Miza razboiului de la Federatia Romana de Tenis

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 01 Martie 2009, ora 07:51
3908 citiri
Miza razboiului de la Federatia Romana de Tenis

"Daca nu aveti rezultate in 6 luni, ar trebui sa va dati demisia". Cu aceste cuvinte, povestesc martorii, ar fi gratulat-o Ion Tiriac pe Ruxandra Dragomir la cateva minute dupa ca fosta mare jucatoare de tenis a castigat sefia Federatiei de Tenis in fata omului de afaceri, fost fotbalist la Sportul Studentesc, Aurel Munteanu.

Acesta fusese sustinut din toate puterile de Dumitru Haradau, Ilie Nastase si Ion Tiriac, sprijin care, surprinzator, dar poate explicabil, nu i-a fost suficient pentru a o dobori pe Ruxandra Dragomir.

Si se pare ca tabara invinsilor s-a pus serios pe treaba pentru ca noul presedinte al FRT sa aiba motive pentru retragere, chiar mai devreme de 6 luni.

Imediat dupa schimbarea de conducere si cu 10 zile inainte de intalnirea de Cupa Davis cu Rusia, au inceput loviturile sub centura menite sa o puna pe Ruxandra Dragomir in fata unui esec organizatoric rasunator.

Surse de la varful Federatiei, dar si apropiati ai marilor jucatori romani ai momentului povestesc ca sponsorul Federatiei, Kia, a anuntat rezilierea imediata a intelegerii si a cerut restituirea celor 5 masini pe care le folosea staff-ul FRT.

Mercedes, care pana acum asigura transportul oaspetilor a anuntat la randul sau ca nu va mai asigura aceste servicii pentru meciul cu Rusia (sa fie vreo "talpa" a lui Ion Tiriac? Nuuuuuu! Cum sa ne gandim la asta?)

La Sibiu, hotelul Imparatul Romanilor, al carui patron este Aurel Munteanu, a anuntat ca rezervarile pentru echipa Rusiei si oficialii Cupei Davis sunt sub semnul intrebarii, desi fusesera facute cu mult timp in urma, adica pe vremea cand Dumitru Haradau si Aurel Munteanu erau convinsi ca vor ramane la carma FRT.

Au fost scoase pana si lojele montate in sala de la Sibiu si au fost ceruti alti bani pentru remontarea lor.

Ruxandra Dragomir a confirmat cu jumatate de gura de aceste informatii, evitand vorbele grele, gen sabotaj. In mod evident se teme de noi lovituri.

Prefera sa puna accentul pe faptul ca a inlocuit masinile Mercedes cu BMW, ca a reusit sa remonteze lojele, ca a rezolvat cazarea oaspetilor si ca a restituit, intr-adevar masinile Kia, insa nu e lamurita inca asupra termenilor contractului de sponsorizare pe care nu l-a vazut.

Tabara invinsilor refuza orice contact cu presa, insa Dumitru Haradau a transmis ca va fi la Sibiu pentru a incuraja Romania.

Primul indiciu al unei strategii anti Dragomir l-a dat chiar Ilie Nastase care imediat dupa alegeri declara: "In momentul de fata si in situatia de criza mondiala consider ca cea mai buna varianta ar fi fost Aurel Munteanu, dar daca electoratul asa a decis, o sa fim in continuare o federatie fara bani". De unde era asa de sigur ca FRT va ramane fara bani? Sa fi stiut ce urmeaza?

Scandalul de la alegerile din ianuarie anulate in conditii dubioase de Dumitru Haradau accentueaza aceasta impresie.

Dar, conform principiului "ce nu te omoara te face mai puternic", echipa Ruxandrei Dragomir pare sa fi depasit singura momentul critic, ceea ii aduce cu mult mai multe puncte decat ar fi putut obtine printr-un succes facilitat cu fair-play de Aurel Munteanu.

In tenisul romanesc nu se poarta insa fair-playul, pentru ca nimeni n-a parut pana acum interesat de soarta tenisului romanesc, ci mai mult de afacerile care pot fi facute pe seama lui.

Sa ne amintim doar de imensul scandal al intalnirii de Cupa Davis de la Sibiu, de anul trecut, organizata tot in fieful lui Aurel Munteanu, la Sibiu, si care a a costat cam cat Openul Romaniei.

"Conform justificarii trimise la guvern, nu mai putin de 280.000 de lei (adica 75.000 de euro) din suma acordata de executiv (200 de mii de euro n.r.) vor fi decontati drept cheltuieli de cazare, masa (la Imparatul Romanilor n.r.) si transport pentru echipa Romaniei!

Aceasta suma este echivalentul unui sejur de o saptamana pentru 12 persoane in Dubai, la Burj Al-Arab, cel mai luxos hotel din lume, unde o camera costa 800 de euro pe noapte!" scria atunci Evenimentul Zilei. Dumitru Haradau s-a luat la tranta cu presa, dar in urma scandalului a fost nevoit sa restituie niste bani publici.

Tristetea e ca pentru promovarea reala a tenisului romanesc nu s-a facut mai nimic. Federatia nu a cautat in mod real talente a caror formare si apoi performanta sa o sustina.

Se stie ca tenisul este unul dintre cele mai costisitoare sporturi, asa ca, in acest moment in Romania, el este accesibil doar copiilor cu parinti instariti. Un copil sarac, chiar daca are talent cat Federer, nu are nicio sansa si se pierde. Dar altfel, intreg fostul saff nu inceta sa ofteze dupa performantele de odinioara ale tenisului romanesc.

Daca ar fi intr-adevar atat de ingrijorati de soarta sportului alb si sincer dornici sa-l ajute, si Munteanu, si Haradau, si Tiriac, si Nastase n-ar astepta esecul Ruxandrei Dragomir ci ar incerca sa ajute FRT, inclusiv financiar.

Pana la urma Ruxandra Dragomir a fost aleasa printr-un vot democratic, al carui rezultat mai degraba ar trebui sa-i puna pe ganduri, decat sa-i inversuneze.

Daca ea va esua pentru ca este sabotata sistematic, esecul va fi al tuturor, iar vina morala a sabotorilor. Daca va reusi cu sprijinul lor, vor fi partasi la succes. Asta daca totusi intereseaza pe cineva, cu adevarat, soarta tenisului romanesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ilie Năstase sare în apărarea lui Ion Țiriac: ”Ne obligă să aducem. Nu că sunt prea slabi...”
Ilie Năstase sare în apărarea lui Ion Țiriac: ”Ne obligă să aducem. Nu că sunt prea slabi...”
Fostul tenisman Ilie Năstase a declarat, vineri, că jucătorilor români li s-au acordat wild card-uri în calificări şi nu pe tabloul principal al turneului Ţiriac Open, găzduit zilele...
Ion Țiriac trage un semnal de alarmă în legătură cu Simona Halep: "Sunt mulţi care vorbesc degeaba"
Ion Țiriac trage un semnal de alarmă în legătură cu Simona Halep: "Sunt mulţi care vorbesc degeaba"
Fostul tenisman Ion Ţiriac a declarat, vineri, că ar fi frumos ca jucătoarea Simona Halep, a cărei suspendare pentru dopaj de 4 ani a fost redusă la 9 luni de către Tribunalul de Arbitraj...
#FRF, #Ruxandra Dragomir, #Ion Tiriac, #Dumitru Haradau, #Ilie Nastase, #Aurel Munteanu , #stiri politice