Pe cine alegem in turul doi?

Duminica, 15 Iunie 2008, ora 07:12
4010 citiri
Pe cine alegem in turul doi?

Astazi are loc turul al doilea al alegerilor locale. Miza cea mare este Bucurestiul, acolo unde raportul de forte intre cei doi finalisti este echilibrat.

Turul doi al bataliei pentru fotoliul de primar va anima insa si duminica locuitorilor din alte mari orase precum Iasi, Ploiesti, Satu Mare, Sfantu Gheorghe, Bistrita, Braila, Galati, Vaslui si Focsani. Vor fi alesi astazi 1.474 de primari din toata tara, dintre care 14 municipii resedinta de judet.

In turul doi al scrutinului local de astazi, PDL si PSD incearca sa cucereasca fiefuri traditionale ale celuilalt.

Lupta pentru Bucuresti

Batalia cea mai importanta a alegerilor de astazi este evident cea din Capitala. Bucurestii voteza din 1992 in permanenta candidatul din tabara anti-Iliescu. Acum insa, Sorin Oprescu, independentul sustinut de PSD, porneste cu prima sansa. In primul tur de scrutin, doctorul a obtinut 30,12% din voturile celor care s-au prezentat la urne, iar Vasile Blaga - 29,56%.

Simtind pericolul pierderii Capitalei, insusi Traian Basescu, fostul primar-actual sef de stat, si-a sporit gradul de implicare in campanie, iesind la rampa cu acuzatii referitoare la prietenia dintre Sorin Oprescu si Ion Iliescu, cel care a adus minerii la Bucuresti, in iunie 1990.

Situatia este cu atat mai imprevizibila cu cat studiile de sondare a opiniei publice efectuate in intervalul dintre cele doua tururi releva nu doar ca cei doi merg umar la umar in finala, Oprescu pastrandu-si micul avans, ci si ca au acelasi profil de alegatori.

Un alt factor important tine si de dorinta bucurestenilor de a merge la urne, Capitala fiind orasul cu cea mai slaba prezenta-in jur de 30%, iar campania celor doi nu pare sa-i fi mobilizat prea mult.

Pe langa primarul general, azi se vor decide si ocupantii fotoliilor de edil din patru sectoare.

Protagonistii in finalele pe sectoare sunt: in sectorul 1, Andrei Chiliman (PNL) - 36,29% si Razvan Murgeanu (PDL) - 34,96%, in sectorul 4, Cristian Popescu Piedone (PC) - 37,67% si Radu Silaghi (PDL) - 22%. In sectorul 5 se confrunta Marian Vanghelie (PSD) - 38,95% si Sebastian Bodu (PDL)- 25,82, iar in sectorul 6 finalisti sunt Cristian Poteras (PDL) - 36% si Dan Darabont (PSD) -28%.

Dispute aprige in marile orase

Lupta pentru Primaria Bistritei se poarta intre actualul primar PD-L, Vasile Moldovan, si candidatul PSD, senatorul Ovidiu Cretu. In primul tur de scrutin, Vasile Moldovan a obtinut 8.781 de voturi, iar Ovidiu Cretu a primit doar 6.588 de voturi.

In Consiliul Local, PD-L va avea opt consilieri, PSD va avea sapte, PNL va avea cinci, iar UDMR unul.

14 candidati s-au luptat in turul intai pentru functia de primar al Brailei. Cei doi ramasi in competitie, actualul primar, liberalul Constantin Sever Cibu, si senatorul social-democrat Aurel Gabriel Simionescu isi vor disputa pe 15 iunie inima electoratului brailean.

La Galati, se vor bate pentru postul de edil un candidat PSD si unul PD-L, ambii cu dosare penale. Dumitru Nicolae (PSD), actualul primar, a fost director general al Sidex in perioada 1994-1999. Primarul a fost cercetat in dosarul accidentului de la "Motorock", incident din 2006, in care si-a pierdut viata o adolescenta de 13 ani, si a primit o amenda de 700 lei.

Candidatul PD-L, Andrei Lisinschi, este om de afaceri. Adversarii sai l-au atacat in campanie pentru ca nu a prezentat o hotarare judecatoreasca de reabilitare dupa ce, in 1982, a primit o pedeapsa de 1 an si 8 luni de inchisoare pentru specula, iar in 1983 a fost condamnat la 1 an pentru furt din avutul privat.

Iesenii au de ales intre actualul primar, Gheorghe Nichita (PSD), si europarlamentarul Dumitru Oprea (PD-L).

