O interdictie periculoasa

Duminica, 07 Februarie 2010, ora 11:28
7370 citiri
O interdictie periculoasa

Stiti care a fost perioada in care s-a consumat cea mai mare cantitate de alcool din istoria Statelor Unite? Perioada prohibitiei.

Perioada in care traficul cu alcool a creat averi fabuloase, dar si violente foarte grave. Este o lectie a istoriei pe care premierul pare sa o fi uitat atunci cand a cerut abrupt interzicerea plantelor etnobotanice.

Asta nu inseamna ca magazinele care le comercializeza si consumul lor trebuie incurajate. Nici gand, pentru ca au un mare potential de pericol pentru sanatate, dupa cum recente cazuri dramatice au dovedit-o.

Insa masurile luate pe picior, sub impulsul impresiei creata in opinia publica de cate o tragedie, fara un studiu de impact si fara a lua in calcul potetialele riscuri pot crea necazuri chiar mai mari.

Decizia de interzicere a plantelor etnobotanice intervine dupa ce ele au fost ignorate ani de zile. Se vindeau acolo tot felul de produse neverificate sau aprobate sub o anumita compozitie, dar continand de fapt cu totul alte substante. Cate controale au fost facute de-a lungul timpului in astfel de magazine? Cate produse au fost luate de pe raft si bagate sub analiza microscopica?

Si asta cu toate ca organismele cu competente in combaterea drogurilor au atras atentia asupra potentialului de pericol din aceste magazine de vise. Este clar ca tratarea din pripa fenomenului a fost ratata. Acum, trecerea aceasta brusca de la toleranta maxima la interdictie totala denota o lipsa de viziune si neintelegerea fenomenului si atunci, si acum.

Produsele acestea se adreseaza unor clienti care, prin definitie, nu inghit usor interdictiile: tinerii. Ba dimpotriva, pentru ei fructul oprit este chiar mai tentant.

Asa ca, pentru multi dintre acestia, produsele etnobotanice de-abia de acum devin cu adevarat interesante. Interzise sunt mai "cool", decat la liber, pe taraba. Vor deveni mai scumpe, obtinerea lor va presupune o doza de risc, deci de adrenalina, consumul si mai si. Se poate reclama mai buna? Ma indoiesc.

Si cat timp consumul va exista, ba chiar ar putea creste, vanzatorii de produse etnobotanice nu vor disparea. Atat doar ca nu vor mai fi nici cat de controlabili erau pana acum, nu vor mai plati impozite si taxe nici cat plateau pana acum si vor trece cu totul in incontrolabila zona neagra a infractionalitatii si violentei.

Cand Romania deja are mari probleme cu consumul de droguri grele, care se amplifica si pe care nu-l poate controla, ia o masura cu mare potential de a agrava problema.

Cred ca metode cu mult mai eficiente de combatere a consumului acestor substante ar fi fost supravegherea stricta, combinata cu informarea temeinica a potentialilor clienti.

Pe de-o parte, produsele vandute in aceste magazine ar trebui verificate in permanenta, la sange, pentru a nu scapa in ele nicio substanta nedeclarata.

Apoi, tinerii ar trebui informati masiv asupra pericolului pe care il presupun aceste produse cam ca in cazul fumatului: poze pe pachete, avertismente de toate felurile, campanii de informare. Iar cine nu poate fi convins astfel de pericolul "viselor" usoare, fiti siguri ca nu se va spune niciunei interdictii.

Astfel de chestiuni delicate trebuie tratate cu intelepciune si punand in balanta beneficiile si riscurile fiecarei masuri. Pana la urma daca ar fi sa interzicem tot ceea ce e nociv, iar in exces ucide, ar trebui sa incepem cu alcoolul si tigarile. Cu alcoolul, cum spuneam, au incercat si altii, iar efectele au fost dramatice. O fi bine sa reinventam apa calda?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#interzicere plante etnobitanice, #plante halucinogene interzicere Romania , #stiri politice