MAE da replica rusilor: Nu informeaza corespunzator cu privire la Tezaur

Autor: Ana Ilie
Vineri, 29 Mai 2009, ora 15:07
1872 citiri
MAE da replica rusilor: Nu informeaza corespunzator cu privire la Tezaur

Ministerul Afacerilor Externe da replica omologilor rusi, dupa ce cestia au spus ca ministrul roman Cristian Diaconescu denatureaza pozitia Rusiei in privinta tezaurului romanesc de la Moscova.

MAE roman "isi exprima regretul pentru faptul ca partea rusa nu a informat in mod corespunzator cu privire la obligatiile bilaterale referitoare la problemele ce decurg din istoria comuna", intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com.

Textul precizeaza ca, "in realitate, exista doua comisii distincte din perspectiva statutului si a obiectului de activitate care se ocupa de problematicile ce decurg din istoria relatiilor bilaterale".

"Pe de o parte, este o Comisie Comuna, de interes public, investita cu autoritate, constituita din specialisti in diverse domenii, pentru studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului romanesc.

Aceasta a fost infiintata potrivit Declaratiei Comune a ministrilor afacerilor externe ai Romaniei si Federatiei Ruse, semnata la Moscova, la 4 iulie 2003, odata cu Tratatul politic bilateral. Tema referitoare la Tezaurul romanesc este mentionata expres in textul Declaratiei", continua comunicatul.

Potrivit intelegerilor celor doua parti, Comisia comuna analizeaza, in prezent, problematica Tezaurului Romaniei, aceasta fiind prima chestiune aflata in discutia membrilor Comisiei, potrivit deciziei acestora.

"In cadrul intalnirii din 27 februarie 2009, de la Moscova, dintre ministrii afacerilor externe ai Romaniei si Federatiei Ruse, ministrul roman al afacerilor externe a adresat omologului rus rugamintea de a transmite un semnal politic pentru organizarea unei noi reuniuni a Comisiei care gestioneaza inclusiv problematica Tezaurului romanesc.

Seful diplomatiei ruse a raspuns ca il va contacta pe co-presedintele rus al Comisiei, pentru a da curs solicitarii Romaniei de convocare a unei noi sesiuni a acestui organism", se arata in textul care raspunde unui comunicat al purtatorului de cuvant al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko, publicat joi pe site-ul institutiei.

"La discutiile romano-ruse din 27 februarie de la Moscova, la nivel de ministri de externe, nu a fost vorba de reluarea negocierilor privind "tezaurul romanesc", ci de reluarea lucrarilor Comisiei Publice Comune de studiere a problemelor legate de istoria relatiilor bilaterale", se arata in comunicatul lui Nesterenko.

MAE roman mai precizeaza ca, pe de alta parte, la nivel academic, mai functioneaza o comisie romano-rusa de istorie, condusa de reprezentantii academiilor din cele doua state, care constituie un forum de dialog cu privire la istoria relatiilor romano-ruse in ansamblul lor.

De altfel, retrocedarea bunurilor culturale este o obligatie internationala a Federatiei Ruse, aflata si in atentia Consiliului Europei.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#MAE replica Rusia, #tezaur romanesc Moscova , #stiri politice