Gheorghe Nichita si Primaria Iasi au fost timp de patru ani principalii sponsori ai echipei de fotbal Politehnica Iasi. Tot de numele lui Nichita se leaga indatorarea foarte mare a cetatenilor municipiului, Consiliul Local Iasi aproband un imprumut de 200 de milioane de lei de la o banca austriaca.

Dumitru Oprea a fost rector al Universitatii "Al.I. Cuza" si a acceptat sa faca o alianta cu Irina Schrotter, al carei sot, Zaharia Schrotter, impreuna cu alti oameni de afaceri, are interese imobiliare in Iasi. Irina Schrotter si-a anuntat candidatura pentru Primaria Iasi, dar ulterior creatoarea de moda s-a retras din cursa.

La Ploiesti, PSD si PNL isi disputa unul dintre cele mai bogate orase din tara. Andrei Volosevici, candidatul PD-L, este cotat ca favorit cu 62% din optiunile electoratului, conform unui sondaj IMAS. Andrei Volosevici are 32 de ani, este de profesie avocat, iar din anul 2000 este membru al Baroului Prahova.

Candidatul PSD, Daniel Savu, a fost validat ca senator la sfarsitul anului 2007, in urma decesului lui Antonie Iorgovan. In perioada 1992-1999, inainte de a intra in politica, Daniel Savu a fost ofiter SRI. In 1999 devine presedintele organizatiei PSD Ploiesti, iar in 2004 ajunge seful filialei PSD Prahova, fiind chiar ales consilier local.

Turul al doilea al alegerilor pentru functia de primar al orasului Satu Mare aduce fata in fata un candidat roman si unul maghiar. In anul 2004 actualul primar UDMR, Iuliu Ilyes, a reusit sa castige alegerile dupa ce electorii au refuzat votul pe criterii etnice.

Dorel Coica, PSD, a facut apel la sustinerea PD-L si PNL. Voturile cumulate ale acestora i-ar oferi lui Coica sansa sa il invinga pe actualul primar, care a fost la cateva sute de voturi distanta de realegerea din primul tur de scrutin.

Actualul primar, Iuliu Ilyes, a obtinut 48,04% dintre voturi, in timp ce Dorel Coica a obtinut 26,46%. Viitorul primar va trebui sa lucreze cu un consiliu dominat de UDMR.

In cazul in care satmarenii vor vota pe criterii entice, candidatul PSD ar putea sa rastoarne scorul din primul tur.

Lupta pentru Primaria Municipiului Sfantu Gheorghe se va da in turul doi intre doi candidati reprezentand formatiuni ale minoritatii maghiare - UDMR si PCM.

Candidatul UDMR, Antal Arpad, este de profesie sociolog, iar candidatul Partidului Civic Maghiar, Csinta Samu, a fost redactor sportiv in Ungaria, ulterior devenind redactorul-sef al publicatiei in limba maghiara "Kronika".

Principala miza a acestor alegeri este obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc, pe care ambii candidati o sustin.

La Vaslui si la Focsani, social-democratii au un avans substantial, lasand PD-L-ul in urma cu 15 procente, iar jocurile par a fi facute, fiind unele dintre zonele traditionale ale PSD-ului.

Judetul Ilfov este un caz particular, fiind singurul in care batalia pentru Consiliul Judetean nu s-a incheiat. La Stefanesti, ca si la Vidra-Sintesti, BEC a decis repetarea alegerilor, din cauza neregulilor care au viciat votul de pe 1 iunie.

Din acest motiv, nici competitia pentru CJ nu a putut fi declarata incheiata. La Stefanesti au existat suspiciuni ca voturile au fost platite cu cateva sute de euro si, in plus, au votat si persoane din afara comunei.

Instructor de yoga din București implicat în trafic de persoane. Ar fi câștigat 1,4 milioane de euro după ce a exploatat sexual 8 victime
Instructor de yoga din București implicat în trafic de persoane. Ar fi câștigat 1,4 milioane de euro după ce a exploatat sexual 8 victime
Cinci persoane au fost reţinute, în dosarul care vizează infracţiuni sexuale şi în care este implicat un instructor de yoga din Bucureşti. Anchetatorii au dispus sechestru asupra a 10...
Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Mai nimic nu s-a mai auzit despre linia de metrou care ar trebui să lege Capitala de aeroport. Ziare.com a aflat noi informații despre acest proiect. Construirea liniei de metrou până la...
#alegeri, #Bucuresti, #primar, #turul doi , #stiri politice