Ziare.com

Opinii: Ce inseamna modernizarea statului roman?

Luni, 07 Septembrie 2009, ora 09:33

   

Opinii: Ce inseamna modernizarea statului roman?
Este aceasta doar o lozinca, buna de clamat in campanii electorale, sau o necesitate a momentului? Stim ce inseamna modernizarea statului? S-a produs o conceptualizare a procesului, obiectivele, etapizarea, rezultatele asteptate?

Ne putem inspira din experientele statelor stabile economic si social? Care sunt standardele care caracterizeaza un stat modern?

Suprapunerea 100% a statului cu politicul

Nici ca se putea un amestec mai nociv. Pana una alta, politicul, prin clientele de toate culorile, profita de bugetul de stat, isi plaseaza oamenii, de multe ori incompetenti, in functii de conducere din care bulverseaza functionarea statului prin decizii aiuritoare.

Zona de normare, control, ancheta si sanctiuni administrative este intentionat neocupata in Romania, pentru a permite "jocuri" de culise aducatoare de beneficii si posturi.

Ce se intampla in fapt: statul strange taxe si impozite pentru a le cheltui prin executia bugetara. Clientela de partid, aflata in posturi de conducere, praduieste bugetele acordate prin toata gama de operatii cunoscuta (caiete de sarcini cu dedicatie, acte aditionale peste aditionale la contractele incheiate, diferente enorme intre devize si realitate, preturi aberante la produse, etc).

Ca si cum n-ar fi de ajuns, de sumele care ajung, de bine de rau, la "baza", nu se mai ingrijeste nimeni, nu mai prezinta interes.

Structura pietei muncii

In Romania, 2 angajati din zona productiva duc in spate 4 pensionari si un bugetar. Adica 2 productivi duc in spate 5 cheltuitori. O combinatie mortala, pentru orice stat, chiar asezat din punct de vedere economic.

Germanii au intrat in panica atunci cand 3 salariati productivi au ajuns sa "duca" 2 pensionari. La noi, 6% din populatie lucreaza in sistemul bugetar, in comparatie cu Belgia, unde lucreaza la buget doar 3,5%. Consecinta: statul roman se imprumuta ZILNIC, in medie, 30-40 milioane euro pentru a face fata platii salariilor bugetarilor si pensiilor.

Pana cand se poate merge in ritmul acesta? De unde vom plati imprumutul? Vom retrai epoca comunista, cand am achitat datoriile cu pretul infometarii populatiei?

Cheltuirea resurselor bugetare

Tot ce a tinut strict de decizia guvernamentala (infrastructura, sanatatea, educatia, justitia) sunt foarte jos pe scara eficientei, deservirii solicitarilor populatiei, departe de standarde europene. Nu numai din cauza alocarilor bugetare ci, mai ales, din cauza managementului defectuos realizat de politrucii produsi de partidele politice.

Nicio diferenta fata de epoca comunista cand secretarul organizatiei de baza decidea tot ce misca in sectorul de care raspundea. Am pierdut investitii imense (de exemplu investitia Mercedes), din lipsa de infrastructura, in primul rand de autostrazi, a caror constructie putea fi concesionata inca din anii '90, daca conducatorii de atunci aveau o inteligenta predictiva (asa a facut Croatia, de exemplu).

Agricultura si turismul

Ar putea reprezenta principala sursa de venituri pentru Romania. Dar n-a fost sa fie, din cauza infrastructurii precare, a investitiilor straine mici in aceste domenii, a lipsei unui cadru legislativ prietenos si stimulativ. Lipsa unui sistem de irigatii eficient, functionand pe baze private, a tehnologiilor moderne, structura proprietatii fondului funciar, multe alte resurse agricole ramase la nivelul lasat de comunisti sau naruite prin furturi si fraude, toate acestea explica importul masiv de bunuri alimentare, in loc sa devina bunuri de export.

