Poate Basescu sa dizolve Parlamentul pe 7 decembrie?

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 20:50
4340 citiri
Poate Basescu sa dizolve Parlamentul pe 7 decembrie?

Desi a amenintat cu dizolarea Parlamentului in cazul in care premierul desemnat Lucian Croitoru nu va fi investit, parerile in legatura cu aceasta posibilitate sunt impartite.

Astfel, consilierul prezidential si juristul Eckstein Kovacs Peter este de parere ca presedintele Traian Basescu poate dizolva Parlamentul numai dupa depunerea juramantului de sef al statului in al doilea mandat, in eventualitatea castigarii alegerilor prezidentiale.

Potrivit lui Eckstein, citat de Antena 3, data de 7 decembrie, avansata de seful statului, nu este astfel "un termen juridic", mai degraba fiind viabila o data ulterioara, dupa depunerea juramantului.

De aceeasi parare sunt si mai multi experti in drept constitutional contactati de Realitatea.net, care considera ca pentru dizolvarea Parlamentului, presedintele Traian Basescu ar trebui sa fie reales, rezultatele finale publicate, validate de Curtea Constitionala si sa depuna juramantul.

Astfel, sansele ca dizolvarea sa se produca la 7 decembrie sunt doar teoretice. "Se poate, dar el trebuie sa fie reales. Si da, sa depuna juramantul pentru al doilea mandat", spune fostul presedinte al Comisiei Prezidentiale de Analiza a Regimului Constitutional, Ioan Stanomir.

"Constitutia e clara aici si nu lasa loc de interpretari. Presedintele nu poate dizolva Parlamentul in ultimele sase luni de mandat, potrivit art. 89, iar noul sau mandat eventual incepe doar dupa depunerea juramantului", spune si deputatul PC Sergiu Andon.

Si vicepresedintele PSD, Dan Nica, a declarat vineri ca actualul presedinte, Traian Basescu, nu poate dizolva Parlamentul chiar daca Mircea Geoana, in situatia castigarii alegerilor, depune juramantul mai tarziu de data de 7 decembrie.

"Imi exprim surprinderea ca are foarte multi consilieri pe la Cotroceni, nu i-a spus nimeni ca pe 7 decembrie nu poate sa dizolve Parlamentul? Si ca aceasta incercare de santaj este o incercare ieftina, pentru ca in Constitutie scrie ca Parlamentul nu poate sa fie dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului presedintelui.

Ii aduc aminte ca mandatul domniei sale se termina atunci cand depune juramantul Mircea Geoana, pana atunci domnia sa nu are niciun fel de calitate in exercitarea unui asemenea act", a declarat Nica.

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca exista posibilitatea ca decretul de dizolvare a Parlamentului si declansarea alegerilor anticipate sa fie semnat chiar de el, pe 7 decembrie, a doua zi dupa turul doi al alegerilor prezidentiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu dizolvat Parlament, #nou mandat Basescu, #depunere juramant Basescu , #stiri politice