Petre Iancu: In Romania se va da batalia pentru Constitutie - Tv Ziare.com si Deutsche Welle

Autor: Ana Ilie
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 15:39
3401 citiri
Petre Iancu: In Romania se va da batalia pentru Constitutie - Tv Ziare.com si Deutsche Welle

2013 va fi un an dificil pentru Romania, cand se va duce o lupta pentru independenta Justitiei si modificarea Constitutiei, crede Petre Iancu, jurnalist Deutsche Welle.

Intr-o emisiune realizata de TV Ziare.com in parteneriat cu Deutsche Welle, Petre Iancu a afirmat ca, in 2013, "in Romania se va da batalia pentru Constitutie. Stim sigur ca va avea loc o mare batalie; lupta nu s-a transat o data cu victoria USL in alegeri, mai putin clare sunt obiectivele si raporturile de forte din interiorul ei. Mirajul fortei absolute este mai puternic acum decat a fost vreodata ...se va da o batalie pentru controlul Justitiei".

"Campania electorala a USL s-a axat pe un singur punct, 'Jos Basescu!'. Nu stim, de fapt, care este programul acestei aliante, nu stim ce se va intampla din punct de vedere al finantelor si economiei, asteptam in mare tensiune, dar e clar ca alianta a castigat alegerile si trebuie sa livreze, trebuie sa dea masura capacitatilor sale financiare si economice", continua Petre Iancu.

Vezi aici inregistrarea emisiunii cu Petre Iancu

In opinia jurnalistului, "cea mai mare miza a bataliei politice va fi, strategic, puterea absoluta".

"USL va incerca sa modifice cadrul legislativ incat sa-si prelungeasca mentinerea la putere. Va trebui sa schimbe Constitutia si sa continue izolarea institutionala a presedintelui. Transformarea din republica semi-prezidentiala a lui Iliescu si a lui Nastase (...) cel mai important lucru in cadrul modificarilor va fi independenta justiei", arata Petre Iancu.

Jurnalistul este de parere ca actuala putere incearca o rupere a CSM intre magistrati si procurori. "Aceasta rupere ar fi o catastrofa pentru independenta justitiei, care a functionat foarte bine pana acum. Cine a rezistat loviturii de stat de anul trecut, tocmai insitutiile justitiei, atacate de Antena 3 si comentatorii arondati...".

In aceste conditii, cand "pozitia presedintelui este extrem de dificila, semnalele anului nu sunt foarte bune, dupa un an extrem de greu", coabitarea este greu de atins. "Coabitarea n-a fost posibila anul trecut si poate acest acord o va face posibila... mi se pare ca omul forte din USL nu este Ponta, ci seful Antenelor, Voiculescu".

Mai grav inca, spune Petre Iancu, este ca Romania va rata si in 2013 intrarea in Schengen. "Din pacate cred ca nu avem anul acesta sanse la Schengen, dupa cum am vazut ca se prefigureaza lucrurile in cancelariile occidentale. Nu stiu pe cat timp, dar anul acesta e prematur sa credem ca obtinem accesul la Schengen", a afirmat acesta.

"Imaginile se distrug usor si se repara greu. Derapajele democratice sifoneza rau imaginea tarii. Spiritul civic trebuie intarit, abia atunci se va imbunatati durabil imaginea tarii", continua jurnalistul.

Petre Iancu a abordat si problema presei romanesti, pentru care nu vede, in 2013, sanse de revenire, atata vreme cat nu este controlata de un organism puternic. "As vrea ca mass media romaneasca sa-si revina la normal, sa inceapa sa-si informeze publicul intr-un mod corect, nemanipulator, sa nu mai 'minta poporul cu televizorul'. De cand exista televizorul s-a mintit, dar atat de grav ca in ultimii ani...e intr-adevar nevoie de o presa in parametri democratici intr-o tara democratica ce face parte din aliantele occidentale. Dar cum sa se intample asta daca CNA este un tigru fara dinti?".

Petre Iancu continua: "E nevoie ca cineva sa ii controleze pe controlorii puterii. Cine ii controleaza? Atata timp cat se respecta in genere deontologia, e nevoie de o comisie si gata, cum se intampla in Germania. In Romania, derapajele sunt mult mai grave si este nevoie de o institutie cu vigoarea necesara sa puna lucrurile la punct..".

Aceasta necesitate este cu atat mai urgenta cu cat, spune Petre Iancu, "am inceput sa consideram ca o televiziune sau alta e in stare sa intervina intr-atat incat sa schimbe, sa modifice optiunile alegatorilor. Sigur ca presa are nu numai rolul de informare, ci si de formare a opiniei publice. Pe de alta parte, in Romania s-au pierdut alegerile cum s-au pierdut peste tot unde s-au impus masuri de austeritate. Insa modul in care au fost atacate sistematic personalitati, din justitie, clasa politica, etc., poate sa ne dea fiori".

In contextul problemelor presei romanesti, Petre Iancu a identificat tema mai complexa a valorilor. "Am deplans faptul ca in Romania nu sunt clare valorile, nu exista o ierarhie care sa se bucure de consens, adecvata normeler europene... cazul Nicolaescu si hype-ul mediatic din jurul mortii regizorului imi aminteste de discutiile pe tema lui Adrian Paunescu. A fost un mare poet dar un adulator al Curtii. Eliberarea de dictatura se intampla daca reusim sa ne despartim de valorile dictaturii, care a operat prin Paunescu si Nicolaescu (...)

El a functionat ca un pilon al regimului comunist. Ca a vrut sau nu asta e altceva. Vedem ca Romania e plina de talente cienmatografice majore. Nu era nevoie de un propagandist de talia lui Nicolaescu. El a facut niste filme pe care multi le-au vazut cu placere dar el nu a fost un talent, ci a facut filme care au rastalmacit istoria. Filmele lui au promovat o anumita imagine despre trecutul istoric romanesc care era falsa, stim din cartile lui Lucian Boia cat de falsa si pernicioasa era. Sergiu Nicolaescu s-a facut unealata propagarii acestui fals si nu trebuie adulat ci privit cu o distanta igienica".

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#politica Romania 2013, #Petre Iancu Romania 2013, #Basescu Ponta 2013 , #stiri politice