Lipsa de drumuri modernizate conduce la izolarea unor obiective turistice magnifice, care ar putea atrage ca un magnet turisti straini si autohtoni. Italia, Spania, Grecia stiu sa traiasca din turism, noi nu stim. Bugetarii aflati acum in functii importante, cu studii si competente serioase, trimisi "fortat", prin concediere, in mediul privat, ar deschide firme si afaceri care ar contribui la cresterea bugetului de stat, pe langa faptul ca ar reduce cheltuielile cu salariile bugetare.

Toata lumea vrea salarii cat mai mari, fara sa se intrebe de unde

Este uluitor cum toti bugetarii, magistrati, politisti, profesori, functionari, militari etc., doresc salarii cat mai mari cu putinta, iar la intrebarea 'de unde?' raspunsul stereotip este: 'nu ne intereseaza'.

Adica e treaba guvernantilor sa ne duca in Nirvana, chiar daca rezultatele muncii bugetare sunt mediocre sau si mai putin de atat. Bineinteles ca exista si o contributie majora a guvernantilor, care permit venituri salariale nesimtite la oamenii de casa, ministere inutile care consuma fonduri bugetare aiurea, agentii care nu pot fi desfiintate pentru ca se lovesc de rezistenta politicienilor care s-au "implantat" la conducerea acestora.

In aceste conditii, e greu sa soliciti o solidaritate nationala, asa cum s-a intamplat la un moment economic greu in Coreea de Sud, cand cetatenii isi aduceau verighetele la trezorerii pentru a ajuta statul. Un alt exemplu l-au dat ministrii germani, care dupa razboi mancau pe strada, la gamela, alaturi de muncitorii de la demolari.

Reducerea numarului de ministere cel putin cu sase, cele aproape inutile, (tineret si sport, turism, cultura, IMM-uri, comunicatii, mediu) ar fi o dovada ca Guvernul intelege sa stranga cureaua incepand de la el.

Aproape toti bugetarii ameninta cu blocarea functionarii statului, ca si cum ar locui in alta lume. Mostenire si blestem comunist, cand eram cu totii intr-un antagonism ireductibil cu statul, cand coalizarea impotriva statului, furtul, chiulul, fusareala erau modus vivendi.

O taranca in varsta, altfel cu frica lui Dumnezeu, imi spunea: maica, de la CAP nu e pacat sa furi!

Orice dezbatere publica pe tema salarizarii s-ar bloca in solicitari unice: vrem salarii cat mai mari, nu ne intereseaza de unde. Simte cineva ca aceasta pozitie este sinucidere nationala? Nu!

Educatia, un domeniu cu putere de exemplu

De 19 ani se discuta si nu se face nimic. Bugetul educatiei presupune sume enorme cheltuite fara ca rezultatele sa fie cele scontate. Acest adevar il aflam de la organisme internationale de evaluare, de la piata muncii interne si europene, de la cetatenii romani care se afla la munca in strainatate, preponderent in activitati agricole si casnice, prost platite.

Banii pentru infrastructura educatiei se sifoneaza spre firme "acreditate" pe langa clientele de partid, politicul se suprapune 100% cu administratia de stat. Daca dorim ca banii adunati prin taxe si impozite de la contribuabili sa serveasca intereselor acestora, trebuie sa le dam dreptul de a decide in comunitatea respectiva.

Modernizarea educatiei nu mai poate fi amanata. Cu riscul de a reveni cu retusuri legislative trebuie sa facem o schimbare imediata de paradigma, sa dam un nou curs educatiei si formarii profesionale.

Ce am avut pana acum a produs consecintele stiute de toata lumea: diplome false, programe de studii ilegale, bani de infrastructura sifonati, absolventi fara competentele cerute de piata muncii.

Putem sa mai dezbatem ani in sir, situatia nu se va schimba, tot aici va trebuie sa ajungem. Problema este cu ce pierderi in economie si in competitivitatea europeana.

Este necesara modernizarea statului roman?

