Opinii Andreea Vass: Romanii sunt manipulabili, pe fondul stomacului gol si al alcoolului

Autor:
Marti, 28 Aprilie 2009, ora 15:07
4077 citiri
Opinii Andreea Vass: Romanii sunt manipulabili, pe fondul stomacului gol si al alcoolului

Sunt incantata si trista in acelasi timp de experienta pe care o am la talpa tarii.

De vreo trei saptamani, am intrat intr-o febrila campanie de informare despre alegerile europarlamentare, despre ce inseamna valori si cetatenie europeana, despre oportunitatile si blocajele noastre de dezvoltare, despre prioritatile Romaniei si problemele pe care le putem rezolva cu ajutorul UE.

Ma intalnesc cu categorii diferite sociale, ca sa-mi pot calibra discursul la interesul lor specific. De la tinerii care merg pentru prima data la vot, 18 - 20 de ani, pana la agricultorii pensionari. De la cei mai mici antreprenori, pana la incubatoarele de afaceri si platformele de cercetare.

Pana acum doar in Transilvania, cu precadere in Salaj, Alba Iulia si Targu Mures, dar voi continua si in celelalte regiuni ale tarii. Refuz propaganda inutila!

Voi face un colaj cu fise din campania de informare. Pana atunci, va spun doar atat: Este trista tara noastra, romanii sunt manipulabili, pe fondul stomacului gol si al alcoolului sau chiar al lenii de a-l umple cu ceva!

Vorbesc despre regiuni ale tarii extrem de sarace, unde am intalnit familii cu multi copii si parinti care nu au lucrat niciodata. Unde pamanturile nelucrate se intind spre toate zarile si nimeni nu ii someaza ca au dreptul si obligatia de a-l cultiva.

Vreau sa schimbam cate ceva, chiar daca mai putin pentru inceput. Dar fara dvs., fara oamenii care ne urmeaza si cred in ideile noastre nu vom reusi niciodata. Capcana ieftina in care pica toti acestia tine de o plasa cu merinde, de o masa sociala pe care se inghesuie politicienii nostri sa le ofere, de o sticla de bere in ziua alegerilor si gata votul! Or solutii exista, reale, de fond, de perspectiva.

Pentru inceput, pe acei primari si consilieri locali cu care am stat de vorba i-am rugat insistent sa activeze Oficiile judetene de consultanta agricola. Solutia e simpla si la indemana. Trebuie doar sa ne dorim sa imbunatatim lucrurile si sa nu ii tinem pe acesti oameni captivi in saracie, captivi in asistenta sociala si in statul providential, pe scurt la mila celor alesi.

Un prim motor al schimbarii tine de acesti consultanti agricoli care ar trebui sa-si puna rapid serviciile la indemana comunitatilor locale sarace. Terenurile au proprietati specifice. Ele trebuie analizate in laborator, dupa care sfatul consultantilor sa sune asa: "dvs. va recomandam sa cresteti coacaze! dvs. va recomandam sa cresteti o livada de pruni! dvs. o vie! dvs. macese! dvs. salcami si un stup de albine" si asta pentru ca e nevoie de un efort minimal pentru o productie buna.

Veniturile vor fi obtinute in cel mai eficient si facil mod posibil. Dupa ce prind gustul pe unicul sau cele trei hecatre detinute, vom asista relativ rapid la achizitia a inca 5 sau 10 hectare si iata cum apare mica ferma familiala. Dupa care au posibilitatea sa aplice la subventii alocate pentru agricultura si la fondurile europene.

Un om mort = 300.000 euro minus

Omul sfinteste locul, pe drept cuvant! Am intalnit si primari de comune dinamici care au reusit sa depuna proiecte pentru apa, canalizare si baza sportiva cu finantare europeana. Am intalniti oameni inimosi, care se ocupa benevol de fundatii pentru copii, pentru pastrarea obiceiurilor si traditiilor locale si pentru varstnicii singuri.

I-am vizitat si ajutat. Dar fara presa agatata dupa noi. Aduceti-va si voi contributia la aceste demne actiuni umane din comunitatea voastra. O ora, doua, o jumatate de zi din viata voastra merita sa o acordati celor din jurul vostru.

Daca nu aveti nici macar atata timp disponibil, macar un SMS gol la 858, care vireaza 2 euro automat catre Fundatia Inima de copil. Un efort atat de mic, pentru noii nascutii care sufera de malformatii grave si nu au posibilitatea sa-si plateasca tratamentele scumpe in strainatate.

A salva viata unui om inseamna nu doar demnitate umana. Pierderea unei vieti umane echivaleaza, in medie, cu vreo 300.000 de euro pentru o natiune - indiferent daca e sanatos sau cu disabilitati (caci antreneaza serivicii specifice, locuri de munca etc) -, spun studiile de profil.

Andreea Vass

consilier personal al primului ministru

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#comentarii Andreea Vass, #Andreea Vass europarlamentare, #Andreea Vass romani , #stiri politice