateva scandaluri de coruptie nefinalizate si e cercetat de DNA.

Unde se intamplau toate acestea? Tocmai la Tribunalul Dolj, recunoscut ca o adevarata serparie. Exista avocati bucuresteni care refuza cazuri la Craiova, si in civil, si in penal, pentru ca stiu exact cum stau lucrurile acolo si pe ce criterii sunt luate deciziile. Nu este primul scandal legat de justitia din Dolj insa niciodata nu s-a intamplat nimic important.

Sa nu uitam ca la Craiova baiatul unui judecator a ajuns spaima orasului, infractor de neostoit, fara a fi vreodata condamnat.

Din penitenciarul Craiova, Serghei Gorbunov a fost eliberat cu o zi inainte ca hotararea instantei sa devina definitiva. Oare de ce? Si de ce oare, in luna august, cand basarabeanul nu a revenit la inchisoare, conducerea penitenciarului de maxima siguranta nu a anuntat politia ca are un evadat atat de periculos? De ce au trecut oare trei luni de tacere inainte ca aceasta evadare sa ajunga la urechile politiei?

Si unde a stat in tot acest timp, dar si dupa aceea, Gorbunov? Potrivit unui martor "la un minut de sarit intr-un picior de politia din Brasov". Vorbim despre un om dat, in cele din urma, in urmarire generala, un infractor de o violenta extrema, cu care este cu neputinta ca macar un politist brasovean sa nu fi dat nas in nas macar o data din noiembrie pana acum.

Toata aceasta poveste incredibila, de film prost, pare de fapt un lung sir de complicitati corupte sau incompetente. Si este doar varful unui iceberg, pentru ca din datele penitenciarelor rezulta ca jumatate dintre detinutii eliberati o perioada din inchisoare nu au revenit sa-si execute restul de pedeapsa si sunt in libertate, adevarate bombe cu ceas gata sa loveasca din nou.

Este foarte posibil ca eliberarea lui Serghei Gorbunov sa fi fost cumparata de interlopii brasoveni, pentru lovitura de la casa de schimb sau pentru o alta. Ati vazut poate cine erau prietenii lui Gorbunov: de exemplu Samir Spranceana si Ristea Priboi, impreuna cu care a fost fotografiat.

Acum, patronul unei sali de arte martiale pare sa-i ofere alibiul pentru seara dublului asasinat. El si inca vreo 10 oameni, angajatii sai de la firma de paza si protectie care lucreaza pentru alte case de schimb din Brasov, sustin ca in momentul crimelor Grobunov se antrena linistit. Greu de rasturnat alibi, dar si si greu de crezut.

Insa si daca Serghei Gorbunov nu a comis crimele de la casa de schimb si, intr-adevar, era la ora aceea la un antrenament, cazul lui este de o gravitate extrema si emblematic atat pentru putreziciunea din sistemul de justitie din Romania, cat si pentru riscurile la care este expus orice roman, in fiecare zi, pentru simplul fapt ca traieste intr-o tara disfunctionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Serghei Gorbunov eliberat, #coruptie justitie, #politie incompetenta , #stiri politice