Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pacuraru si Morega au sustinut in instanta ca aveau doar relatii de serviciu

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 19:42
1411 citiri
Pacuraru si Morega au sustinut in instanta ca aveau doar relatii de serviciu
Foto: Arhiva

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) i-a audiat, miercuri, pe Paul Pacuraru si Dan Ilie Morega in procesul in care fostul ministru este acuzat de luare de mita, iar fostul membru in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) la societatile comerciale Complexele Rovinari si Turceni de dare de mita.

La termenul de miercuri al procesului lui Pacuraru si Morega, magistratii Inaltei Curti au citit actul de sesizare al instantei, dupa ce au constatat ca avocatii celor doi nu mai au chestiuni prealabile de invocat in aceasta cauza.

Dupa aceea, presedintele completului de judecata i-a intrebat pe cei doi inculpati daca vor sa faca declaratii in fata instantei, Pacuraru si Morega spunand ca sunt de acord.

Fostul ministru al Muncii, Paul Pacuraru, a fost primul audiat de magistratii ICCJ. Pacuraru a sustinut ca a refuzat sa faca declaratii la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in faza de urmarire penala, deoarece a observat ca procurorii "manifesta rea-vointa". Fostul ministru a explicat ca a aflat de la doi martori din dosar ca procurorii ar fi incercat sa ii determine "sa spuna lucruri neadevarate".

Pacuraru a declarat in instanta ca a fost ministru al Muncii in perioada aprilie 2007 - octombrie 2008 si ca il cunoaste pe Dan Ilie Morega din anul 2004, in calitate de membru al Partidului National Liberal (PNL).

In legatura cu numirea lui George Romanescu la conducerea ITM Gorj, Pacuraru a spus, in instanta, ca a fost sunat de Morega, imediat dupa numirea sa in functia de ministru al Muncii, acesta prezentandu-i situatia in care se afla institutia la momentul respectiv si cerandu-i sa il sprijine pe Romanescu pentru a fi numit in functia de inspector-sef interimar la ITM Gorj.

Pacuraru a explicat ca o astfel de solicitare era intemeiata pe faptul ca functia trebuia ocupata in urma unei decizii politice a PNL. La momentul respectiv, Pacuraru a declarat ca i-a spus lui Morega ca nu il poate ajuta in ceea ce priveste concursul din luna aprilie pentru postul respectiv.

Pacuraru a adaugat ca la inceputul lunii iunie 2007 a vorbit din nou cu Morega despre postul de la ITM Gorj, fostul membru in AGA de la Turceni si Rovinari cerandu-i sa primeasca in audienta doi parlamentari, respectiv Pantelimon Manta si Marcel Romanescu, pentru a discuta despre aceasta problema.

Pacuraru le-a spus judecatorilor ca a fost de acord cu propunerea lui Morega si ca i-a primit pe cei doi parlamentari chiar a doua zi. Fostul ministru a adaugat ca discutia redata in rechizitoriu dintre el si Morega avea in vedere faptul ca PNL nu mai avea parlamentari in judetul Gorj, iar cei doi parlamentari mentionati anterior ar fi fost de acord sa treaca la liberali, daca George Romanescu era numit la ITM Gorj.

In ceea ce priveste afirmatia facuta de Morega, in cadrul aceleiasi discutii cu Pacuraru, ca "sprijina actiunile" fiului acestuia in toate domeniile, fostul ministru a sustinut ca nu-si mai aduce aminte, dar ca nici nu o confirma, nici nu o infirma.

Pacuraru l-a aparat pe fiul sau

In ceea ce priveste contractele pe care firma fiului sau, Mihnea Pacuraru, le-a castigat, Paul Pacuraru a aratat ca licitatia de la Complexul Energetic Turceni a fost castigata de acesta inainte de discutia din iunie, cu Morega, iar la Rovinari singurul sprijin oferit de liderul local al PNL a fost sa ii programeze o audienta la directorul Complexului Energetic. Mai mult, Pacuraru a aratat ca el nu a stiut ca Morega este membru in AGA la Rovinari si Turceni inainte de iulie 2008, deci dupa discutia din 3 iunie. '"Consider ca nu am inregistrat niciun folos necuvenit si nici fiul meu, care a castigat legal niste licitatii", a spus Paul Pacuraru.

Dan Ilie Morega a fost, si el, audiat de catre Inalta Curte si le-a spus judecatorilor ca nu a mai dat declaratii in acest dosar, la DNA, din cauza ca multe dintre interceptarile sale au fost trunchiate.

Morega a afirmat ca il cunoaste pe Paul Pacuraru de 5 sau 6 ani si ca nu a avut cu acesta decat "relatii de serviciu", fiind colegi de partid. In ceea ce priveste discutia din 3 iunie 2007, despre care a vorbit anterior si Pacuraru, Morega a declarat ca "este exclus" ca el sa fi afirmat ca il ajuta pe fiul fostului ministru, avand in vedere ca la momentul respectiv nu stia cati copii are Pacuraru. Dan Ilie Morega a adaugat ca abia in iulie 2007 a aflat de existenta fiului fostului ministru, dupa care, intr-o discutie telefonica avuta cu Pacuraru, i-a spus acestuia ca il poate ajuta pe Mihnea Pacuraru, referindu-se la faptul ca ii poate oferi cazare in momentul in care se afla in zona.

Morega neaga ca l-ar fi favorizat pe Pacuraru

De asemenea, Morega a declarat ca nu a vorbit cu nimeni din conducerea CE Rovinari si Turceni despre atribuirea unor contracte catre firma lui Mihnea Pacuraru si ca nu l-a ajutat in niciun fel sa incheie vreun contract.

In ceea ce priveste insistentele ca Romanescu sa fie numit la conducerea ITM Gorj, Morega a sustinut ca institutia avea nevoie de stabilitate, deoarece in perioada respectiva nu avea o conducere stabila, iar presa locala pornise o companie impotriva institutiei.

Dupa audierea celor doi, instanta a stabilit ca la termenul urmator sa fie audiati primii cinci martori din rechizitoriu, incuviintand si cererea avocatilor Viorel Spanu si Horia Adamnescu de a audia, la unul dintre termene, inregistrarea convorbirii telefonice din 3 iunie 2007, dintre Morega si Pacuraru.

Procesul va fi reluat de magistratii ICCJ pe 28 aprilie.

Fostul ministru al Muncii, Paul Pacuraru, si Dan Ilie Morega, fost membru in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) la societatile comerciale Complexele Rovinari si Turceni, au fost trimisi in judecata de DNA, in data de 23 decembrie 2008.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Paula Pacuraru Ilie Morega, #proces Mihnea Pacuraru , #stiri politice