Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii O tara fara viitor

Duminica, 10 Ianuarie 2010, ora 09:14
4160 citiri
Opinii O tara fara viitor

Ma refer, bineinteles, la Romania. Inca de la inceput, dupa '89, nimeni nu s-a mai gandit la viitor. Daca in primii ani, odata scapati din ghearele comunismului, era de inteles o destindere, mai tarziu n-am avut nicio scuza.

Toti banii castigati din privatizari, aia care n-au fost furati prin comisioane, au intrat in salarii, i-am cheltuit pe mancare, bautura, tigari, masini de lux, plimbari in strainatate si in tara.

In anii '90 preturile la combustibili si resurse alimentare, carne, paine, etc., au fost plafonate, indiferent de costurile de productie, sa fie accesibile populatiei. Consecinta, au disparut combinatele de produs carne, fabricile de paine, cam tot ce detinea statul. A disparut si Bancorexul, in parte pentru ca trebuia sa plateasca importurile de resurse energetice, la preturi mult mai mari decat cele de vanzare, in parte pentru ca a fost devalizat prin credite preferentiale, cu dobanzi sub cele ale pietei.

Macar sa le fi vandut pe bani buni, nu sa dispara asa, in neant.

Foarte multi cetateni au considerat ca e mai bine sa muncesti la stat, ca bugetar, chiar daca tai frunze la caini. Timpul trece, leafa merge, chiar daca stai la cafele si internet, discutii pe chat, barfe de tot felul.

Resursele bugetare, obtinute din taxele si impozitele privatilor sau din exploatarea bogatiilor naturale, (s-au taiat paduri, s-au furat pe bucati intreprinderi intregi, am vandut rezervele energetice de petrol si gaze), au intrat iarasi in burtica, fara ganduri de viitor.

Si a venit guvernarea Tariceanu, care a mostenit de la guvernul PSD, cu Mihai Tanasescu ministru de Finante, o situatie economica cat de cat echilibrata, deficit 1,5%, un milion de bugetari, pensii si salarii cam cat isi permitea bugetul.

Si ce a facut? Profitand de "duduiala" economiei, bazata mai mult pe afaceri imobiliare si fluxuri financiare externe speculative, a umflat aparatul bugetar cu 400.000 de persoane, a marit pensiile si salariile bugetarilor, a creat agentii de stat in care clientele politice si-au dat singure salarii si pensii "nesimtite", ca si cum "duduiala" economica va tine vesnic. Nu i s-a parut suficient, asa ca a lasat in urma un deficit de 5,5%, dupa o crestere economica de 8%. Cum nicio minune nu tine la nesfarsit, acum vedem rezultatele. A, daca "duduiala" se baza pe o productie de bunuri si servicii vandabile, de genul Loganului, mai ziceam. Dar asa, ce-a fost vant, ca vantul s-a dus.

Unde am fost noi tari?

La asistenta sociala. Ce-o fi insemnand asistenta asta sociala, de profita de ea 11 milioane de romani, jumatate din populatia tarii, eu unul nu inteleg. Orice politica sanatoasa (nu e cazul nostru), intelege prin asistenta sociala sa-i ajuti, temporar sau permanent, pe cei care au un handicap fizic sau psihic, pe copiii orfani loviti de soarta, mamele singure, cu copii mici, care nu pot merge la serviciu si alte cateva cazuri de acestea.

Avem noi 11 milioane de handicapati? Ar fi groaznic. Atunci, ce inseamna protectie sociala? Pomana electorala contra voturi? Haiducie de asta, redistributiva, de la cei care au, spre cei care stau? Si cine alimenteaza bugetul de stat, redistribuit apoi prin asistenta sociala? Privatii, obligati de stat sa tina in spate 11 milioane de compatrioti asistati social. O fi corect?

Ce trebuia facut?

O familie serioasa, cand isi proiecteaza viitorul, isi pune problema unei case, a unei masini, mobila, bunuri de folosinta indelungata, bani deoparte pentru educatia copiilor, pentru vreo boala, ceva, sa fie acolo.

O societate serioasa, intr-o tara normala, se gandea, mai intai, la viitor. In primul rand infrastructura, autostrazi, sosele, utilitati in zone defavorizate, sa vina strainii cu tehnologie, cu bani, cu management performant, cu piete de desfacere. Apoi modernizarea sistemelor ce tin de buget, educatie, sanatate, justitie, ordinea publica.

Am facut noi asa ceva?

Aiurea. Am bagat la burtica si la tescherea, astfel incat copiii si nepotii nostri vor da tot prin gropi, fara autostrazi, fara joburi bine platite in propria tara, de vor fi obligati sa plece in bajenie, in cautare de slujbe, la capsuni si munci casnice. Fara educatie si asistenta medicala de calitate, fara investitii pentru dezvoltarea turismului si agriculturii, fara o productie de bunuri si servicii vandabile. Si au trecut 20 de ani, nu 2.

Unde am ajuns?

La mila institutiilor financiare internationale, tremuram sa nu se supere Fondul pe noi, sa ne taie finantarea. Ne-am imprumutat la banci de nu mai stim cand o sa returnam toate aceste imprumuturi. Intr-o situatie similara, Ceausescu ne-a vandut mancarea, acum nici asta nu mai avem s-o vindem.

N-am concesionat constructia de autostrazi, pentru ca, nu-i asa, nu ne vindem tara. Lasa ca o furam noi.

Si iata-ne, in anul de gratie 2010, ca nu mai stim pe unde sa scoatem camasa. De buget trag toti ca de un hoit, nu stiu cum sa-si mai justifice existenta in Parlament, sa-si ameteasca alegatorii, doar, doar, vor mai prinde un mandat.

Mai grav e cu banii luati in avans de la sponsori electorali, care trebuie dati inapoi, prin contracte, comisioane si functii manoase, pe care se bat ca la piata.

Pana la urma, nu este prea tare afirmatia: suntem o tara fara niciun viitor.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#tara fara viitor, #Asistenta Sociala, #buget 2010, #clientela politica , #stiri politice