Politicianul TRUe

Sambata, 30 Mai 2009, ora 19:34
3396 citiri
Politicianul TRUe
Foto: Gandul

Il cheama Traian si joaca, de curand, pe scena politica, fata de tizul sau, presedintele Traian, pe care il sustine cu toate din toti rarunchii. Vorbim despre Traian Radu Ungureanu. Sau TRU.

Ei bine, TRU fost plasat in pozitia a patra, dupa Theodor Stolojan, Monica Macovei si Cristian Preda, pe lista PD-L pentru europarlamentare. Totul, dupa ce colaborarea sa cu ziarul "Cotidianul" s-a incheiat cu un scandal.

Traian Ungureanu s-a plans atunci ca a fost aruncat pe drumuri doar pentru ca il slavea pe Traian Basescu, "Presedintele" sau cu majuscule, in timp ce altii, precum Mircea Dinescu, pot scrie editoriale in care le canta in struna liberalilor. TRU a anuntat ca va ramane ziarist si ca va scrie in alta parte: la "Revista 22" si pentru "Gazeta Sporturilor".

Insa TRU nu pare se fi adaptat scenei politice. Intrat de doar o luna si jumatate in PD-L, acesta a trebuit sa isi asume rolul de candidat si sa tina piept intrebarilor venite din media.

Una dintre marile probleme ale politicianului TRU este ca nu se poate detasa de imaginea lui Traian Basescu, numele acestuia aparand, inevitabil, in orice declaratie pe care o face.

De cand si-a anuntat oficial candidatura, nu l-am auzit pe TRU vorbind despre teme europene, cat l-am auzit vorbind despre Traian Basescu. Poate din cauza ca pozitia a patra pe lista PD-L este una foarte confortabila, avand certitudinea ca va fi ales europarlamentar fara prea mult efort.

Aparitia lui TRU saptamana aceasta la "Vorbe Grele" ne-a aratat un om timorat si care nu este gata sa-si asume greselile. TRU refuza sa clarifice in calitate de politician doua lucruri importante: daca a colaborat cu Securitatea si care sunt veniturile sale.

"Apropo, de ce discutam noi lucrurile astea? Facem o discutie despre sursele mele de venit, despre cum traiesc, despre ce mananc... Nu mi se pare normal sa discutam lucrurile astea", a spus Traian Ungureanu, iritat ca trebuie sa dea explicatii, asa cum fac toti oamenii politici.

Politicianul TRU are inca un minus: nu poate intelege ca electoratul are nevoie de certitudini. Refuza sa lamureasca povestea articolului din "Viata Studenteasca" si sa arate dovada de la CNSAS ca nu a colaborat cu fosta Securitate.

"Nu am avut nicio legatura cu Securitatea, in afara de incercarea de racolare pe care am refuzat-o. Mi s-a parut curios ca n-am gasit-o in dosar. (...)Episodul asta lipseste cu desavarsire. Si atunci evident asta inseamna ca dosarul e incomplet. Mai departe nu stiu ce sa-mi imaginez", a mai spus TRU.

Pedelistul TRU

Discursul lui TRU la lansarea candidatilor pentru euroalegeri nu a fost remarcabil in vreun fel, mergand pe ideea ca "avem un partid care se ocupa de toti romanii si doua partide care se ocupa de un singur roman".

Apoi, am vazut cum lui TRU i se naruieste credibilitatea creata de perceptia ca "omul vorbeste din convingere", indiferent ce spune, atunci cand a aparut informatia ca pasiunea sa pentru Traian Basescu nu ar fi tocmai dezinteresata.

Candidatura lui TRU la europarlamentare este cadoul primit de la Traian Basescu pentru fidelitatea sa editoriala. "Da, eu cred ca deocamdata sunt singurul motor in politica romaneasca si deocamdata cred ca Traian Basescu ramane omul de care depinde in mare masura fie un regim de stat in care cetatenii nu numai ca se bucura de drepturi, dar sunt in raport de egalitate cu statul, fie un regim in care statul devine cu totul altceva, devine o proprietate a catorva grupuri restranse si foarte puternice", a mai spus candidatul la europarlamentare.

Numai ca, intr-o zona politica in care toti il preaslavesc pe Traian Basescu, glasul lui TRU deja nu mai suna atat de clar si puternic ca atunci cand "canta" la masa presei.

Politicianul TRU mai are multe de invatat, insa nu mai are timp. Cocotat in fruntea listelor PD-L, fostul jurnalist si tanarul politician isi va trage sufletul, in curand, pe unul dintre fotoliile destinate europarlamentarilor romani.

Iar daca va insista pe partitura Traian Basescu, holurile Parlamentului European ii vor demonstra ca a ramas fara voce.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#TRU candidatura europarlamentare, #TRU Traian Basescu, #Traian Ungureanu euroalegeri , #stiri politice