Categoric da. Altfel sistemul bugetar centralizat si politizat sufoca toata economia si scufunda tara in inapoiere economica si subdezvoltare. Este deja tarziu. Exemplul Poloniei care a trecut cu brio peste criza economica, care n-a fost nevoita sa se imprumute la organisme internationale, ar fi de studiat. In Uniunea Europeana brandul polonez a fost "instalatorul", nu capsunarul.

Nemodernizarea statului roman va fi un foarte bun motiv pentru a fi respinsi din spatiul economic, financiar si educational european, pentru nerecunoasterea calificarilor si diplomelor romanesti in piata muncii europene, pierderea unor importante investitii straine in economia romaneasca, amanarea intrarii in zona euro, etc.

Principalele directii de actiune pentru modernizarea statului ar fi:

* Executia bugetara sa nu mai fie concurs national de risipa si frauda. Primii pasi se fac deja prin introducerea standardelor de cost si de calitate. Trebuie instaurate un control si verificare la "sange" a contractelor derulate, posibil prin Consilii de Supraveghere din societatea civila.

* Iesirea politicului din administrarea statului, asa cum se incearca acum in sistemul educational.

* Reducerea aparatului bugetar si inlocuirea sa cu computere, pana la nivelul de 5% din PIB pentru cheltuieli cu salarii bugetare.

* Modernizarea instrumentelor si mecanismelor de fiscalizare, pentru reducerea evaziunii fiscale.

* Privatizarea ultimelor active si pachete de actiuni aflate in portofoliul de stat, inclusiv a proprietatilor RAPPS.

* Reducerea numarului de ministere pana la 10-12 si reducerea cheltuielilor de functionare a celor ramase cu 50%.

* Acordarea salariilor pentru unitati si institutii bugetare in suma globala, astfel incat managerii acestora sa fie obligati sa aplice reteta simpla: mai putini salariati, mai multa munca, salarii mai mari, cu respectarea raportului de 1/15 intre salariul minim si cel maxim.

* Modernizarea imediata a educatiei prin aplicarea solutiilor oferite de comisia Miclea.

* Adoptarea unui sistem de avantaje care sa atraga in tara specialistii romani din diaspora.

* Descentralizarea deciziei la nivelul comunitatilor locale care sa invete sa aiba viata pe care si-o doresc, pe care o merita si in care investesc. Alocarile de la bugetul central spre bugetele locale trebuie sa devina o exceptie, nu regula.

* Statul trebuie sa renunte la postura de "moasa comunala", care rezolva totul, de la gradinite pana la joburi pentru tinerii absolventi. Statul are grija doar de cei loviti de soarta, intr-un fel sau altul, in rest fiecare cetatean valid sa-si poarte singur de grija, sa-si construiasca viata pe care si-o doreste. Asistarea de catre stat a jumatate dintre cetatenii sai este o aberatie, conduce la pasivitate si asteptare.

* Statul este arbitrul economiei si societatii, prin emiterea "regulilor" legislative, prin controlul respectarii lor, nu poate fi si jucator in zona economica.

Mai presus de orice avem nevoie urgenta de indicatori de performanta esentiali, (Key Performance Indicators), nu mai mult de 10-15, care sa caracterizeze functionarea eficienta a statului, un referential prin care sa masuram in permanenta performanta guvernelor, precum si alte referentiale distincte pentru subsistemele din arhitectura statului.

Putem astfel compara, pe baza acestor grile, guvernarile si ministrii care se succed, iar cetatenii pot decide, in cunostinta de cauza, cui acorda increderea in procesul electoral.

(Exemple de indicatori: evolutia inflatiei, serviciul datoriei publice, evolutia PIB-ului pe locuitor, procentul angajatilor bugetari, salariul mediu, rata somajului, deficitul bugetar, deficitul de cont curent, etc.)

