Papa Benedict, scufundat in scandalul de pedofilie

Sambata, 27 Martie 2010, ora 18:23
10167 citiri
Papa Benedict, scufundat in scandalul de pedofilie

Scuzele Papei Benedict pentru scandalul urias de pedofilie in care sunt implicati zeci de preoti catolici sunt tarzii si nu par sa aiba efectul scontat. Vaticanul trebuia sa ia demult taurul de coarne in aceasta privinta, in urma cu ani de zile cand au aparut primele acuzatii.

In plus, daca actuala condamnare morala a abuzului sexual comis de catre unii preoti nu este insotita si de pedeapse efective, reputatia Bisericii Catolice va avea de suferit foarte mult.

In timp ce scandalul se raspandeste in intreaga Europa, afectand imaginea Vaticanului, Suveranul Pontif si-a cerut scuze irlandezilor pentru abuzuri sexuale asupra a mii de copii, pe care le-a descris ca fiind "pacatoase si criminale".

Dar Sanctitatea Sa nu a mentionat necesitatea de a-i disciplina pe capii Bisericii, cei care i-au ascuns pe preotii pedofili, singura lor pedeapsa fiind mutarea de la parohie la parohie, unde isi puteau continua activitatile reprobabile, noteaza New York Times.

Scuzele Papei adresate irlandezilor au fost insuficiente pentru catolicii din Germania, Austria si Olanda, unde apar noi si noi acuzatii de abuz sexual. Toate acestea vor fi investigate de numai 10 persoane, numite de Vatican pentru a ancheta aceste cazuri.

Promisiunea Papei Benedict ca va deschise o ancheta speciala in Biserica Catolica irlandeza a fost un gest minor, venit prea tarziu, daca tinem cont ca a fost nevoie ca guvernul irlandez sa faca doua anchete proprii in biserici pentru ca Vaticanul sa se sesizeze si el.

Pe de alta parte, catolicii germani pun sub semnul intrebarii rolul lui Benedict de acum 30 de ani, cand, ca arhiepiscop de Munchen, a permis transferul unui preot acuzat de molestare. Acest preot a reusit sa ramana la locul de munca pana saptamana trecuta, cand a fost suspendat ca urmare a scandalului amplificat de mass-media.

Exista de asemenea intrebari cu privire la directiva lui Benedict, data in 2001 cand era cardinal la Vatican, care prevede ca arhiepiscopii din intreaga lume sunt obligati sa pastreze secrete anchetele in cazurile de pedofilie sub amenintarea ca altfel ar putea fi excomunicati.

Vaticanul insista ca aceasta masura a fost destinata protejarii celor nevinovati si nu s-a vrut ca Biserica sa ascunda pedofilii de politie, ceea ce s-a intamplat de fapt.

Ca Papa, Benedict a subliniat datoria Bisericii de a informa autoritatile civile, dar diocezele au tinut secretul in multe cazuri de pedofilie si au motivat decizia in instanta facand referire la aceasta directiva.

Un raport aparut recent in presa arata ca Papa, in timp ce era cardinal, a fost avertizat personal ca un preot a molestat cel putin 200 de baieti surzi. Dar liderii Bisericii au decis sa se autoprotejeze, in loc sa apere drepturile copiilor. Acest raport arata tipul de comportament adoptat de Biserica si ce este dispusa aceasta sa scuze pentru a evita un scandal.

Avand in vedere toate acestea, nu este de mirare ca Papa Benedict nu a vorbit deloc despre pedepsirea arhiepiscopilor care au musamalizat cazurile de pedofilie.

Suveranul Pontif si-a cerut scuze, dar nu a spus niciun cuvant despre retrogradarea sau chiar excomunicarea oficialilor Bisericii irlandeze, vinovati de tainuire.

Este si mai bizar faptul ca scrisoarea Papei a fost prezentata in Catedrala Sf. Patrick, de cardinalul Sean Brady, capul Bisericii Romano-Catolice din Irlanda. Brady a fost prezent in 1975, cand doi copii molestati de un preot au fost presati sa nu spuna nimic si nu a raportat abuzurile politiei, mentioneaza LA Times.

In mod ironic, incercarile de a evita scandalizarea credinciosilor au acum efectul exact opus.

In ceea ce priveste vina episcopilor care au incercat sa ascunda acuzatiile de pedofilie, Papa spune in scrisoarea sa ca responsabilitatea este de fapt a psihologilor care i-au sfatuit pe oamenii Bisericii in aceste cazuri.

In ciuda tuturor scuzelor rostite sau transmise de Papa Benedict, credibilitatea Bisericii va continua sa sufere pana cand episcopii complici in cultul negarii si musamalizarii nu vor fi dati afara. Daca nu vor pica si cateva capete, scuzele Papei vor suna a gol pentru multi catolici.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Papa Benedict pedofili, #Papa preoti pedofilie , #stiri politice