Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Mirosul mortii in Romania

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 18 Mai 2009, ora 18:21
3995 citiri
Mirosul mortii in Romania
Foto: deutsches-filminstitut.de

A fi bolnav, ranit, accidentat sau batran in Romania echivaleaza cu a fi fortat sa iti lasi viata la voia intamplarii in hazardul care guverneaza intreg sistemul de sanatate. "Moartea domnului Lazarescu" nu mai este de mult doar un film in aceasta tara, ci o realitatea care tinde sa se generalizeze tot mai mult.

Cu exceptia catorva spitale din Capitala si a altor 2-3 din tara care au beneficiat de fonduri si investitii speciale, restul unitatilor sanitare din Romania sunt adevarate gropare, cimitire pentru mortii inca vii care le calca pragul.

Multi dintre doctorii tineri buni au plecat deja din tara din cauza salariului de batjocora pe care il primeau aici. Multe spitale nu au bani nici macar pentru medicamente, daramite pentru dotari sau achizitii. De multe ori salile de operatie raman fara lumina si curent electric in timp ce pacientul zace pe masa de operatie taiat si cu organele scoase.

Sfarsiti de boli nedescoperite

Multe dintre bolile care ar putea fi tratate si in Romania nu sunt depistate la timp sau raman nedescoperite pentru totdeauna, pentru ca pacientul sfarseste prin a fi ucis de ele, din lipsa dotarilor moderne si a aparaturii de performanta.

Exista mai multe cauze care au condus catre aceasta situatie catastrofala in care a ajuns sistemul de sanatate, multe dintre ele, poate, explicabile.

In primul rand ar fi lipsa banilor din sistem. Subfinantarea sanatatii explica o parte dintre aceste imagini sumbre care insotesc aproape toate spitalele din Romania. Neprofesionalismul managerilor multor unitati sanitare este si el unul dintre motivele conditiilor saracacioase in care isi exercita activitatea multe cadre medicale.

Lipsa banilor poate explica pana si mizeria existenta in tot mai multe spitale. Numarul femeilor de serviciu si a infirmierelor a scazat mereu pana a ajuns sub limita de intretinere minima, care sa asigure acea proverbiala curatenie de spital.

O vizita in spitalele noastre devine un motiv de ingretosare. Mirosurile din saloane devin, mai ales vara, pestilentiale. Iarna doar gerul dintre paturile pacientilor face ca mirosul greu de mizerie si nespalat sa nu iti intoarca stomacul pe dos.

Totul sau aproape totul ar putea fi explicat si inteles. Lipsa banilor, a reformelor din sistem, a interesului politic fata de acest domeniu si, in general, nepasarea generala fata de tot ce inca apartine statului.

Exista insa un singur lucru care nu poate fi inteles si nici explicat. Nepasarea si indolenta unora dintre medici in fata pacientului, a vietii in general.

Sunt tot mai multe cazurile in care auzim ca nesimtirea unora dintre medici omoara oameni, pentru care si o simpla injectie le-ar putea salva viata. Sunt si mai dese si frecvente cazurile de pasare a responsabilitatii, iar odata cu aceasta si a pacientului, de la o sectie la alta, de la un spital la altul, de la un doctor la altul.

Aceasta indolenta si nepasare a medicului in fata vietii este singurul lucru care nu poate fi inteles si nici iertat. Asa cum nu poate fi iertata niciodata nici conditionarea interventiei medicale (de banii care sunt dati sau nu) intr-un sistem de sanatate subventionat in totalitate de catre stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Medicina din România ar fi la nivelul SUA. Vicepreședintele Academiei : "N-am văzut nicio diferenţă, nici în diagnostic, nici în tratament"
Medicina din România ar fi la nivelul SUA. Vicepreședintele Academiei : "N-am văzut nicio diferenţă, nici în diagnostic, nici în tratament"
Vicepreşedintele Academiei Române, Nicolae-Victor Zamfir, a declarat vineri, 19 aprilie, la Târgu Mureş, că în privinţa tehnologiei care se utilizează în medicină nu a văzut nicio...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#Moartea domnului Lazarescu, #sistem sanitar Romania, #lipsa medicamente, #numar doctori, #boli nedescoperite , #stiri politice