Mizele asumarii raspunderii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 13:07
6984 citiri
Mizele asumarii raspunderii
Foto: montaj ziare.com

Prin decizia de asumare a raspunderii Guvernului pe Legea unica a pensiilor, PD-L a facut o manevra electorala inspirata, punandu-se practic intr-o situatie de tip win-win.

Exista trei posibilitati procedurale: legea trece, legea si Guvernul pica, raspunderea nu poate fi asumata pentru ca este votata mai intai motiunea de cenzura depusa marti de PNL si UDMR.

Daca legea trece, PD-L se va revendica drept unicul reformator al Romaniei care, iata, odata scapat de asupritorul PSD si-a turat motoarele la maximum.

Daca legea nu trece sau asumarea este blocata, PD-L va acuza PSD si PNL ca sustin pensiile nesimtite, in primul rand ale magistratilor si parlamentarilor (categorii teribil de populare, altminteri), si sunt vinovati pentru risipirea banilor de la buget in aceasta directie.

Si cum Guvernul ar pica din cauza unei motiuni pe o lege reformatoare si social justitiara se va victimiza copios dupa cum premierul deja a aratat: "As fi onorat ca un Guvern pe care il reprezint sa cada din cauza legii pensilor". De fapt, democrat liberalii isi provoaca adversarii si aiba asteapta sa fie rasturnati ca victime pe altarul reformei.

Asa ca, in planul imaginii si al strategiei, democrat- liberalii nu prea au cum sa piarda, dupa cum PSD nu are cum sa castige.

Daca refuza legea, social democratii vor fi catalogati drept antireformisti si aparatori ai pensionarilor de lux, daca accepta legea, vor confirma indirect ca, iata, fara ei, Guvernul este cu mult mai reformist si mai rapid. In plus, social democratii nu pot ataca credibil nici procedura asumarii raspunderii cat timp n-a trecut nici o luna de cand au fost partasi fix la o astfel de procedura si nu pe una, ci pe trei legi.

Dincolo de calcule electorale, miscare Guvernului poate aduce vreun beneficiu pentru romani?

Este cat se poate de clar si unanim recunoscut ca sistemul pensiilor trebuie reformat pentru ca este falimentar. Luna de luna, bugetul pensiilor primeste bani de la bugetul statului pentru a acoperi sumele necesare.

Deja un numar prea mic de angajati, 4,9 milioane, sustin un numar tot mai mare de pensionari, 5,7 de milioane in acest moment, iar previziunile pentru urmatorii 20 de ani sunt tot mai sumbre.

Principiile legii prezentate de Emil Boc sunt: eliminarea pensiilor speciale in termen de 6 luni, cresterea varstei de pensionare la 65 de ani, pana in 2030, si descurajarea pensionarilor anticipate.

Despre pensiile speciale si nu e prea mult de discutat. Diferenta dintre cea mai mica si cea mai mare pensie din Romania este de 1 la 100. 200 de mii de pensionari de lux consuma anual, din banii tuturor contribuabililor, 8 miliarde de lei, bani pentru care nu au cotizat decat in timpul activitatii.

Beneficiarii sunt fosti magistrati, parlamentari, diplomati, angajati ai serviciilor secrete, militari, piloti. In medie, doar 20% din aceste pensii sunt bani cuveniti in baza contributiilor lunare, in vreme ce 80% reprezinta cadou de la buget. Singurii dintre acestia care beneficaza de pensii speciale si in alte tari sunt militarii. Ceilalti sunt niste privilegiati fara motiv doar in Romania.

Daca pentru viitor situatia lor e usor de reglementat, pentru pensiile in plata e greu de gasit o solutie constitutionala. Mai degraba decat recalcularea prevazuta de lege, ea ar putea fi aceea a unei impozitari uriase pentru tot ce depaseste pensia cuvenita in virtutea contributiei.

Cert este ca incetarea jafului pensiilor speciale va lua o mare poavara de pe buget si ar fi masura morala. La fel si in cazul pensiilor de boala, mult prea usor de primit si care nu fac decat sa alimenteze o mafie medicala infloritoare.

Discutabila este, in schimb, majorarea varstei de pensie. E cinic sa stabilesti varsta de pensionare la 65 de ani cat timp in Romania speranta medie de viata e in jur de 70 de ani. In aceste conditii, foarte multi dintre romani nu vor mai apuca pensia sau vor beneficia de ea foarte putin timp.

Solutia corecta pentru situatia grea a bugetului pensiilor nu este sa-i lasi pe oameni sa moara la munca, ci sa maresti numarul de cotizanti prin reducerea muncii la negru, crearea de locuri de munca si pastrarea fortei de munca in tara.

La asta insa Guvernul, si nu numai acesta, nu se pricepe. E la fel de adevarat ca s-ar ajunge la 65 de ani, progresiv, pana in 2030. In 20 de ani e timp suficient pentru ajustari, desi rar am vazut corectari in favorea contribuabilului.

Una peste alta, legea pensiilor aduce modificari benefice imediate si modificari discutabile pe termen lung. Iar daca dintr-o evidenta manevra electorala ne putem alege cu o reforma, nu doar cu pungi de malai, faina si ulei, cu atat mai bine!

De ce prin asumarea raspunderii?

E foarte adevarat ca asumarea este o procedura de exceptie intr-o tara democratica normala. Dar noi nu suntem asa ceva. Credeti ca o lege care taie pensiile parlamentarilor insisi si ale altor categorii privilegiate ar fi vreodata adoptata printr-o procedura obisnuita? Sa fim seriosi!

De-abia a fost trantita o intiativa in privinta pensiilor alesilor. In plus, sa nu uitam ca Legea pensiilor este o conditie impusa de FMI si are termen de indeplinire 31 decembrie.

In Romania legile reformatoare care umbla la privilegii trebuie impuse brutal, la limita de democratiei si sub presiune externa. Nu-i o fericire, dar e o realitate.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#asumare legea pensiilor, #pensionari Romania, #reforma sistem pensii , #stiri politice