Pacatele capitale ale romanilor

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 05 Aprilie 2010, ora 12:48
8165 citiri
Pacatele capitale ale romanilor

Trufia este considerat in crestinism unul dintre pacatele cele mai grave ale credinciosului. Trufia l-a pierdut pe ingerul arogant si l-a facut sa cada din gratia divina. Sa incercam un exercitiu de sinceritate, macar astazi dintre toate zilele anului, si sa vedem care ar fi cele mai grave pacate ale neamului nostru. Sa vorbim putin despre pacatele specifice doar noua si pe care nu le regasim nicaieri in alta parte a lumii. Caci astea ne diferentiaza si ne fac sa fim un colt de lume cu totul si cu totul aparte. Sa fim asadar, pentru cate clipe mai putin trufasi, ipocriti si sa recunoastem macar in parte adevarul.

Sa incepem cu cea mai grosolana minciuna cu care ne place sa ne pacalim de fiecare data cand suntem intrebati in legatura cu credintele, ideile si sentimentele noastre. Crestisnismul si credinta noastra. Ori de cate ori romanii sunt chestionati, ba chiar si la ultimul recensamant consemnat, s-a dovedit de fiecare data ca aproape 90% dintre romani sunt ortodocsi. Mai mult de atat, in toate sondajele de opinie institutia in care poporul are cea mai mare incredere este Biserica Ortodoxa Romana. Vazand aceste cifre ai inclina sa crezi ca acesta este unul dintre cele mai blajine si mai cumsecade popoare din lume. Cea mai iubitoare de oameni si mai toleranta natiune din toate cate exista.

Aproape ca ai putea sa crezi aceste lucruri, daca nu ai trai in aceasta tara si nu i-ai cunoaste pe romani de aproape, vietuind zi de zi langa ei. Daca faci acest lucru, daca esti partas la existenta romaneasca, incepi sa iti pui cateva intrebari elementare. Cum a ajuns un popor cu astfel de rezultate in sondaje si recensamant sa isi nege optiunile si credintele printr-un comportament atat de primitiv precum cel practicat zi de zi? Mai ales daca ne gandim ca, in realitate, este vorba de majoritatea acelorasi care, atunci cand sunt chestionati, preslavesc ortodoxia si pacea si iubirea aproapelui. Cat de ipocriti putem fi sa ne ascundem gandurile si instinctele netolerante, violente, necivilizate si lipsa de educatie si cultura civica in spatele unor raspunsuri evident false?

In ciuda acelor procente covarsitoare suntem unul dintre cele mai violente popoare, unde violenta domestica are unul dintre cele mai ridicate procente din Europa, suntem printre cei mai mari consumatori de alcool din lume si printre cei mai corupti locuitori ai lumii. Cu siguranta toate aceste "calitati" nu se lipesc in niciun fel de imaginea "bunului crestin" pe care si cu care romanilor pe place sa se afiseze in public.

O explicatie a acestei ipocrizii generale poate fi deslusita intr-un alt sondaj, chiar daca manipulator prin modul in care a fost realizat (atat din punct de vedere al structurii intrebarilor, cat si al esentionului chestionat), insa prin rezultatele sale edificator asupra functionarii psihicului colectiv la romani.

Va mai aduceti aminte - 9 din 10 romani vor reintroducerea pedepsei capitale si inchisoare pentru cei care critica religia ortodoxa. Potrivit studiului Asociatiei Pro Democratia, in cazul in care ar fi consultati printr-un referendum, 91% dintre cetateni ar opta pentru introducerea pedepsei cu moartea, 88% ar vota pentru pedepsirea penala a celor care critica religia ortodoxa, 89% ar dori retragerea cetateniei celor care cer autonomia Tinutului Secuiesc, iar 94% ar vota pentru retragerea cetateniei romanilor care comit infractiuni in strainatate. Poate doar Dumnezeu sa poata explica mecanismele care pun in scena astfel de viziuni atat de diferite ale intelegerii si tolerantei fata de aproape.

Din compararea rezultatelor acestor doua sondaje/recensamant reiese ca romanii ori nu stiu ce inseamna a fi crestin (fie el ortodox, catolic sau protestant), fie isi disimuleaza atat de bine sentimentele de ura fata de aproapele sau si intoleranta fata de vecini, incat reuseste sa dea nastere unor astfel de cifre si realitati aiuritoare. Paradoxurile si contradictiile intre ceea ce spunem si sustinem oficial si ceea ce vrem si ne dorim cu adevarat in sinea noastra cred ca merge mult mai departe, in legatura cu mult mai multe lucruri. Poate ca aceasta ipocrizie si fatarnicie ne caracterizeaza cel mai bine ca popor.

Doar am crescut cu totii fiind invatati ca suntem cel mai primitor si mai cald si mai ospitalier popor din toate cate exista. Insa, acelasi popor "primitor" si "ospitalier" si-a furat strainii pe care i-a prins calcandu-i patria si i-a inselat cum a putut si a stiut el mai bine si mai mult. In schimb, de fiecare data le-am declarat dragostea noastra eterna si respectul nostru neconditionat. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#pacate romani, #trufie romani pacatosi, #pacat capital romani , #stiri politice
Comentarii
Poza Mihaela Cartis
Mihaela Cartis
rank 5
Un popor care timp de 40 de ani s-a pervertit prin comunism si care de 20 de ani s-a pervertit printr-un asa-zis anti-comunism...