Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ordonantele de reorganizare a Guvernului, adoptate de Camera Deputatilor

Marti, 26 Februarie 2008, ora 13:23
975 citiri
Ordonantele de reorganizare a Guvernului, adoptate de Camera Deputatilor

Ordonantele de reorganizare a Guvernului, OUG 24 si 25/2007, ce au fost respinse anul trecut de Legislativ, au fost adoptate marti de Camera Deputatilor, care le-a reexaminat dupa o decizie a Curtii Constitutionale prin care s-a confirmat existenta unor vicii in procedura de vot de atunci, informeaza NewsIn.

OUG 24 a fost adoptata cu 192 de voturi pentru, 61 impotriva si doua abtineri. Cat priveste OUG 25, aceasta a fost adoptata de deputati cu 192 de voturi pentru, 60 impotriva si trei abtineri.

Voturile impotriva au provenit de la PD-L care a decis sa repete experienta de anul trecut de la Senat cand a contribuit la respingerea celor doua acte. PSD a votat marti pentru cele doua ordonante retrimise spre reexaminare de CCR, la fel si PNL, UDMR, PRM si PC.

Pe 18 septembrie, plenul Senatului a respins ordonantele de urgenta privind formarea Cabinetului Tariceanu II, ordonanta nr. 24/2007 si nr 25/2007, emise de Guvern dupa scoaterea PD de la guvernare.

OUG 24 modifica structura executivului, acesta avand 15 ministere create fie prin comasare, fie prin reorganizarea celor deja existente. Entitati nou aparute ca urmare a restructurarii erau: Ministerul IMM-urilor, Turismului si Comertului, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Ministerul Transporturilor (in locul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului), Ministerul Economiei si Finantelor (in locul Ministerului Economiei si Comertului comasat cu cel al Finantelor Publice).

Senatorii au decis, de asemenea, respingerea ordonantei de urgenta 25/2007, privind reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului, compus din Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria Primului-Ministru, Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul, Departamentul pentru Afaceri Europene, Departamentul de Control al Guvernului si Departamentul pentru Relatii Interetnice - dar si a agentiilor si autoritatilor guvernamentale.

Respingerea celor doua OUG, cu largul concurs al PD, PSD si PRM, a provocat ample dezbateri, unii politicieni de la PSD sustinand initial ca Guvernul a fost invalidat, iar efectele respingerii echivaleaza cu o motiune de cenzura.

Ulterior opiniile partidelor s-au nuantat, ideea care s-a degajat fiind ca Guvernul revine in forma actuala de dinainte de restructurare, adica cu ministerele ce existau inaintea scoaterii PD de la guvernare.

Respingerea celor doua acte nu a apucat insa sa produca efecte juridice, acestea fiind atacate la Curtea Constitutionala de catre Guvern in luna octombrie, dupa ce anterior trecusera prin adoptare tacita si de Camera Deputatilor.

Magistratii Curtii Constitutionale au admis pe 31 octombrie exceptia de neconstitutionalitate invocata de Guvern in ce priveste respingerea de catre Senat a ordonantelor 24 si 25 privind reorganizarea Executivului. Premierul a sesizat Curtea Constitutionala, reclamand faptul ca in Senat ordonantele au fost respinse printr-un numar de voturi pentru o lege ordinara cand de fapt era nevoie de voturile pentru o lege organica.

Guvernul a mai motivat la aceea vreme ca decizia senatorilor contrazice hotararea prin care Parlamentul a aprobat anterior noua structura si componenta a Guvernului (pe trei aprilie 2007), hotarare in baza careia presedintele Romaniei a numit prin decret prezidential membrii Guvernului.

In aceste conditii, CCR a decis ca guvernul Tariceanu II, rezultat in urma eliminarii PD de la guvernare, poate functiona in continuare in baza celor doua acte normative ce reglementeaza comasarea unor ministere si modificari in structura agentiilor aflate in subordinea Palatului Victoria.

Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile juridice şi economice din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat favorabil, luni, 22 aprilie, candidaturile propuse de PSD, PNL, UDMR și de către premierul Marcel Ciolacu, pentru...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#ordonanta, #aprobata, #Camera Deputatilor , #stiri politice