Oficial SUA: Noile conditii fac dificila ieliminarea vizelor pentru Romania

Joi, 26 Februarie 2009, ora 21:42
2380 citiri
Oficial SUA: Noile conditii fac dificila ieliminarea vizelor pentru Romania

SUA vor inaspri din luna iulie conditiile de intrare in Visa Waiver, scazand plafonul ratei de refuz a vizei de la 10% la 3%, conditie ce face ca tari ca Romania, cu o rata de refuz de 25%, sa se califice si mai greu pentru acest program.

Marc Frey, director al Programului Visa Waiver din cadrul Departamentului pentru Securitate Interna al SUA, a explicat pentru NewsIn de ce perspectiva includerii Romaniei in programul ce ar permite romanilor sa calatoreasca in SUA in scop turistic si de afaceri fara a mai necesita in prealabil solicitarea vizei, este tot mai indepartata.

George W. Bush promulgase la 3 august 2007 o varianta noua a legii privind securitatea, prin care plafonul ratei de refuz fusese ridicat de la 3% la 10%, masura facand parte din demersurile fostului presedinte de a flexibiliza admiterea in program in special a unor tari est-europene.

Acum, noua administratie Obama scade din nou plafonul la 3%.

"Autoritatea Departamentului pentru Securitate Interna (DHS) de a ridica rata de refuz pentru vizele SUA la un maximum de 10% va fi suspendata incepand cu 30 iunie 2009, pana cand Departamentul poate implementa sistemul biometric de monitorizare a iesirilor aeriene", a spus oficialul, precizand ca aceasta masura este luata pe termen nedeterminat.

"Implementarea unui astfel de program va depasi termenul de 30 iunie 2009, ca urmare a deciziei Congresului SUA de a testa capacitatea DHS si a liniilor aeriene de a colecta astfel de date biometrice.

Nu este clar cand DHS va putea implementa acest sistem, termenul depinzand de mai multi factori, inclusiv incheierea testarii.

Pana cand va fi implementat, toate tarile candidate la Visa Waiver trebuie sa indeplineasca criteriul de a avea o rata de respingere a vizelor mai mica de 3%", a punctat Marc Frey.

"Din pacate, incapacitatea statutara a DHS de a creste rata de refuz peste 3% va face si mai dificila calificarea unor tari ca Romania pentru includerea in Visa Waiver.

Chiar daca includerea in Visa Waiver nu va fi un proces pe termen scurt, DHS incurajeaza Romania sa continue eforturile pentru a indeplini criteriile pentru intrarea in program si salutam dialogul constructiv pe care il avem pe aceasta tema", a mai spus oficialul american.

Marc Frey a explicat ca numeroase cerinte pentru eliminarea obligativitatii vizei SUA, precum raportarea imediata pasapoartelor pierdute si furate catre Interpol, "sunt in concordanta cu bunele practici internationale si sunt specificate si in declaratia semnata la 3 noiembrie 2008 de SUA si Romania".

"Departamentul pentru Securitate Interna apreciaza progresele facute de Romania in multe aspecte, inclusiv recenta introducere a pasaportului electronic.

DHS isi pastreaza si pe viitor angajamentul de a lucra alaturi de Romania pentru implementarea Declaratiei si monitorizeaza evolutiile legate de indeplinirea criteriilor pentru aderarea la Visa Waiver.

In plus, autoritatile romane si cele ale Ambasadei SUA cor continua sa se intalneasca regulat la Bucuresti pentru a discuta despre chestiuni legate de ridicarea obligativitatilor vizei", a afirmat Marc Frey, incurajand eforturile Romaniei de a fi inclusa in Visa Waiver.

Cel mai mare obstacol in calea eliminarii obligativitatii vizelor SUA pentru Romania este rata de respingere a acordarii vizelor de intrare in SUA, care in anul fiscal 2008 a ajuns la 25%.

Cele sase state din UE pentru care SUA mentin obligativitatea vizelor sunt Malta, Cipru, Grecia, Polonia, Bulgaria si Romania T

rei dintre aceste tari au rata de refuz a vizelor peste 3% (Romania 25%, Bulgaria 13,3%, Polonia 13,8%), iar celelate trei state au reusit sa se situeze sub limita admisa de Washington (Grecia 1,5%, Malta 2,5%, Cipru 1,7%).

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#program eliminare vize, #vise SUA Romania , #stiri politice