Partidele parlamentare sprijina proiectele de reformare a Justitiei

Sambata, 24 Ianuarie 2009, ora 14:48
1416 citiri
Partidele parlamentare sprijina proiectele de reformare a Justitiei
Foto: scout.ro

Liderii partidelor parlamentare au declarat, pentru NewsIn, ca raspuns la scrisoarea ministrului Justitiei prin care li se cere consens pe chestiunile legate de justitie, ca sprijina orice demersuri care sa duca la continuarea reformei in justitie.

Potrivit textului scrisorii, intrat in posesia NewsIn, ministrul le adreseaza liderilor politici rugamintea de a subscrie "la un angajament politic comun pe justitie", care cuprinde mai multe obiective.

Printre acestea se numara: adoptarea proiectelor de Coduri, alocarea unui buget pe justitie care sa rezolve atat pasivele salariale, cat si necesitatile de bunuri si servicii pentru continuarea reformei, o noua lege a salarizarii in sistemul judiciar pentru a stopa avalansa proceselor intentate pentru plata unor drepturi salariale, cu mentiunea ca un astfel de angajament "ar constitui un semnal energic si fara echivoc in sprijinul reformelor atat pentru sistemul judicar si publicul din Romania, cat si pentru Comisia Europeana".

Liderii partidelor parlamentare au preferat ca, imediat dupa primirea scrisorii, sa faca referiri in special la Coduri.

Astfel, liderul deputatilor PD-L, Mircea Toader, a declarat pentru NewsIn ca democrat-liberalii sustin cu prioritate adoptarea proiectelor de Coduri si continuarea reformei in justitie.

Potrivit acestuia, este vital ca anacronismele din sistemul penal actual, care conduc la tergiversarea cauzelor, sa fie eliminate prin adoptarea noilor proiecte de lege.

Toader a precizat ca reforma in domeniul justitiei ar trebui sa vizeze eliminarea ingerintelor politice si a subliniat importanta reformarii CSM.

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat, pentru NewsIn, ca, din "discutiile neoficiale" pe care le-a purtat, democrat-liberalii vor accepta, in final, trecerea celor patru Coduri prin Parlament, iar nu sa fie adoptate prin angajarea raspunderii Guvernului, asa cum a cerut presedintele Traian Basescu.

Cat priveste pozitia ministrului Justitiei fata de aceasta chestiune, Ponta a mentionat ca, desi acesta precizase la un moment dat ca ar fi adeptul angajarii raspunderii, Catalin Predoiu ar putea sa fie si el de acord cu trimiterea Codurilor in Parlament.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, pentru NewsIn, ca a primit scrisoarea ministrului Justitiei, prin care i se solicita "un consens pe problemele privind justitia".

"Vom analiza propunerile si vom raspunde", a precizat liderul Uniunii. El s-a referit doar la Coduri, mentionand ca acestea privesc toata societatea si ele nu ar trebui sa fie de stanga sau de dreapta, ci "acte in legatura cu care este nevoie de consens".

La randul sau, vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, a precizat, pentru NewsIn, ca nu a vazut scrisoarea trimisa de Catalin Predoiu, dar s-a aratat convins ca subiectele invocate de ministrul Justitiei vor avea "un ecou favorabil" din partea PNL, dincolo de aspectele politice.

Ministrul Catalin Predoiu a declarat, miercuri, ca le cere, printr-o scrisoare, sefilor de partide parlamentare sa reflecte la "o posibila agenda comuna, un angajament pentru rezolvarea problemelor din sistemul judiciar", facand referire inclusiv la raportul CE pentru Romania.

Demersul lui Predoiu este facut in conditiile in care, in luna februarie, va fi prezentat raportul intermediar pe justitie al expertilor europeni, care il anticipeaza pe cel din vara, in cadrul caruia s-ar putea face referiri la o posibila recomandare privind continuarea sau oprirea monitorizarii Romaniei.

In ultimul raport, Comisia Europeana a cerut stoparea implicarii politicului in justitie, precum si adoptarea unor prevederi clare si coerente prin Coduri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură pentru Ursula von der Leyen: alesul controversat numit de președinta CE pe un post profitabil a demisionat cu câteva ore înainte de prima sa zi
Lovitură pentru Ursula von der Leyen: alesul controversat numit de președinta CE pe un post profitabil a demisionat cu câteva ore înainte de prima sa zi
Controversatul ales de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un post profitabil, și-a dat demisia cu câteva ore înainte de prima sa zi ca reprezentant al întreprinderilor...
Taxele ascunse și clauzele abuzive din contracte la care trebuie să fie atenți mirii. Avocat: „Să se asigure că nu pierd avansul!”
Taxele ascunse și clauzele abuzive din contracte la care trebuie să fie atenți mirii. Avocat: „Să se asigure că nu pierd avansul!”
Cuprinse de euforie, cuplurile care-și organizează nunta pot deveni foarte ușor victimele unor șarlatani. Pentru că unde e rost de mulți bani, există și riscul comiterii unor fapte imorale...
#reformele din justitie, #partidele parlamentare, #opozitia, #Comisia Europeana, #Justitie , #stiri politice
Comentarii
S
speshial
rank 1