Opinii: Basarabia si rusii!

Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 10:01
3568 citiri
Opinii: Basarabia si rusii!

De vreo 300 de ani tot incearca rusii astia sa ne convinga ca ne iubesc! Tot de atata timp noi tot incercam sa le spunem ca nu prea ne place sa stam in pat cu ei! Nu ne place nici respiratia si nici stransoarea lor care ne cam zgarie!

De ce ne tot pistoneaza rusii cu civilizatia si cultura lor, noi inca nu intelegem! Ni-i tot baga si pe gat si pe ochi si pe alte parti si pe Tolstoi si pe Puskin si pe Cehov. Asta putem intelege!

Totusi, cred ca ceea ce nu putem intelege este modul in care romanii nu-l iubesc nici pe Stalin nici pe Lenin si nici pe Tarul Petru I. Dar, nu-i asa?....transferul involuntar al romanilor a folosit Marelui Razboi al Rusilor cu Nemtii, declansat tot de catre rusi! In schimbul tacerii "latine" romanii au fost transferati, fara bilet de tren, si fara voia lor, intr-o deplasare prelungita catre Siberia.

Probabil ca, pe vremea aia, pe la 1940, se "juca", deja, in Liga Campionilor. Nemtii ne duceau la Auschwitz si rusii ne tot duceau in Gulag. Doar ca unii sunt mai cunoscuti, in istoria oficiala a Uniunii Europene de tip Franco-Germanic, ca fiind, cica, niste "eliberatori". Rusii! Sa-i iubim si sa le ridicam si osanale!

Nemtii care ne duceau la Auschwitz cica sunt criminali! Iar Siberia ne-a eliberat! Si de nemti si de romani si de noi insine si de valize si de neveste cu cercei si de fete cu bratari si de copii cu biberonu-n gura! Ne-a eliberat de tot!

"Pobeda"! Ne-au eliberat si de case si de familii si de cultura si de popor! Si de ceasurile de la mana si de Prut si de o bucata de tara. Si de sentimentul national ne-au eliberat!

"Pobeda"! Ne-au eliberat de tot, rusii astia care nici macar nu vorbau limba rusa! Ceea ce conteaza este ca ei, rusii, ne-au eliberat! Noi n-am vrut sa fim eliberati! Dar ei au insistat!

Cine dracu ne-a pus pe noi, romanii, intre rusi care nu se mai satura de pamant si nemti care nu se mai satura de putere? De fapt, rusii astia, ar renunta cu draga inima la 1000 de kilometri patrati de "extravilan" in Siberia pentru vreo 300 de metri patrati de "intravilan" in Europa....La fel si nemtii...ar renunta la vreo 2-3 tari din U.E. numai sa le mearga lor bine presiunea la gaze pe la Leipzig si curentu-un sine pe la Bonn !

Vrea nu vrea, fecioara asta basarabeanca, o tot "salveaza" rusii din 30 in 40 de ani. Si o tot dezvirgineaza rusii astia, cu calm si vodca, fara frica, la ceas de seara si cu binecuvantare de la manastire, cu lumanarea Patriarhiei Moscovei si a Intregii Rusii drept "tiitoare" si cu diverse Biblii drept "contre-pied"!

Adevarul e ca atunci cand ne e mai cald ne amintesc astia ca-i frig si cand ne e mai frig, tot astia ne amintesc ca se poate si mai rau! Cum care? Parasutele !

Caci parasutele comuniste n-au cazut din cer! Au venit cu "vagzalul" si cu camionul! I-au parasutat in toate satele de muieri romance cu barbatii transferati temporar, in mod definitiv, in Siberia. Asa a ajuns si Vova a lui nea Voronin, pe care, pe vremuri, il chema Sarbu, sa fie pripoleac la vrei 30 de muieri de dincolo de Nistru! Asa ajunsera si diversi nepoti si feciori de Tismaneni si "ValterRomani" sau alti Ilievici sa ne dea noua lectii de democratie-proletar-liberal-social-romaneasc-democrata!

Acuma ne cheama ca cica sa ne comportam in conformitate cu nu-s ce norme Europene referitor la limba, limbi si comportament pseudo-democratic! Hai nu zau ?!

