PNL va depune o lege pentru reducerea numarului de parlamentari

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 17:51
1251 citiri
PNL va depune o lege pentru reducerea numarului de parlamentari

PNL va depune in perioada urmatoare un proiect de lege privind modificarea Legii electorale in sensul reducerii numarului de parlamentari "pana la 250" si considera ca o reforma constitutionala ar trebui facut de noul presedinte, impreuna cu partidele parlamentare, a anuntat Crin Antonescu.

"Suntem pentru Parlament bicameral - asta este o pozitie pe care o avem din 1990. Suntem de acord cu reducerea drastica a numarului de parlamentari si in sensul acesta vom initia in zilele urmatoare si vom depune chiar o initiativa legislativa. Nu e nevoie de modificarea Cconstitutiei pentru a reduce numarul de parlamentari, ci doar de modifcarea legii electorale", a explicat presedintele PNL, Crin Antonescu.

Potrivit liberalului, proiectul ar viza reducerea numarului de parlamentar "chiar la 250, sau 275", cu pastrarea celor doua camere din ratiuni care tin de traditia istorica a Romaniei, de functionalitatea Parlamentului si de contextul si viziunea de la nivelul Consilului Europei, care ar trebui "oricum aplicata" incepand din 2013.Antonescu a adaugat ca liberalii sunt si partizanii reducerii numarului de ministere, urmand sa initieze proiecte in acest sens. "Cred ca putem examina si posibilitatea ca numarul de consilieri locali sa fie redus, daca intr-adevar dorim sa facem o reforma drastica a personalului politic in aceasta tara", a mai spus liberalul.

Presedintele PNL a precizat ca liberalii au fost "intotdeauna" pentru o ampla reforma a statului si a institutiilor politice romanesti, inclusiv pe plan constitutional, adaugand ca PNL are "un proiect amplu in acest sens", care a fost finalizat inca din cursul anului trecut si pe care sunt gata sa-l discute in cadrul unor comisii parlamentare si al unor consultari cu toate partidele parlamentare.

O cale mai simpla si mai ieftina decat referendumul

"Noi am facut un proiect de reforma constitutionala, mai amplu, si consideram ca demersul de reformare constitiutionala trebuie sa fie facut de noul presedinte al Romaniei, impreuna cu partidele politice parlamentare, un demers asezat, eliberat de conotatii electoraliste, care sa porneasca de la ideea ca mai multe lucruri care nu sunt suficient de bine asezate in acutuala forma a Constitutiei sa fie remediate" a spus Antonescu

Intrebat de ce abia acum face publica intentia schimbarii electorale privind reducerea numarului parlamentarilor, Crin Antonescu a raspuns ca initaza acum acest demers "pentru ca s-a pus aceasta problema acum" si pentru ca este calea "mai simpla si mai ieftina" pentru rezolvarea problemei, spre deosebire de versiunea lui Traian Basescu, de organizare a unui referendum.

"Dl Basescu ne propune de fapt doua referendumuri si, daca e vorba sa discutam in acesti termeni pe care eu nu-i agreez, nu e o chestiune asa de ieftina, pentru ca este un referendum care va indica directia -da, vrem mai putini parlamentari - si dupa aceea va urma un referendum pe ceea ce comisiile vor stabili", a comentat Antonescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proiect PNL parlamentari, #proiect reducere parlamentari, #PNL numar parlamentari , #stiri politice