Mineriada magistratilor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 19 Septembrie 2009, ora 12:12
4531 citiri
Mineriada magistratilor
Foto: Adevarul

Cand feroviarii opresc trenurile, blocand astfel tara, sunt readusi la ordine de instanta. Pe magistrati cine sa-i judece? Cand angajatii de la metrou intra in greva, instanta decide daca ea e legala sau nu si, de multe ori, ii obliga sa reporneasca locomotivele. Pe magistrati cine sa-i trimita in salile de judecata?

Medicii nici nu viseaza la un protest mai dur decat purtarea banderolei albe pe brat. Nici magistratii nu au voie sa faca greva, dar au cosmetizat-o in eufemistimul "protest" si nu exista instanta care sa constate acest lucru.

Profesorii au ramas fara bani pe perioada grevelor. Magistratii isi incaseaza salariile linistiti, cu tot cu sporuri, desi justitiabilii disperati primesc termene pentru inceputul anului viitor.

Nu e mare diferenta, de esenta, intre abuzul pe care-l comit acum oamenii in roba si cel pe care l-au comis oamenii cu lampase, decisi si ei sa-si apere drepturile cu orice chip si prin toate mijloacele pe care le aveau la dispozitie, prin destabilizarea ordinii de drept. Si unii si altii au aruncat Romania in haos, printr-un act ilegal si revoltator.

Dar daca minerii au fost, pana la urma, adusi la ordine prin parghiile statului de drept, magistratii sunt un stat intangibil care s-a format malign in cadrul statului de drept.

Efectele acestei sfidari fara precedent sunt insa chiar mai grave decat necazul provocat justitiabililor.

Judecatorii dau un exemplu de nesupunere civica nesanctionata, un exemplu de incalcare flagranta a legii si a hotararilor judecatoresti si promoveaza un model de forta si ilegalitate.

Ce legi incalca magistratii? In primul rand Constitutia Romaniei care le garanteaza accesul romanilor la Justitie. In acest moment, romanii nu pot divorta, nu isi pot apara proprietatile, nu-si pot schimba numele, nu pot capata custodia copiilor, nu-si pot imparti bunurile prin instanta si, in general, nu-si pot apara interesele legitime. Pana si CSM a solicitat incetarea protestului si a fost ignorat.

Ce hotarari judecatoresti incalca magistratii? In primul rand, decizia Curtii Constitutionale, care a statuat ca ei nu-si pot stabili singuri salariile. E adevarat, decizia CCR nu retroactiveaza, insa spiritul ei este clar si ar fi trebuit ca el sa fie suficient pentru ca niste oameni ai legii si ai dreptatii sa-si constientizeze eroarea.

Cu ce autoritate morala vor mai putea judecatorii sa impuna legea si hotararile judecatoresti altor persoane? Pana la urma, respectarea justitiei nu este doar o chestiune de coercitie, ci si una, in primul rand una de respect, iar magistratii au anulat acest respect.

Decizand sa ramana in greva, judecatorii lasa guvernantilor doua variante: ori cedeaza total sub forta santajului si consfintesc forta ca modalitate de satisfacere a revendicarilor, fie rezista cu riscul lezarii alegerilor prezidentiale, ceea ce ar fi o noua lovitura fara precedent impotriva statului de drept.

Mandatul presedintelui nu poate fi prelungit. Din ziua in care el expira, functia ramane vacanta si pereogativele sunt preluate de al doilea om in stat. Chiar daca, probabil, lui Mircea Geoana i-ar placea, starea de instabilitate care s-ar pogori peste Romania ar fi devastatoare. Acesta sa fie si scopul?

E greu sa excluzi resortul politic din spatele acestui protest. Iar aceasta suspiciune difuza, generalizata si persistenta ca o duhoare de hoit este un alt efect devastator al mineriadei magistratilor. Nici minerii n-au pornit chiar de capul lor spre Bucuresti.

Bata minereasca a oamenilor in roba a cazut naucitor peste statul de drept din Romania si este posibil ca loviturile sa continue pana la asasinarea victimei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#greva magistrati ilegala, #efecte greva magistrati , #stiri politice