Otravirea cea de toate zilele

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 20 Aprilie 2008, ora 15:42
9921 citiri
Otravirea cea de toate zilele

Zilnic ne otravim pe banii nostri, constienti sau, de cele mai multe ori, nu, fara sa fumam, sa bem sau sa ne drogam. In mod pervers, progresul tehnologiei se intoarce impotriva noastra atacandu-ne cel mai virulent in locul pe care nimeni nu-l poate, de fapt, evita-in farfurie. Ma refer la toate substantele chimice incluse in alimentele pe care le consumam zilnic, ale caror efecte, luate la bani marunti, sunt devastatoare. Unele sunt cancerigene, altele pot provoca grave alergii sau dereglari ale functionarii organsimului. Altele, despre care astazi stim ca sunt inofensive, maine se pot dovedi periculoase.

Aliatii E-urilor

Prezenta temutelor E-uri in alimente trebuie sa fie mentionata pe eticheta. Exista E-uri rele si E-uri, deocamdata, bune. Cum sa facem diferenta? Merge oare cineva la cumparaturi cu o lista dupa el sau le invata pe de rost? De multe ori, prezenta lor este mascata pe etichete prin inlocuirea cu denumirea substantei chimice, ceea ce complica si mai mult lucrurile.

De ce nu sunt interzise? Pentru ca in absenta conservantilor, colorantilor, potentiatorilor de gust si aroma si cator alti minusculi asasini, pretul alimentelor ar fi cu mult mai mare. Se stie ca produsele naturale sunt cu mult mai scumpe decat prafurile produse industrial.

Totodata, termenele de valabilitate ar fi cu mult mai reduse, deci si distributia mai restransa, iar gustul n-ar mai crea dependenta, asa cum se intampla in multe cazuri din cauza chimicalelor folosite.

Interesele economice sunt uriase. Ganditi-va ce ar insemna interzicerea "Coca Cola", de exemplu, despre care se stie clar ca este nociva si da dependenta. Pierderile economice pentru tara care si-ar asuma o asemenea masura ar fi substantiale.

Argumentul producatorilor si al autoritatilor medicale este simplu. Totul e la vedere, informati-va si, daca nu va convine, nu cumparati! Sistemul functioneaza in alte tari destul de bine si atitudinea cumparatorilor a fortat multe schimbari. Romania are insa un periculos specific propriu.

In Romania, consumatorii sunt inca prea putin atenti, iar pretul produsului reprezinta, in continuare, principalul criteriu pentru alegerea marfii. Multi pot fi constienti ca marfa ieftina e periculoasa, dar nu-si pot permite mai mult, avand in vedere ca la noi mancare este foarte scumpa in raport cu veniturile.

Oamenii sunt convinsi ca alimentul care nu-i imbolnaveste imediat, nu le poate face rau. Sunt greu de convins ca toate aceste substante chimice ataca structura ADN-ului, provocand anomalii ireversibile care se manifesta dupa cine stie cat timp. Nu vom sti niciodata care aliment anume ne provoaca o boala grava, dar de fiecare daca cand muscam dintr-unul plin de chimicale trebuie sa fim constienti ca riscam.

Prea putine produse "curate"

Situatia nu este insa mai vesela nici pentru cei care ar fi dispusi sa plateasca mai mult pentru a manca produse,,curate". Ei nu au de unde sa cumpere. Cererea e inca mica, iar producatorii nu sunt interesati de investitii substantiale pentru un profit incert. Cu E-urile merge repede si din plin. Deocamdata, in Romania nu exista alimente ecologice decat pe ici, pe colo.

Din pacate, legumele cumparate din piata, de la tarani, pe care noi le credem ecologice, sunt, de cele mai multe ori, departe de o asemenea calitate. Producatorii au acces neingradit la tot felul de ingrasaminte chimice, insa arareori cer sfatul unui inginer agronom . Asa ca toarna substanta din sac dupa cum ii taie capul, nefiind constienti ca in felul acesta intoxica solul, iar dintr-un pamant contaminat nu au cum sa iasa legume ecologice.

Riscurile nu se refera numai la alimente. Telefoanele mobile, de exemplu, pot fi si ele periculoase in functie de felul in care sunt folosite. Oncologii avertizeaza mereu ca nu trebuie tinute in buzunarul de la piept si nu e bine sa le utilizam in timpul mersului cu masina. Antenele GSM sunt si ele in mijlocul unei polemici departe de final, in ciuda eforturilor autortiatilor.

Nocivitatea soarelui e deja dovedita, iar lista ar putea continua.

Practic, ne pricliteaza tocmai lucrurile de care fie nu putem sa ne dispensam sau cu care suntem mult prea obisnuiti. Atat doar ca unele dintre aceste pericole pot fi diminuate cu educatie si efort.

Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#euri, #legume, #mobil, #toxic , #stiri politice