O reforma ratata

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 19 August 2009, ora 18:32
3607 citiri
O reforma ratata
Foto: Reuters

Dintr-o polemica pe fond, obiectiva si profesionista, asa cum ar fi trebuit sa fie, dezbaterea publica privind legile Educatiei s-a transformat in ceea ce era de asteptat sa fie, o mascarada politica, prilej de confruntare electorala, sau o lupta disperata pentru propriile interese.

De fapt, aceasta dezbatere este condamnata sa nu se poata desprinde de perspectiva profund personalizata asupra subiectului.

Nimeni nu discuta despre doua viziuni, despre doua abordari, ci despre codul Andronescu si pachetul Cotrocenilor sau, in cel mai bun caz, pachetul Miclea. In felul acesta, legile preiau intreaga simpatie, respectiv antipatie destinata persoanelor cu care sunt asociate.

Sigur ca in competitia de ura castiga detasat pachetul Miclea, asociat cu presedintele Traian Basescu, de parca reforma inscrisa acolo ar fi fost gandita de actualul presedinte.

Nimeni nu vrea sa inteleaga ca presedintele nu are nici competenta, nici viziunea necesara pentru a elabora o astfel de reglementare, ca multe dintre declaratiile sale vadesc chiar o viziune (ca de filosofie nu e bine sa vorbesti in prezenta lui Traian Basescu) diferita de a comisiei Miclea.

Pana la urma, meritul cert si unic al presedintelui in privinta acestui pachet de principii pentru educatie este initierea dezbaterii, demers valid si salutar cat timp toata lumea este nemultumita de starea actuala a invatamantului romanesc. Dar asocierea pachetului de legi de numele politicianului care trezeste in Romania cele mai intense visceralitati este suficienta pentru a-l face indezirabil, indiferent de prevederile sale concrete.

Sa nu uitam apoi interesele personale care intra in conflict deschis cu pachetul Miclea.

Cum credeti, de exemplu, ca Andrei Marga, marele aparator al codului Andronescu, poate sa sustina reglementarea reformista a comisiei Miclea cat timp domnia sa se apropie vertiginos de varsta de pensionare a rectorilor prevazuta de acest proiect?

Sau cum sa sustina reforma comisiei Miclea clanurile din unversitatile romanesti, cat timp aceasta stabileste incompatibilitati dure pe criterii de rudenie, citerii de performanta greu de atins si nu mai permite rectorilor sa joace cu jumatate de norma si in Parlament.

Cat despre temeinicia celor doua proiecte, e de-a dreptul ridicol sa compari un studiu elaborat in mai bine de un an de profesori independenti, cu unul realizat pe genunchi, in cateva zile, de un ministru politic si sindicatele prin excelenta antireformiste.

Ghemul de interese personale si politice califica insa proiectul Andronescu, chiar daca sau poate tocmai pentru ca acesta propune o reforma de fatada, fara aerisirea programului elevilor si a programelor, fara criterii de competenta si calitate pentru profesori, adica o supa calduta care "reformeaza" fara sa schimbe aproape nimic.

Dincolo de victoria electorala si a intereselor personale, asta inseamna inca un an pierdut pentru invatamantul romanesc, cu mult ramas in urma fata de sistemele moderne. Asta inseamna inca o promotie de analfabeti functionali, fara abilitati de supravietuire sociala, total nepregatiti pentru viata reala. Inca un an de licentiati fara competente.

Ma intreb daca interesele catorva oameni si obsesiile politice exacerbate merita un asemenea sacrificiu pe termen lung.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#legile educatiei reforma, #Miclea Andronescu reforma Educatie, #dezbatere legi educatie , #stiri politice