Pe 15 iunie, aproape 1.500 de localitati isi aleg primarul

Joi, 12 Iunie 2008, ora 11:45
2097 citiri
Pe 15 iunie, aproape 1.500 de localitati isi aleg primarul

Romanii din 1.474 de circumscriptii electorale din intreaga tara sunt chemati, din nou, la urne, pe 15 iunie, pentru a-si alege primarii acolo unde niciunul din candidatii inscrisi in cursa electorala nu a obtinut jumatate plus unu din voturile alegatorilor.

Dupa primul tur de scrutin au fost alesi in functii 1.707, din cele 3.183 de localitati din tara, informeaza Adevarul, in editia online.

Un al doilea tur de scrutin va fi organizat in 183 de orase si municipii, cele mai multe din judetele Constanta, Valcea si Prahova, cate noua in fiecare dintre acestea. In judetul Giurgiu, doar intr-un singur oras nu a fost ales primarul din primul tur.

Cele mai multe localitati in care alegatorii vor fi chemati la urne duminica sunt in judetul Prahova, in 61 de circumscriptii locale organizandu-se noi alegeri, printre care municipiului Ploiesti, Campina, Azuga, Baicoi, Breaza si Valenii de Munte.

Si in Dolj, Bacau, Bihor si Suceava vor avea loc alegeri, in fiecare cate 50 de circumscriptii din judet.

Vor fi alesi primari pe 15 iunie si in 49 de localitati clujene, in 48 de orase sau comune din Olt si Botosani, in 47 din Valcea si in 45 din Gorj.

Vasluienii si teleormanenii din 44 de localitati vor iesi din nou la vot, ca si locuitorii din Mehedinti, printre cele 42 de circumscriptii in care vor avea loc alegeri numarandu-se si Drobeta-Turnu Severin si Orsova.

Alte judete in care procesul electoral se va repeta sunt Timis si Maramures (cate 39 de circumscriptii), Mures si Buzau (38 de localitati), Salaj si Galati (37), Alba (35), Satu Mare si Arges (34), Arad (32), Constanta (31), precum si Neamt, Dambovita si Vrancea (30).

Cei mai putini cetateni implicati intr-un nou proces electoral la jumatatea lunii iunie sunt cei din judetele Covasna, unde doar 11 localitati nu si-au desemnat primarul din primul tur, si Ilfov, Harghita si Braila, unde, dupa 15 iunie, alti 16 primari isi vor lua in primire mandatul.

Bucurestenii isi aleg primarul general si patru primari de sector

Bucurestenii urmeaza sa decida duminica cine va administra Capitala pentru urmatorii patru ani - Sorin Oprescu sau Vasile Blaga.

Pentru sectoare, se va da lupta intre liberalul Andrei Chiliman si democrat-liberalul Razvan Murgeanu, pentru sectorul 1, reprezentantul PC, Cristian Popescu-Piedone, si cel al PD-L, Radu Silaghi, in 4, social-democratul Marian Vanghelie si democrat-liberalul Sebastian Bodu, in 5, si Cristian Poteras (PD-L) si Dan Darabont (PSD), pentru sectorul 6.

La Iasi, niciunul dintre candidatii intrati in cursa electorala pe 1 iunie nu si-a adjudecat din primul tur primaria orasului, confruntarea finala aducandu-i fata in fata, duminica, pe social-democratul Gheorghe Nichita si pe democrat-liberalul Dumitru Oprea.

La Bacau, fotoliul de primar este disputat de liberalul Romeo Stavarache si de senatorul independent Sergiu Sechelariu.

Alte orase in care primarii vor fi alesi la sfarsitul acestei saptamani sunt Braila, Mangalia, Satu Mare, Lugoj, Buzias, Caracal, Bals, Alexandria, Rosiorii de Vede, Sighisoara, Vaslui, Husi, Cernavoda, Eforie, Calafat, Filiasi, Galati, Tecuci, Urziceni, Campulung, Curtea de Arges, Onesti, Abrud si Aiud.

In comunele ilfovene Stefanesti si Vidra se va relua duminica turul intai al alegerilor locale, cel desfasurat pe 1 iunie fiind anulat de Biroul Electoral Central pe motiv de frauda.

Locuitorii acestor comune vor alege pe 15 iunie nu doar primarul, ci si presedintele Consiliului Judetean, consilierii judeteni si pe cei locali.

In cazul in care niciunul dintre candidatii intrati in lupta pentru fotoliul de primar nu reuseste sa obtina jumatate plus unu din numarul de voturi, atunci, pe 29 iunie se vor prezenta din nou la urne.

Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni din Macedonia de Nord sunt aşteptaţi miercuri la vot pentru a alege viitorul preşedinte al ţării, transmit AFP şi DPA. Secţiile de votare s-au...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#vot, #alegeri, #primar, #duminica, #localitati, #5 iunie , #stiri politice