Pana in prezent nicio guvernare nu a reusit sa modernizeze statul, s-a multumit cu o gestionare de pe o zi pe alta, fara viziune, fara perspective, fara viitor. Alte tari au avut parte de ministri "sinucigasi", dar vizionari, care au introdus ordinea si eficienta in finantele tarii (Polonia, Argentina si altele). Acum aceste popoare culeg rezultatele, rezista cu succes la crize si derapaje economice si sociale.

In cazul unei crize politice, suprapusa peste criza economica, posibile derapaje sociale, campania electorala, exista riscul ca FMI, care nu este mama ranitilor, sa denunte acordul cu Romania, "sa ne dea drumul din brate". Suntem constienti ce se va intampla in secunda doi? Se pare ca nu.

Este momentul sa apara si la noi oameni politici care sa "ne faca binele cu forta". Binele care sa dea o perspectiva economiei si societatii, sa faca statul eficient si util cetatenilor. Este dl Boc un astfel de politician? Isi va mentine decizia "facem reforma sau plecam acasa?" Va intelege PSD miza enorma a modernizarii tarii, astfel incat sa puna umarul la progres, nu la "trantirea" guvernului?

Si intr-un caz si in altul, istoria ii va judeca. Iar istoria judeca aspru, dar drept.

Citeste mai multe despre modernizare statul roman
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2214 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

UN ARTICOL DE EXCEPTIE!FELICITARI pt dl.VALSTON!

Simplu si clar,sunt prezentate atat cauzele cat si solutiile.
Suntem la fudul sacului, statul nu mai poate suporta cheltuielile unui aparat bugetar urias de 1,4 miloane de oamnei, ineficient si neperformant, pt care se cheltuiesc peste 9% din PIB, cand norma acceptata in UE este de 5%.pnl si psd cat timp au fost la guvernare au marit iresponsabil atat nr. bugetarilor cat si pe cel al asistatilor, care au ajuns la cifre aberante, nemaintanlite in nici o tara din UE.pnl, ca partid de dreapta, cum se pretinde, nu a facut nici cel mai mic gest,dupa aderare la UE, ca doreste reformarea statului si a institutiilor, iar psd ce sa mai vorbim, a fost intotdeauna principala frana in dezvoltarea Romniei, dupa model occidental. Daca nu se adopta acum, nu maine sau poimaine, reformele structurale, pt a se incerca micsorarea decalajelor fata de tarile dezvolatate, Romania va iesi din istorie pt inca 30 de ani.Sa traiti, binee!

 
 

 

Cine doreste franarea modernizarii statului roman,cine doreste manipularea ?

Interesele PSD,PC,PNL si UDMR conduc spre cele mai dezastruoase efecte asupra Romaniei.Si simplu fapt ca de ani buni se orienteaza dupa sfaturile consilierilor straini(vezi consilierii americani platiti in principal de catre PSD si PNL) denota ca aceste partide fac jocurile si interesele antiromanesti ale altor grupari din alete tari,fara a respecta politica dorita de populatia si actualul Presedinte al Romaniei.
Un bun roma este rugat sa vada cine este acest Gelu care sprijina destramarea statului roman.

 
 

Statul roman nu va putea fi modernizat niciodata doar de catre politicienii actuali si viitori

Fara interventia profesionalistilor adevarati vom ajunge un Stat inapoiat,consumator al deseurilor din Europa ,America si Asia .Politicienii conduc ministere,Agentiile,tot absolut tot.Politicienii elaboreaza si aplica Legile mutilate.In ministere ,un specialist a devenit o raritate intrucat majoritatea este formata din rudele fara experienta si fara scoala ale politicienilor de la varf.
Talk show-rile TV ne arata gradul de incultura si lipsa de profesionalim al majoritatii politicienilor.
Specialistii sunt inlaturati sau condusi de grupuri mafiote.Nici cel putin nu sunt consultati decat foarte rar si atunci dupa spranceana.Haosul si neprofesionalismul sunt elemente propice pt.coruptie si interese meschine.
Daca dl Basescu nu s-a convins de 19 ani ca fara adevaratii specialisti nu poate realiza multe in Romania inseamna fie ca nu doreste fie ca se amageste prea mult cu politicieni sub limita moralitatii,culturii,capacitatii profesionale.

