Legea votului uninominal, adoptata de Comisia de cod electoral

Marti, 16 Octombrie 2007, ora 14:39
1655 citiri
Legea votului uninominal, adoptata de Comisia de cod electoral

Comisia pentru elaborarea Codului Electoral a finalizat, marti, raportul asupra proiectului de lege privind introducerea votului uninominal, respingand amendamentele parlamentarilor si pastrand forma de baza propusa de Asociatia Pro Democratia, proiectul fiind inaintat spre dezbatere Senatului.

Decizia a fost luata intr-o sedinta fulger a comisiei care a fost convocata in cursul diminetii de marti.

Propunerea de intocmire a raportului favorabil a apartinut presedintelui comisiei, liberalul Mihai Voicu, si a intrunit noua voturi pentru (inclusiv ale pedistilor care s-au aratat revoltati de modul expeditiv in care a fost tratat proiectul) si o singura abtinere, a deputatului UDMR Marton Arpad.

"Faptul ca azi am trecut peste o asemenea etapa trebuie sa spun inca de la bun inceput ca nu are nicio legatura cu referendumul. Decizia luata azi nu este neaparat una influentata de posibilitatea organizarii unui asemenea referendum, pe care membrii comisiei n-au nici cum sa-l impiedice, nici sa-l favorizeze ", a declarat Voicu, comentand ultimatumul primit de Parlament cu o zi in urma.

Mihai Voicu sustine ca, in cel mai optimist caz, proiectul va fi gata in cateva saptamani.

Democratii, prin vocea deputatului Valentin Iliescu, au criticat "decizia fulger" de marti a comisiei, pe care au taxat-o drept una de rau augur. Valentin Iliescu sustine ca decizia de marti nu va debloca situatia nici pe departe.

"Ceea ce cred eu ca s-a intamplat a fost doar o replica politicianista la imboldul presedintelui dat Parlamentului pentru adoptarea acestei legi", a declarat pedistul.

Presedintele Vacaroiu a asigurat ca, in cazul in care raportul comisiei electorale va fi gata saptamana viitoare, proiectul legislativ va fi introdus pe ordinea de zi a Senatului in procedura de urgenta. Pe de alta parte, social-democratul a dat de inteles ca este mai important sa avem o lege buna decat una adoptata in pripa.

Seful statului a adresat luni o scrisoare celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului in care ii anunta ca, in cazul in care nu primeste spre promulgare legea privind introducerea votului uninominal pana pe 22 octombrie, va emite decretul de organizare a unui referendum national pe aceasta tema.

Potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament si contestat de PD la CCR, daca seful statului declanseaza referendum in aceeasi zi cu alegerile, acestea se amana.

- Tariceanu, somat sa isi asume raspunderea pe uninominal

- Liderii PSD spun ca uninominalul nu e o urgenta

- Fenechiu: Uninominalul nu poate fi adoptat intr-o saptamana

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...