OUG privind ratificarea Aranjamentului stand-by dintre Romania si FMI, aprobata

Luni, 15 Februarie 2010, ora 20:20
675 citiri
OUG privind ratificarea Aranjamentului stand-by dintre Romania si FMI, aprobata

Plenul Senatului a aprobat luni, cu 57 de voturi "pentru", 32 "impotriva" si o abtinere, Ordonanta 99/2009 privind ratificarea Aranjamentului stand-by dintre Romania si FMI, social-democratii cerand ca Guvernul Boc sa explice unde au fost utilizate transele primite pana acum de la Fond.

Senatorul social-democrat Toni Grebla s-a declarat, in cadrul dezbaterilor, nemultumit de "lejeritatea" cu care Guvernul a tratat dezbaterile privind acest acord, ale carui conditii nici nu a putut sa le respecte. Grebla a solicitat o explicatie din partea Guvernului Boc cu privire la modul in care au fost folositi banii primiti de Romania de la FMI, aratand ca nerespectarea angajamentelor convenite cu Fondul reclama garantii suplimentare din partea Executivului.

La randul sau, social-democratul Gheorghe Marcu a subliniat ca el nu va vota in favoarea Ordonantei, denuntand duplicitatea premierului Emil Boc, care in scrisorile de intentie catre FMI recunostea ca Romania se afla in recesiune, insa exprima public pozitii mult mai optimiste.

"Cand suntem corecti sau cand cunoastem adevarata realitate a acestei tari? Cand spunem ca Romania se afla intr-o recesiune severa sau cand spunem in mass-media ca totul este ok? Sa se specifice foarte clar ce se intampla cu acete transe. Guvernul Boc nu are capacitatea de a conduce", a spus Marcu, atragand atentia ca prin acest acord cu FMI "amanetam generatiile viitoare".

Democrat-liberalul Dumitru Oprea i-a acuzat pe social-democrati ca forteaza nota prin declaratiile facute, exprimandu-si speranta ca PSD nu se va dezice de propriile decizii luate cand a fost la guvernare.

Reprezentantul Guvernului a explicat, la randul sau, ca prin acordul cu FMI, gandit ca un demers asiguratoriu, s-a reusit reducerea deficitului bugetar care ar fi trebuit acoperit oricum, insa cu costuri mai mari "pentru generatiile viitoare". Mai mult, a spus secretarul de stat, Guvernul a reusit si optimizarea modului de cheltuire a banilor publici, dar si credibilizarea in fata partenerilor externi.

Grebla a intervenit din nou, aratandu-se surprins de afirmatia potrivit careia un acord cu FMI credibilizeaza o tara.

"O tara care are un acord cu FMI nu devine prin acest fapt foarte credibila. Tarile in dificultate au acorduri cu organismele internationale, noi suntem una dintre aceste tari. Acest lucru nu trebuie sa ne faca sa aplaudam faptul ca tara a ajuns intr-o asemenea situatie economica incat sa accepte un imprumut cu multe conditionalitati. Intrebarea concreta pe care am pus-o eu nu si-a gasit un raspuns: ce a facut Romania cu 9 miliarde de dolari, cum a utilizat guvernul Boc acesti bani si unde se gaseste acasta infuzie de capital in bunul mers al economiei romanesti?", a spus Grebla.

Dupa vot, senatorul PDL Anca Boagiu si-a exprimat "satisfactia" pentru ca Ordonanta privind acordul cu FMI a trecut de Parlament si mirarea ca "unii au pierderi de memorie" invocand neindeplinirea conditionalitatilor impuse de FMI in conditiile in care ei au fost cei care au schimbat majoritati si au daramat guverne.

"Nu am indeplinit angajamentele tot din cauza politicienilor care au avut grija sa schimbe majoritatile si sa dea jos guverne. Grupul PDL se desolidarizeaza total de acei politcieni care incrimineaza institutiile financiare internationale. Nu sunt institutii de care unii sa-si bata joc. E un minim de decenta sa nu-i mai blamam de la acest microfon", a spus Boagiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Senatorii aproba ratificare FMI, #aproba OUG acord FMI , #stiri politice