Da matale cand ne luai de limba cu clestele ca vorbeam limba romana la Chisinau...ce norme europene aplicai!??? Sau acuma te trezisi ca esti democrat?

Din nefericire, Rusia nu a inteles nimic din istoria secolului XX. Si nici nu o sa priceapa! Ne-acuza tot pe noi de aplicarea dublelor standarde in relatiile internationale. In schimb, tot ea, Rusia unifica toate standardele posibile si simplifica la maximum, in mod convenabil, orice fapt istoric. Pe scurt, cine a luptat impotriva Uniunii Sovietice, alaturi de germani, este catalogat imediat drept nazist sau fascist. Indiferent ca popoarele respective s-au alaturat doar conjunctural Germaniei si doar pentru a se elibera sau a-si elibera teritoriile ocupate samavolnic teritoriile de catre Stalin.

Si politologia rusa nu renunta la metoda simplista de a decupa secvente umbrite sau luminoase ale istoriei, de a amesteca fapte istorice cu povesti si legende, de a pastisa modele democratice de care abia a auzit, totul in scopul justificarii crearii unui imperiu doar pe baza fortei brute, siberiene.

In cultura politica rusa totul devine simplu: ce e rosu e bun; ce nu este rosu este rau. Ce mai conteaza motivatiile si aspiratiile popoarelor de acum 70 de ani? Ce mai conteaza ca practic nimeni nu si-a dorit eliberarea rusilor din 1940? Au vrut sau nu, rusii s-au oferit sa-i elibereze! Pe toti. Le-au "eliberat" si parti mari din teritoriu, le-au "eliberat" si averile si tezaurele. Le-au "eliberat" si regimurile democratice. Unora le-au "eliberat", tocmai in capatul Siberiei si tatii si fratii si copiii si nevestele.

Confesiunea trista a unui general sovietic!

Se implinesc, maine-poimaine, 5 ani de cand, aflat dintr-o intamplare neintamplatoare, in Piata Rosie din Moscova, pe 9 mai 2005, la aniversarea a 60 de ani de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, am avut onoarea sa ma "intalnesc", in limba romana, cu un general de aviatie roman din Basarabia, care servise sub arme si in Armata Rosie. Bineinteles ca discutia s-a putut purta doar cu aportul "inestimabil" al unui doctor in Lingvistica Limbii Moldovenesti, nascut, in mod natural, la Oradea, din parinti unguri, dar mandru posesor al unui pasaport al Uniunii Sovietice si doctor "Cum Lauadae" al Facultatii de Drept de la Universitatea din Cluj Napoca.

Nu o sa vedeti o obida mai mare si o lacrima mai amara decat a acestui general aviator (cu o stea) coleg de escadrila cu multi dintre Bibestii nostri, in fata unui locotenent-comandor (pe vremea aia), aflat in misiune oficiala, in uniforma ceremoniala a Armatei Romane! Acolo, mai tarziu, in Parcul Veteranilor din fata Universitatii Lomonosov, mi-a povestit cat de mult ii "iubeste" pe rusi! Si cat de mult si-ar fi dorit sa faca o fotografie cu noi, cu membrii delegatiei oficiale a Romaniei! Militianul care-l pazea nu i-a dat voie!

Acestui General ii dedic aceste randuri, in speranta ca, de acolo pe unde o fi el, o sa arunce vreun gand bun, de Paste, si peste Basarabia!

Sa urmariti atent primavara politica a lui 2010 la Moscova. Incep iesirile in forta pentru a marca potenta antiterorista! Incep comemorarile diverse pentru marcarea a 65 de ani de la Marea Victorie. Motiv magnific pentru Rusia de a imbraca, din nou, haina victimei si a razboinicului renascut pentru a salva lumea de ocupantii fascisti.

Despre ocupantii comunisti ai Basarabiei nu o sa auziti nimic!

De ce? Ei inca sunt acolo!

Intre timp, de 7 Aprilie, La Multi Ani Basarabiei!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basarabia Rusia, #Ziua Basarabiei, #romani Basarabia rusi , #stiri politice