Nervii din trafic se rezolva cu pistolul?

Joi, 06 Noiembrie 2008, ora 21:50
4351 citiri
Nervii din trafic se rezolva cu pistolul?

Ce faci daca nu te mai tin nervii in traficul aglomerat din Capitala? Strangi din dinti, iei o pastila de cap sau scoti pistoul? Ei bine, incidentele violente din trafic sunt din ce in ce mai dese in Capitala, iar soferii nervosi recurg la gesturi tot mai socante.

Cauzele care duc la intinderea la limita a nervilor sunt multe: traficul infernal, suvoiul de masini care nu mai incape pe strazile prea inguste, interminabilele lucrari de infrastructura care lasa in urma gropi si guri de canal deschise, smecherii de pe sosea pentru care regulile de circulatie sunt facute doar pentru a fi incalcate. In plus, desi se spune ca mii de politisti au fost trimisi in trafic, prezenta lor este insesizabila.

Toate acestea induc soferilor si pietonilor o stare de nervozitate care degenereaza, de multe ori, in violente verbale si chiar fizice.

Ultimul caz de acest fel petrecut in Bucuresti a avut loc miercuri, cand un barbat a fost batut cu ciocanul in cap pe trecerea de pietoni, de soferul care nu i-a acordat prioritate. Totul a inceput cand soferul unei Dacii break albe a vrut sa treaca de intersectie, desi semaforul arata verde pentru pietoni.

Suparat nevoie mare, unul dintre cei ce traversau intersectia din apropierea statiei de metrou Pacii a ripostat verbal, dupa care a lovit cu pumnul in parbrizul masinii si apoi cu piciorul in portiera si geamul lateral al masinii.

In replica, soferul Daciei a scos un ciocan din masina si i-a aplicat pietonului mai multe lovituri de ciocan in cap.

Astfel de cazuri nu mai sunt izolate, vorbim de un fenomen. Nu degeaba Bucurestiul a fost socotit una dintre cele mai nesigure capitale din Europa.

Conform datelor politiei, cele mai multe altercatii in trafic au loc in zilele lucratoare in centrul Capitalei, insa, la sfarsitul saptamanii, cele mai numeroase incidente intre soferi se inregistreaza in sectorul 6, in cartierele Militari si Drumul Taberei.

In lunile mai, iunie si iulie, au fost inregistrate 140 de cazuri de violenta stradala, survenite in urma unor incidente din trafic, legate de locul de parcare, modul in care conduc unii soferi sau de pietonii care au traversat strada prin locuri nepermise.

Cele mai multe altercatii inregistrate in lunile amintite au avut loc in zilele lucratoare, pe arterele din centrul Capitalei, intre orele 14.00-20.00.

Nici macar politistii care dirijeaza traficul nu mai sunt in siguranta. De exemplu, un politist a fost accidentat de o masina pe care a vrut s-o opreasca.

Accidentul s-a produs pe DN1, in zona Aeroportului Baneasa. Soferul vinovat si-a continuat drumul, dar a fost prins de un alt echipaj aflat in zona si urmeaza sa raspunda penal pentru fapta sa.

In martie, trei persoane au ajuns la spital dupa ce au fost impuscate pe o strada din sectorul 4. Fapta s-a produs dupa ce soferul unei masini Volkswagen Passat a lovit usor, din spate, un Mercedes.

Incidente de acest fel s-au petrecut si in provincie. Un sofer din Botosani a fost impuscat in bratul drept de soferul unui Mercedes, care s-a enervat, dupa ce chiar el nu acordase prioritate pe o portiune de drum ingustata de pe DN17, in judetul Suceava.

Agresorul, care se afla intr-un autoturism de culoare argintie, impreuna cu o femeie, a coborat din masina, l-a injurat pe botosanean, dupa care a luat din torpedou un pistol cu gloante de cauciuc si a tras asupra acestuia.

Practic, la noi nu se circula bine niciodata, iar nervii ne sunt intinsi indiferent daca e vara sau iarna. Asta pentru ca promisiunile edililor ca vom avea o infrastructura in adevaratul sens alt cuvantului si ca se vor gasi solutii pentru fluidizarea traficului nu au fost niciodata indeplinite. Si, mai nou, avem parte doar de promisiuni fantasmagorice precum autostrada suspendata.

Si in timp ce nervii nostri stau intinsi pe asfalt, autoritatile, primarul, premierul nu fac altceva decat sa-si ceara scuze.

"Traficul din Bucuresti a ajuns infernal. Si, cu toate ca nu sunt primar al Bucurestiului, as vrea intr-un fel sa-mi cer scuze fata de bucuresteni pentru necazul acesta pe care il au si pe care il am si eu in fiecare zi cand circul - putin, intr-adevar - prin Bucuresti", spunea Calin Popescu Tariceanu, care circula intr-o limuzina blindata, cu o colana uriasa, si care traverseaza Bucurestiul de la un capat la altul in mai putin de 15 minute.

Poate ca in loc de scuze, autoritatile ar trebui sa ofere solutii care pot fi puse in practica inainte ca oamenii sa inceapa sa se omoare in trafic.

Cu toate acestea insa, poate fi traficul infernal o justificare pentru astfel de gesturi? Poate fi violenta justificata de ceva? Sa iesi sa dai cu ciocanul in capul cuiva, pentru ca ti-a lovit cu picioarele masina este un gest pe care, intr-o tara civilizata, oamenii nici nu l-ar concepe.

La baza unor incidente violente din trafic precum cele descrise mai sus stau in primul rand lipsa de civilizatie a romanilor si lipsa de autoritate si consecventa a fortelor de ordine. Intr-o tara in care atunci cand ucizi un om pe trecerea de pietoni scapi cu pedeapsa cu suspendare, ce motiv ai avea sa nu dai cu ciocanul in cap unuia care ti-a sters praful de pe masina?

Ziare.com te invita la dezbatere: ce crezi ca determina actele violente de pe soselele Romaniei? Ce ar trebui facut pentru ca romanii sa se simta in siguranta in trafic?

Noi reguli pe șoselele Europei. Măsurile PE vizează comportamentul periculos la volan
Noi reguli pe șoselele Europei. Măsurile PE vizează comportamentul periculos la volan
Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate, anunţă instituţia europeană într-un comunicat. Miercuri,...
Google Maps vrea să îi convingă pe șoferi să nu mai folosească atât de mult mașina. Noile funcții adăugate
Google Maps vrea să îi convingă pe șoferi să nu mai folosească atât de mult mașina. Noile funcții adăugate
Google Maps introduce o nouă funcționalitate menită să încurajeze utilizatorii să opteze pentru alternative mai ecologice la călătoriile cu automobilul, cum ar fi transportul în comun sau...
#nervi, #trafic, #pistol, #ciocan, #Capitala, #incidente , #stiri politice