Liviu Dragnea s-a impiedicat

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 27 Noiembrie 2016, ora 17:55
19585 citiri
Liviu Dragnea s-a impiedicat

Fiind convinsa ca Liviu Dragnea nu si-a propus in mod real sa fie premier, si am spus acest lucru de mai multe ori, eram curioasa cum si cand chestiunea aceasta se va transa, dupa mai multe declaratii ambigue ale presedintelui PSD. Situatia era intr-adevar delicata.

Pe de-o parte, nu am nicio indoiala ca lui Liviu Dragnea i-ar fi placut sa fie premier. Chiar foarte tare. In actualul nostru sistem constitutional cele mai importante puteri executive ii revin premierului, nu presedintelui. Daca e normal sa fie asa, cat timp presedintele e ales prin vot direct si universal, iar premierul nu are in spate nicio validare electorala directa, este o alta discutie, care va deveni de actualitate la o eventuala revizuire a Constitutiei. Aceasta e realitatea in acest moment.

Dar Liviu Dragnea stie foarte bine ca statutul sau de condamnat penal este un mare impediment in exercitarea functiei. Nu atat in plan intern. Problema este mai mult una externa. Un premier cu o condamnare penala si trimis in judecata in alt dosar nu poate fi decat un paria in politica europeana. A vazut bine la ce blocada a fost expus Victor Ponta din momentul in care a calcat pentru prima data la DNA.

In plus, ar fi presupus un razboi cu presedintele, eventual o suspendare a acestuia, ceea ce din nou ar fi provocat o imensa problema externa. Nu cred ca domnia sa a uitat momentul 2012 nu numai sub aspectul problemelor personale care au urmat. Deci cel mai bine pentru PSD, daca va castiga alegerile, este sa ocupe imediat Palatul Victoria nu sa-si puna sub semnul intrebarii singur aceasta oportunitate doar pentru un om, fie el si Liviu Dragnea.

Iar a defila cu Liviu Dragnea ca premier propus nu ar fi fost decat munitie oferita taberei adverse si un motiv de enervare a electoratului anti PSD pe care social-democratii se straduiesc din rasputeri sa-l tina acasa. Deja am vazut ca USR si-a facut din Dragnea-premier sperietoarea primei parti a campaniei.

Pe de alta parte, Liviu Dragnea nici nu putea spune direct: "Eu sunt un condamnat, nu pot sa fiu premier". Ar fi fost cel mai prost mesaj pe care l-ar fi dat activului PSD, care trebuie turat la maximum. El trebuia sa fie acolo in varf, sa ii mobilizeze, sa le dea cum s-ar zice lumina, ceea ce nu putea face daca isi recunostea public handicapul.

Totodata, a desemna un alt premier inainte de alegeri ar fi insemnat sa rupi partidul in niste lupte interne pentru putere absolut inevitabile, adica exact ce nu trebuie sa faca o oaste care se duce la lupta.

Asa ca, precum in celebrul banc cu gaina, dl Dragnea s-a impiedicat. Nu a spus, in continuare, ca nu va fi premier, dar tocmai Antena 3 a ingalbenit ecranul cu o stire difuzata de DC News cum ca exista Legea 90 din 2001 care-l impiedica pe Liviu Dragnea sa fie premier, pentru ca are o condamnare.

Deci principala sperietoare a campaniei, miezul campaniei USR, Dragnea vs Ciolos, care trebuia sa enerveze lumea si sa o scoata la vot s-a dezumflat, iar Liviu Drangea ramane un comandat, nu-i asa, care nu s-a derobat, nu a renuntat, ci este impiedicat de lege sa isi ia locul pe care poporul PSD i-l doreste. In plus, foarte convenabil pentru PSD, legea aceasta il scuteste de discutii despre suspendarea presedintelui pentru ca iata, dl Ioahnnis are chiar baza legala sa refuze desemnarea.

Eu nu cred sub nicio forma ca Liviu Drangea nu stia de existenta acestei legi. Mai ales ca fusese adoptata sub guvernare social-democrata. Dar mi se pare indamisibil ca adversarii au muscat cu toti dintii din capacana Dragnea-premier fara sa verifice imepedimentele legale. Asta arata si superficialitate si neseriozitate. Cu ele nu se castiga alegerile.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Liviu Dragnea premier, #Dragnea premier PSD , #stiri politice