O sansa pentru politica romaneasca

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 19 Iunie 2016, ora 09:43
6301 citiri
O sansa pentru politica romaneasca

Maturisesc ca pentru mine discutia cu Dan Masca, liderul Partidului Oamenilor Liberi, si cu Andrei Postolache, liderul Pentru Iasi, au fost o reala placere, un fel de gura de aer proaspat intr-o astmosfera politica la limita irespirabilului.

Am gasit franchete, curaj si pasiune, pasari rare intr-o lume populata mai mult de umbre gata la orice compromis pentru pretul corect.

Sigur, nu le impartasesc integral viziunea de care ma desparte cel putin refuzul de a indica doctrina partidului pe care l-au infiintat. Eu nu cred in politica "asexuata" si am convingerea ca haosul de pe scena politica romaneasca, lipsa de predictibilitate, amatorismul sunt si consecinta dezideologizarii partidelor si, in final, a electoratului.

Dar fiind inca partide in zona locala, nu cred ca problema este majora. Ar putea deveni cand si daca se vor avanta spre zona nationala.

Ce mi-a placut asadar si cred ca merita retinut la dl Masca si la dl Potolache:

1.Onestitatea de a admite ca fac politica. Pentru ca asta inseamna sa ai un partid, sa participi la alegeri, sa te implici intr-un act de guvernare local sau central. Corect nu este sa negi politicul ca pe o boala rusinoasa, pentru ca fara el nu exista democratie. Corect este sa il recredibilizezi. Franchetea cu care Andrei Potolache a spus "eu vreau sa fac politica" admit ca m-a incantat, obisnuita cu tot felul de volte si fente.

2. Onestitatea dlui Masca de a-si asuma o doctrina politica. Nu exista om care sa nu o aiba, constient sau nu. Pentru ca avem convingeri, vrem sa traim intr-un anumit fel, exercitam o anumita profesie si avem deci anumite asteptari.

3. Sunt oameni care traiesc in viata economica reala, au venituri clare, din surse clare, au firme, a dlui Masca chiar mare, vorba unei pietene, stiu clar ce inseamna data de 25 a lunii. Sunt oameni ancorati in viata reala, au construit ceva de la zero, platesc salarii, stiu cum arata o factura. Adica nu sunt un produs de laborator, timorat si ofilit de viata reala.

4. Nu sunt mioritici. Dl Masca a esuat cu doua experiente politice pe care nu incearca sa le bage sub pres, a luat-o de la capat, a luptat si a reusit sa modifice legea partidelor astfel incat au disparut cele 25 de mii de semnaturi, finanteaza proiecte ale comunitatii, dar si studii de nivel national. Dl Postolache a infrunat piedicile infiintarii partidului, a ratat inscrierea lui la alegerile locale.

5. Au o viziune pentru Romania si patriotismul implicit al celui care nu a plecat unde vede cu ochii pentru o viata mai buna pe care it-istii si-o asigura fara probleme in Occident. "Ma sperie locurile unde totul e gata! E mai util sa incerci sa construiesti la tine acasa ceva ce nu e construit deja", a spus dl Postolache. Remarcabil!

6. Au pasiune, nerv, entuziasm, umor si mi-au lasat o reconfortanta senzatie de autentic. Pun pariu ca nu si-au schimbat nici sosetele si nici tunsoarea pentru a candida.

7. Au rabdarea de a construi solid cu obiective clare, fara a da buluc pe poarta puterii la prima ocazie.

Eu cred ca asa ar trebui sa arate noii oameni politici, aceia care sa puna presiune pe actuala calsa politica pentru reforma. Poate sunt eu prea optimista, dar cred ca Romania inca are energii politice, acum doar deprimate de degradarea clasei politice.

Dar urmand exemplul lui Dan Masca si al lui Andrei Postolache, eu sunt convinsa ca ele pot sa fie antrenate. Energiile unor oameni care nu au nevoie sa se capatuiasca, dar care sa doreasca pentru copiii lor o alta societate care nu poate fi croita decat de o alta clasa politica.

Si, la fel ca ei, nu as pleda pentru unificarea acestor miscari de la firul ierbii. Tocmai pentru ca ele trebuie sa concentreze energii cu specific local, cu individualitate, cu "seva" proprie. Ar trebui sa se alieze asumandu-si pragul de 10%, pentru ca daca nu reusesc sa antreneze impreuna macar acest procent, cred ca ideea insasi ar fi un esec.

Sper sa nu se lase confiscati de jocurile Bucurestiului si sa isi urmeze calea lor, in aceleasi sosete si cu aceleasi tunsori ca acum, pentru ca e nevoie de ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Andrei Postolache Pentru Iasi, #Dan Masca POL , #stiri politice