Partidele politice pot sustine la alegerile prezidentiale candidati independenti

Joi, 03 Septembrie 2009, ora 11:57
1175 citiri
Partidele politice pot sustine la alegerile prezidentiale candidati independenti

Guvernul a modificat miercuri, prin ordonanta de urgenta, Legea alegerilor prezidentiale, precizand ca un candidat sustinut de partide politice sau aliante nu trebuie sa fie neaparat membru de partid, iar candidatii vor avea acces gratuit inclusiv la posturile private de radio si televiziune.

O prevedere introdusa de Ordonanta de Urgenta discutata de Guvern, consultata de NewsIn, arata ca "in situatia in care mai multe partide politice, aliante politice si organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale doresc sa propuna acelasi candidat la functia de Presedinte al Romaniei, acestea se pot asocia intre ele numai la nivel national, pe baza de protocol, constituind o alianta electorala".

De asemenea, ordonanta prevede ca "apartenenta politica a candidatului la partidul politic, organizatia cetatenilor apartinand minoritatilor nationale sau la unul din membrii aliantei politice sau aliantei electorale care il propune nu constituie o conditie pentru a candida".

Ordonanta de urgenta stabileste ca ziua alegerilor este duminica si scrutinul are loc "in luna anterioara lunii in care ajunge la termen mandatul de presedinte". Cu cel putin 45 de zile inaintea zilei votarii, Guvernul stabileste data alegerilor prin hotarare. In varianta initiala a legii Guvernul putea stabili data alegerilor pana la implinirea a 5 zile de la data expirarii mandatului presedintelui in functie.

In ceea ce priveste declaratiile pentru dosarul de candidatura, cei care vor sa intre in cursa prezidentiala trebuie depuna, intre altele "o declaratie pe propria raspundere in sensul ca a avut sau nu calitatea de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia". Pana acum legea prevedea ca declaratia se facea "pe propria raspundere, potrivit legii penale, privind apartenenta ca agent ori colaborator al organelor de securitate, ca politie politica".

In privinta perioadei campaniei electorale se precizeaza ca aceasta "incepe cu 30 de zile inainte de data alegerilor si se incheie in dimineata zilei de sambata de dinaintea datei alegerilor, la ora 7.00". Votarea incepe la ora 7.00 si se incheie la ora 21.00.

In campania electorala, portivit OUG, candidatii, partidele si aliantele "au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, marsuri, precum si prin intermediul mass-mediei", insa organizarea lor se poate face numai cu autorizarile prevazute de lege. "Primarii asigura candidatilor si formatiunilor politice care i-au propus, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii", mai precizeaza ordonanta. Actul normativ interzice actiunile de campanie electorala de orice tip "in unitatile militare, in unitatile de invatamant, in timpul programului de invatamant, in sediile reprezentantelor diplomatice, precum si in penitenciare".

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#partide politice candidati independenti, #partide campanie independenti , #stiri politice