Bla, blauri!!!

Atita timp cit cei 100.000 de securisti si activisti iesiti la pensie papa 1,8 miliarde de euro pe an intr-o veselie, iar cei 5/6 angajati in exces din servicii papa si ei 1,5 miliarde de euro pe an, iar Legea Lustratiei nu va fi batuta-n cuie in legistratia romaneasca si nu se va deschide total Arhiva Securitatii: memorie magnetica, microfilme si cele 100.000 dosare puse la pastrat de catre Basescu pe o perioada de 60 de ani, criminalii din anii dictaturii proletare cei care mai traiesc precum si cei din Dec. 89 si Iunie 90 nu vor fi adusi in fata justitie sa raspunda pentru faptele lor, nu se vor confisca averile mai mari de 10.000 de euro dovedite a fi strinse prin furturi de furturi in toti acesti 20 de ani de zile, modernizarea statului roman, cu aceeasi securisti, informatori si activisti de ieri si de astazi ce conduc Romania e o vrajala la umbra carora tot ele, hienele turbate o vor duce din ce in ce mai bine.

Articol Exceptional ! Acesta este ADEVARUL pentru ascunderea caruia PSD/PNL

s-au straduit sa cumpere TOATA Presa, TOT timpul, in TOTI ultimii 20 de ani

consilierii straini, securistule bati cimpii cu drag, pai nu Basescu le-a dat apa la moara secuilor prin vizitele lungi si dese pe care le-a facut la ei???

In rest lasa vrajala, adica eu am ajuns sa particip la destramarea statului roman, pe cind si executia in Piata Publica, ***? Daca tot cer implementarea Legii Lustratiei si deschderea totala a Arhivelor Securitatii doresc destramrea statului roman? Eu si nu acelasi Traian care s-a bagat si-n comert cu arme detinid functia suprema in stat si care l-a ajutat pe Voronin sa devina presedinte in Moldova? Si nu acelasi Traian care dupa ce s-a pus oamenii lui de incredere la conducerea SRI, SIE, DNA la umbra gainilor moarte aruncate in curtea altora s-a marit averile cit pentru 7 generatii de hoti de cind a devenit presedinte? Eu si nu acelasi Traian care l-a facut pe Tokesul parlamentar european si a scos PRM din parlament la ultimele alegeri a pus si pune umarul la dezmembrarea statului roman? Acelasi Traian care a cheltuit miliarde de dolari aiurea in nisipurile iraqiene si afgane preferind sa serveasca interesele marelui licurici decit pe cele ale Romaniei? Nu acelasi Traian care la intilnirea cu presedintele Peres in vizita in Israel s-a imbracat in culorile statului israelian? Asa ca, securistule *** plimba bai ursul cu acuzatiile tale cre..ti..ne si de toata prastia cum ca, eu gelu care nu am detinut si nu detin nici o functie in aparatul de stat si care scriu pe forum doresc destramrea statului roman?

consilierii straini, securistule bati cimpii cu drag, pai nu Basescu le-a dat apa la moara secuilor prin vizitele lungi si dese pe care le-a facut la ei???

