Negoita, un Johannis pentru bucuresteni

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 07 Noiembrie 2009, ora 12:01
3292 citiri
Negoita, un Johannis pentru bucuresteni

Greu de spus deocamdata daca Liviu Negoita va reusi sa-si instaleze guvernul in Palatul Victoria, totul depinzand, pana la urma, de teama parlamentarilor de anticipate si de cata incredere au ei ca Traian Basescu va pierde alegerile. Cert este ca prin aceasta desemnare presedintele a incercat si poate chiar a reusit sa dea o lovitura de imagine adresata, in primul rand, electoratului sau traditional.

Am desemnat un premier conform exigentelor majoritatii: primar, reconfirmat prin alegeri, chiar din primul tur, si cu rezultate indubitabil foarte bune, a explicat Traian Basescu sahul dat PSD+PNL+UDMR. Intr-adevar Liviu Negoita are o popularitate comparabila cu a lui Klaus Iohannis si multi oameni s-ar putea intreba, de ce primarul Sibiului e bun pentru majoritate, iar cel al sectorului 3 nu e bun. Si primii si-ar putea pune aceasta intrebare bucurestenii, pentru care dl. Negoita este foarte popular.

Recuperarea Bucurestiului

Prin Liviu Negoita, Traian Basescu face un cadou mare electoratului din Bucuresti, pe care recent se plangea ca l-a pierdut. Iar presedintele stie ca daca scoate la vot bucurestenii, ca in 2004, va castiga alegerile.

Dar Traian Basescu tinteste prin aceasta propunere chiar mai mult decat Capitala. S-a intors complet catre propriul sau bazin electoral, in mare parte acum demobilizat, care cu siguranta tresare la numele unui om despre care stiau ca este tinut in randul doi de greii partidului. Sa nu uitam ca marea problema a presedintelui este sa-si aduca proprii sustinatori la vot, nu sa ia din ai adversarilor.

Traian Basescu revine practic la pozitia din 2004: antiPSD, cu mana intinsa catre liberali si cu o propunere foarte populara pentru functia de premier, singura solutie cu potential de castig in turul al doilea. Ba chiar incerca sa ilustreze cu blocajul de acum cauza esecurilor mandatului sau: eu am cautat cai, ei nu au vrut. Ramane de vazut cat de credibil mai e.

Pagube de imagine

Din punctul de vedere al imaginii, Traian Basescu a fortat tocmai o propunere greu de respins fara costuri mari din punct de vedere electoral.

Parlamentarii incerca sa le evite si, odata cu ele spectrul anticipatelor, tergiversand procedural sau prin lipsa de cvorum investirea, pana cel putin dupa primul tur de scrutin cand situatia prezidentialelor va fi ceva mai clara. Ar fi o solutie foarte riscanta din punct de vedere electoral, pentru ca tergiversarea se va traduce la nivelul electoratului prin chiul si dezinteres ceea ce e dezastruos inainte de alegeri, mai ales dupa ce FMI a blocat urmatoarea transa pana la adoptarea bugetului si exitenta unui guvern cu atributii complete. Si asa nu e deloc bine ca partidele s-au dus la consultari cu esalonul doi pentru ca presedintii au preferat actiunile de campanie.

Unica solutie

De fapt, prin desemnarea lui Liviu Negoita, Traian Basescu a ales singura solutie din care avea o sansa de castige electoral in aceasta situatie imposibila in care a ajuns din cauza erorii uriase de a rupe coalitia cu PSD in cel mai prost moment cu putinta.

Amanarea desemnarii premierului pana dupa alegeri ar fi alimentat acuzatia ca vrea

sa organizeze alegerile cu guvernul Boc, iar Klaus Iohannis a fost propus tocmai pentru ca era inacceptabil. Dincolo de declaratiile publice privind interesul national, primarul Sibiului avea unica misiune de a ocupa Palatul Victoria pentru PNL si PSD, in ipoteza unei victorii a lui Traian Basescu la prezidentiale.

Cu alte cuvinte, partidele ii cereau lui Traian Basescu sa renunte la o prerogativa constitutionala, desemnarea premierului, pentru a-si goli cu propria mana viitorul mandat de orice putere. Adica sa se plaseze de buna voia in situatia pe care a trait-o cu Calin Popescu Tariceanu, iar Laszlo Borbely a recunoscut cu sinceritate acest lucru. La fel de bine puteau sa-i ceara lui Traian Basescu sa nu candideze.

Una peste alta, Traian Basescu a facut o miscare electorala ferma, adresata electoratului propriu si nehotaratilor, si a aruncat un cartof fierbinte in tabara adversa. Daca printr-o minune, premierul desemnat ar fi acceptat, presedintele ar fi perceput ca salvator, daca guvernul va fi respins sau procedura va fi tergiversata, isi va acuza adversarii ca tin tara in criza iar pierderile de imagine ar putea fi foarte grele pentru majoritate si candidatii ei.

Mircea Geoana si Crin Antonescu joaca si ei tot electoral, pe viata si pe moarte, refuzand pana si o discutie cu Liviu Negoita. Este o atitudine de forta care-i plaseaza insa in rand cu presedintele. Inflexibilitatea si incrancenarea, cramponarea de un singur nume, le anuleaza sansa de a se prezenta ca alternativa la actualul presedinte, in numele interesului national. Totusi, presedintele a venit pana acum cu doua variante, repinse din start si nu pe criterii de competenta, in vreme ce adversarii sai repeta obsesiv un singur nume. Ce i-a impiedicat sa ofere si ei solutia numarul doi?

Decontul acestui razboi electoral total in care niciuna dintre tabere nu vrea sa renunte va costa Romania enorm. Dar niciunul dintre candidati nu se gandeste cu adevarat la asa ceva. Conteaza doar puterea si alegerile.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Negoita premier desemnat, #Negoita premier Basescu, #Negoita Johanis premier , #stiri politice