Paternitatea Legii cetateniei, disputata intre Guvern si parlamentari

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 23:03
1238 citiri
Paternitatea Legii cetateniei, disputata intre Guvern si parlamentari

OUG de modificare a Legii cetateniei, trimisa Parlamentului spre adoptare, a starnit discutii in Senat pentru gasirea unei formule prin care nu doar Guvernul sa fie consemnat initiator, ci si parlamentarii care au depus propuneri pe acelasi subiect, neuitandu-se de contextul electoral al momentului.

Inceperea procedurii parlamentare pentru Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind Legea cetateniei a prilejuit dezbateri in conducerea Senatului despre felul in care o serie de initiative parlamentare sunt ulterior preluate in acte normative ale Executivului, astfel ca "meritul" alesilor ramane neconsemnat.

Discutia a pornit de la semnalarea faptului ca, in afara proiectului Executivului pentru modificarea Legii cetateniei, in Legislativ exista deja initiative depuse de parlamentari, pe acelasi subiect.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a subliniat ca exista in Parlament o propunere legislativa cu aceeasi tema ca a Guvernului, semnata de 42 de senatori si deputati.

Potrivit cutumei parlamentare, cand pe traseul legislativ se intersecteaza un act normativ al Executivului cu unul initiat de parlamentari, ambele texte se discuta in acelasi timp. De obicei, initiativa parlamentara este respinsa, iar propunerile ei sunt preluate in actul guvernamental sub forma de amendamente.

In cazul Legii cetateniei, perspectiva acestui rezultat i-a nemultumit pe unii senatori. "(...) cred ca ar trebui sa ne gandim la modificarea Regulametului, inclusiv la comasarea proiectelor si initiativelor care au acelasi obiect.

Cred ca asa este onest, ca deputatii si senatorii care au avut o initiativa legislativa sa nu fie inlaturati doar pentru ca Guvernul vine si are o propunere pe aceeasi plaja legislativa", a expus senatorul UDMR Gyorgy Frunda o situatie care-i deranjeaza pe parlamentari de multa vreme.

La randul sau, presedintele Senatului a cerut gasirea unei formule pentru ca si initiatorii parlamentari sa fie luati in considerare. "Rog ca celelalte doua initiative sa ne fie aduse in atentie pentru a putea sa vedem care este calea de urmat si respectul cuvenit si pentru activitatea Guvernului, dar si pentru initiativele legislative ale parlamentarilor romani", a solicitat Geoana.

Modificarile legislative in domeniul cetateniei au starnit si interesul multor comisii parlamentare, astfel ca textele vor primi un aviz conform de la Comisia de politica externa, avize de la Comisia pentru munca si cea pentru administratie, in timp ce raportul va fi intocmit de Comisiile juridica si pentru drepturile omului.

Cat priveste termenele in care se vor discuta textele pentru modificarea Legii cetateniei, datele au fost stabilite in functie de impactul politic. "Nici nu as vrea sa mergem prea aproape de alegerile europene cu un astfel de proiect.

Cred ca este bine sa pastram lucrurile separate, alegerile parlamentare si aceste probleme. Sunt elemente evidente care interfereaza cu o campanie electorala", a conchis Mircea Geoana, stabilind termenele de 12-13 mai pentru avize si raport.

Necesitatea modificarii Legii cetateniei, ca sprijin pentru Republica Moldova, a fost enuntata de presedintele Traian Basescu in discursul tinut in fata Parlamentul cu privire la situatia tarii conduse de Vladimir Voronin si a relatiilor cu Romania. La scurt timp, Guvernul Boc a emis o Ordonanta de Urgenta care a simplificat procedurile de obtinere a cetateniei.

La Parlament, au fost depuse doua initiative legislative pentru modificarea Legii cetateniei - una a democrat-liberalilor si alta a social-democratilor si a liberalilor, pe care au semnat si parlamentari PDL.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#cetatenie Guvern Parlament, #modificare lege cetatenie , #stiri politice