In rest lasa vrajala, adica eu am ajuns sa particip la destramarea statului roman, pe cind si executia in Piata Publica, ***? Daca tot cer implementarea Legii Lustratiei si deschderea totala a Arhivelor Securitatii doresc destramrea statului roman? Eu si nu acelasi Traian care s-a bagat si-n comert cu arme detinid functia suprema in stat si care l-a ajutat pe Voronin sa devina presedinte in Moldova? Si nu acelasi Traian care dupa ce s-a pus oamenii lui de incredere la conducerea SRI, SIE, DNA la umbra gainilor moarte aruncate in curtea altora s-a marit averile cit pentru 7 generatii de hoti de cind a devenit presedinte? Eu si nu acelasi Traian care l-a facut pe Tokesul parlamentar european si a scos PRM din parlament la ultimele alegeri a pus si pune umarul la dezmembrarea statului roman? Acelasi Traian care a cheltuit miliarde de dolari aiurea in nisipurile iraqiene si afgane preferind sa serveasca interesele marelui licurici decit pe cele ale Romaniei? Nu acelasi Traian care la intilnirea cu presedintele Peres in vizita in Israel s-a imbracat in culorile statului israelian? Asa ca, securistule *** plimba bai ursul cu acuzatiile tale cre..ti..ne si de toata prastia cum ca, eu gelu care nu am detinut si nu detin nici o functie in aparatul de stat si care scriu pe forum doresc destramrea statului roman?

 

 

Articol Exceptional ! Acesta este ADEVARUL pentru ascunderea caruia PSD/PNL

S-au straduit sa cumpere TOATA Presa, TOT timpul, in TOTI ultimii 20 de ani

Cine-uita-nu-merita, iar bati cimpii securistule!!!

PD-L a fost la guvernare cam, majoritatea timpului in acesti 20 de ani si s-a tinut numai de mega-furtisaguri si scandaluri fara sa reformeze statul roman. Chiar si-n timpul mandatului Taricenau timp de 2,4 ani de zile in care a furat si a facut scandaluri alaturi de Traian punind in circa PNL numai imbecilitati si acuzatii fara nici o acoperire. Iar acum te-ai trezit tu sa faci pe lupul moralist pe forum. S-ai o viata buna si prospera dupa adevarul celor postate de tine intr-o veselie pe aici.

Acesta este ADEVARUL pentru ascunderea caruia PSD/PNL

s-au straduit sa cumpere TOATA Presa, TOT timpul, in TOTI ultimii 20 de ani

STATUL ROMAN = PSD/PNL Doua partide mafiote au acaparat statul timp de 20 de ani

Acesta este ADEVARUL pentru ascunderea caruia PSD/PNL a cumparat TOATA Presa libera din Romania

jod pd-labarii!

Sikteer! Un bun roma oi fi tu!Cat despre pdl-mimarea modernizarii! Cu cine vrei sa faci modernizare? Cu..comunistul muc? Cu Vicleanu Adrian? Cu Arad Berkowicz? ma faci sa rad..

Cum apare o analiza PERTINENTA , cum apar unii care sa bage zazanie ....

Nu este prima data cand se intampla asta .
Suntem blestemati sa nu ne putem concentra pe o analiza corecta .
Trepadusii fac tot ce le sta in putinta pentru a indeparta lumea de la aface o analiza si de a discuta la obiect .
Tipic pentru cei de teapa lui SR Stanescu .
Platiti de rusi , poate .
Tipic pentru liberalii-masoni de-ai lui Kondyacov .

Mai avem multe de invatat!!!

Intredevar statul roman putem spune ca este putin inapoiat fata de celelalte tarii al uniunii europene...dar sa speram ca Traian Basescu va fi ales si in urmatorii 5 ani va face mai multe...

 

hmmmm

nu cred ca stim cu exactitate toti pasii dar cred ca e o idee buna sa ne luam dupa statele care au aplicat anumite metode prin care au demonstrat ca o duc mai bine!

 

Uca !

In alte tari nu sunt atatia tigani,respetiv hoti,justitia este justitie nu sprijinul raufacatorului,acele tari si-au pastrat economia nu a dat-o la fiare vechi,acele tari au sistemul de invatamant stabil si orientat spre nevoile desvoltarii societatii. Noi acum,prin primul ministru Boc,facem primii pasi in acest sens,si deja vedem ce opozitie opun fortele raului.

 

 

:))

stratul roman ne fu.e pe toti ... mai e mult de invatat pana a ajunge la modernizare ....

 

.................

Muc si..Sfarc(ul blondei Liliana).

 


Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor