Predoiu catre ambasadorii UE: Agenda si obiectivele MAE raman neschimbate

Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 23:15
1908 citiri
Predoiu catre ambasadorii UE: Agenda si obiectivele MAE raman neschimbate
Foto: Arhiva

Ministrul interimar de Externe Catalin Predoiu, care a avut miercuri o intalnire cu ambasadorii UE acreditati la Bucuresti, a reiterat ca agenda si obiectivele MAE raman neschimbate, fiind in concordanta cu evolutiile din plan european si international, si a abordat si tema comisarului european.

Cu ocazia dejunului de lucru la care au participat ambasadorii tarilor membre ale UE a avut loc un schimb de opinii privind "prioritatile de pe agenda europeana, in perspectiva participarii sale la reuniunea ministrilor de externe din UE din 26-27 octombrie 2009 (de la Luxemburg) si a pregatirii pozitiei Romaniei pentru Consiliul European din 29-30 octombrie 2009 (de la Bruxelles)", se arata intr-un comunicat MAE.

Printre temele abordate in timpul discutiilor au figurat si situatia din Republica Moldova, optiunea Romaniei legata de portofoliul de comisar european, intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona si schimbarile climatice.

Predoiu a reiterat, in contextul instabilitatii politice de la Bucuresti, ca "agenda si obiectivele Ministerului Afacerilor Externe raman neschimbate, fiind in concordanta cu evolutiile din plan european si international" si ca va mentine calendarul actiunilor diplomatice planificate, se arata in comunicat.

De la izbucnirea crizei guvernamentale din Romania, ambasadorii tarilor UE au mai avut intalniri cu premierul Emil Boc si presedintele Traian Basescu.

In ceea ce priveste comisarul european, abordarea acestei teme cu ambasadorii UE era absolut necesara, in conditile in care presedintele Traian Basescu declara, la sfarsitul saptamanii trecute, ca sansele Romaniei de a obtine portofoliul agriculturii au scazut, in lipsa unui ministru de externe.

In ceea ce priveste R. Moldova este posibil ca Predoiu sa fi abordat si subiectul Acordului de mic trafic la frontiera, parafat marti de Romania si R. Moldova la Chisinau. Acesta are nevoie de acordul Comisiei Europene pentru a putea fi semnat de cele doua state si pentru a intra in vigoare.

Acest acord de mic trafic permite locuitorilor din apropierea granitei romano-moldovene sa fie scutiti de obligativitatea vizei la trecerea in Romania, pe o distanta bine definita de la granita. Ei urmeaza sa primeasca un permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioada de minim un an, ce le va permite sa se deplaseze liber in zona prestabilita.

Majoritatea statelor membre UE au astfel de acorduri semnate cu vecinii lor imediati non-UE, dar Uniunea este foarte atenta in a verifica, inainte de a-si da agrementul, ca aria in care se aplica acordul sa nu depaseasca 30-50 de kilometri de la granita si ca cetatenii statului care nu este parte a UE sa nu abuzeze de aceasta facilitate.

Incheierea negocierilor pentru acest Acord de mic trafic intre Romania si R. Moldova, dupa ce fostul regim comunist de la Chisinau a facut imposibile negocierile pe acest document juridic important, este o noua dovada a intrarii in normalitate a relatiilor dintre cele doua tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Catalin Predoiu Externe, #ambasadori UE, #agenda MAE , #stiri politice
Comentarii