Ne-am nascut obositi civic?

Sambata, 14 Martie 2009, ora 22:31
1651 citiri
Ne-am nascut obositi civic?

Ne-am nascut obositi din punct de vedere civic? Greu de crezut! Putem sa ne acuzam rasa, parintii, pe Adam, pe Eva de orice, mai putin de asta. Nu, nu ne-am nascut obositi civic, ci am fost obositi civic. Si asta la frageda varsta de 20 de ani de cand putem vota.

Romanii au vrut sa-si exprime liber optiunile politice in perioada comunista, insa nu era nevoie decat de moaca hulpava a Partidului Comunist Roman ca sa inteleaga, pe cat de subtil, pe atat de clar, ca asa ceva era posibil doar in visele lor cele mai naive.

Cum, necum, la sunetul trambitelor hamesite din afara, visele naive au devenit realitate dupa 1990. Si-au trecut ani, si-au tot trecut, vreo 20 la numar. Dar, ironia sortii: la doar 20 de ani de cand avem dreptul la vot, universal, egal, direct, secret si mai ales obligatoriu, act unilateral de vointa politica, potrivit Constitutiei Romaniei in vigoare, nu-l mai exercitam.

Daca inainte de '89 nu aveam cu cine, nu aveam cu ce si nici unde, acum le-am avea, teoretic, pe toate. Practic, nivelul este tot cel de dinainte de Revolutie.

Spre deosebire de batrani, care spun ca tineretea este risipita pe tineri, concluzie la care ajung abia dupa ce nu mai sunt demult in putere, romanii, desi aproape sugari din punct de vedere electoral, se comporta ca niste pensionari, promovand absenteismul, un soi de protest fata de clasa politica, protest care, insa, nu are nici cel mai slab ecou in urechea celor multi de sus.

Social, absenta de la vot se poate traduce lejer si prin dezgustul si dispretul pentru 99% din clasa politica din Romania. Iar cand, intr-un final, ramasi fara tigari, ne miscam fundurile din casa intr-o zi de duminica si mergem la cel mai apropiat chiosc, dam si pe la sectia de votare, ca tot este in drum.

Pe cine votam? Pe cel mai putin rau dintre cei rai in speranta ca, in cativa ani, tot eliminand din rau, o sa traim si noi cum se traieste in Vest.

Modernitate fara participare

Pe de alta parte, nu poti sa-i ceri romanului ceva ce nu are cum sa stie. Prezenta la vot tine de educatie, tine de cultura, tine de tarile civilizate. Votul este o multime vida intr-o natiune ce pluteste in deriva, intr-o Romanie din 2009, scapata de sub influenta sovietica, intrata in NATO, intrata in UE, dar unde Caragiale si Bolliac vor fi mereu de actualitate.

Desi luata pe brate de NATO si UE, Romania a trecut prin modernitate fara, insa, sa participe la constituirea ei, ci, ca un animl flamand, a inghitit tot ce n-a putut in anii de comunism. Si asta se simte si se vede. Estul si Vestul Europei inca exista, Cortina de Fier n-a fost data jos niciodata, insa toata lumea s-a facut ca ploua torential atata timp cat Uniunii Europene ii mergea bine economic.

De dragul unei Europe unite doar pe timp de liniste si pace, incompatibilitatile dintre Est si Vest au fost trecute cu vederea si lasate in baza timpului, care, spun batranii, le rezolva pe toate. Nu si trecutul.

Trecerea rapida de la comunism la o democratie occidentala ii da dreptul esticului, romanului de exemplu, sa se simta altfel, diferit in sens peiorativ fata de cei din Vest. Si ii mai si da dreptul sa nu inteleaga nimic din vot.

Cum vor arata europarlamentarele de anul acesta?

Lasand naivitatea la o parte, exact cum au aratat atat alegerile locale, cat si cele parlamentare pentru ca uninominalul in Romania nu este decat inca o dovada ca asimilam asemeni unui salbatic mutat dintr-o data la oras.

Uninominalul este o bataie de joc, la fel ca orice alt concept care, desi in afara reuseste sa fie implementat cu succes, la noi este, chiar din nascare, un fiasco.

Inca nu am o explicatie clara: fie sunt adaptate mult prea mult aceste concepte incat nu mai aduc nimic inovativ si devin romanisme, fie nu sunt adaptate deloc. "Din doua una, dati-mi voie: ori sa revizuieasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele... esentiale...". Cam asa ceva.

Un motiv este, de data asta, candidatura anumitor copii timizi, transformati peste noapte in femei, pentru Parlamentul European. Nu am nimic cu ei, ci cu aspiratiile lor.

Candidatura lor la europarlamentare imi distruge orice speranta ca mostenirea securista si corupta, traseismul politic, murdaria si nepotismul din clasa politica romaneasca se vor opri odata cu moartea actualilor demnitari, ci vor fi duse mai departe de copiii, de ucenicii, de simpatizantii lor.

Ce naste din pisica tot soareci mananca sau aschia nu sare departe de trunchi, spun doua vorbe romanesti pe cat de vechi, pe atat de adevarate chiar si in Romania mileniului III.

Lasand aceasta ratacire sa fie judecata de cei mai avizati, sunt curioasa in ce se vor lupta candidatii la europarlamentare. In afara de lancii si sabii numite "criza" si "Traian Basescu", fara de care campaniile ar fi un fel de tochitura fara gust.

Pentru ca, totusi, vorbim de viitorii europarlamentari, adica de cei care se vor bate in Parlamentul European pentru drepturile noastre, o alta tema de campanie ar mai fi romanii din afara, in special cei din Italia.

Si cam atat. Solutiile nu vor tine cont de partide, nici de stanga, nici de dreapta, ci vor fi un fel de particule elementare in miscare browniana. Asta pentru simplul motiv ca in marea noasta urbe X nu exista dreapta si nici stanga. Romania nu a avut niciodata o administratie de stanga sau o administratie de dreapta, ci doar guverne pur romanesti.

Ne mai mira oare ca la noi politizarea este una non-ideologica? Singurul principiu caruia i se supune fiecare partid care ajunge la putere este sa isi puna oamenii in functie, competenta nefiind unul dintre criteriile de selectie.

Asadar, nicio grija, Romania este inca eterna, inca fascinanta. Cum spunea si Marin Sorescu, "atenti la tot si la toate, am invatat mereu sa fim vesnici".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#vot oboseala civica, #oboseala civica Romania, #Romania UE NATO , #stiri politice