Presa de azi: Basescu minte! A stiut!

Luni, 24 August 2009, ora 07:31
4353 citiri
Presa de azi: Basescu minte! A stiut!
Foto: Cotidianul

L-au lasat serviciile in ofsaid pe Basescu? Asta se intreaba ziaristii de la Romania Libera, care spun ca, peste tot in lume, rudele presedintelui sunt monitorizate tocmai pentru a evita ca acestora sa li se intinda eventuale curse, care ar duce la vulnerabilizarea sefului statului.

Astfel, Traian Basescu ar fi trebuit sa afle direct de la servicii despre prezenta fratelui sau in actionariatul unei firme care-si propunea sa intre pe piata internationala de armament, daca nu direct de la Mircea Basescu.

In plus, doi dintre fostii ministri ai Apararii sustin ca serviciul de informatii al armatei trebuie sa fi stiut de activitatea societatii unde era actionar si Mircea Basescu. Gheorghe Tinca spune ca acest serviciu "monitorizeaza tot", iar Teodor Melescanu a explicat ca acestia "ii informeaza in timp real - pe ministru, presedinte, prim-ministru - asupra oricaror lucruri care pot avea incidenta", iar Basescu "nu este un nume care sa treaca neobservat".

Specialistii in politici publice sunt de parere ca implicarea lui Mircea Basescu intr-o firma de armament il afecteaza si il vulnerabilizeaza pe seful statului. "Cum il stiu eu pe Traian Basescu, i-ar fi rupt picioarele fratelui sau daca ar fi stiut", sustine fostul sef al spionajului romanesc Ioan Talpes.

Basescu, lucrat de "anarhistii" din DGIA, titreaza jurnalistii de la Ziua, care spun si ei ca era imposibil ca serviciile de informatii sa nu stie despre afacerile lui Mircea Basescu.

Este exclus ca generalul Savu, seful serviciilor secrete ale armatei, sa nu fi stiut de faptul ca Mircea Basescu se numara printre actionarii firmei Desintco, avand in vedere ca firma respectiva a organizat in parteneriat cu MApN expozitia "Naval Defence", care a avut loc in perioada 14-16 august, la Constanta.

Ziua mai scrie si despre taberele care s-ar fi format in interiorul Directiei Generale de Informatii a Armatei dupa ce ministrul Stanisoara l-a numit in locul generalului Francisc Radici pe generalul Gheorghe Savu, omul sau de incredere.

Miscarea strategica a generat cel putin doua grupuri: unul loial lui Savu si implicit ministrului Stanisoara, altul anarhic, care opune o rezistenta pasiva directivelor primite, prin intermediari, de la Cotroceni. Scandalul provocat de fratele Mircea Basescu demonstreaza foarte clar ca tabara pro-Stanisoara a stiut, l-a informat pe ministrul Apararii si a tacut. In schimb, tabara anarhica a stiut si a facut publica informatia.

PSD vrea sa acopere "tunul" de 300 de milioane din noua afacere EADS, se apara Cotrocenii potrivit ziarului Gandul. Presedintele Traian Basescu si liderii PD-L suspecteaza, in cazul scandalului lui Mircea Basescu in afaceri cu armament, un complot pus la cale de PSD.

Potrivit acestora, social-democratii nu incearca doar decredibilizarea sefului statului, dar si acoperirea unui viitor mare taraboi - suplimentarea cu 300 de milioane de euro a contractului cu EADS, care ar fi fost aprobata, pe sest, de secretarul de stat in MAI Serban Nicolae.

Din informatiile ajunse la Cotroceni si in Modrogan, Aurel Cazacu, a carui fiica este actionar la Desintco, ar fi fost cel care a dat informatii si documente presei. De altfel, declaratiile bizare ale fostului director din Ministerul Economiei ar arata ca acesta a vrut din capul locului sa-l implice pe Traian Basescu. Aurel Cazacu a recunoscut, senin, ca l-a cooptat in firma pe Mircea Basescu pentru ca acesta poate sa deschida usi la Cotroceni.

Despre Cazacu, un personaj extrem de controversat, cu legaturi puternice in PSD si PC, presa a relatat ca este in relatii apropiate cu grupul fostilor generali din armata si serviciile secrete, al carui lider informal este Dumitru Iliescu, cu care Cazacu este prieten.

Afiliati acestui grup ar fi si pesedistii Marian Vanghelie si Viorel Hrebenciuc, despre cel din urma pedelistii spunand ca ar pune la cale strategii prin care sa-l oblige pe Traian Basescu sa nu mai candideze pentru un nou mandat.

Armata romana, intre achizitii si rubedenii, scrie Cotidianul. Traian Basescu s-a trezit "din senin" implicat in afaceri cu arme din care a iesit rapid, la fel de curat precum a intrat. Pata lasata pe CV-ul candidatului la prezidentiale Traian Basescu se adauga la cele lasate de gafele Elenei si achizitiile imobiliare suspecte ale Ioanei.

Implicarea lui Mircea Basescu intr-o firma care face afaceri cu arme in timpul mandatului de presedinte al CSAT al fratelui sau l-a determinat pana si pe seful statului sa se recunoasca vulnerabil in perspectiva viitorului scrutin prezidential. "De adversari, de dusmani te poti apara, dar e extrem de greu sa te aperi de propriul frate...", declara vineri presedintele Basescu referitor la dezvaluirile presei despre businessul cu arme al lui Mircea Basescu.

Asocierea fratelui sefului statului in firma Defense, Security and Intelligence CO - Desintco SRL ridica serioase semne de intrebare asupra moralitatii demersului sau in conditiile in care Traian Basescu este seful CSAT, adica are un cuvant greu de spus asupra programelor de inzestrare ale Armatei, mai scrie Cotidianul.

Evenimentul Zilei titreaza Cum si-a salvat Traian Basescu procentele de fratele Mircea si scrie ca afacerile dubioase ale fratelui sau au fost acoperite de fiecare data de izbucnirea altui scandal.

Presedintele Traian Basescu a reusit, pana acum, sa supravietuiasca, mediatic, scandalurilor declansate de afacerile fratelui sau, Mircea Basescu. De fiecare data, seful statului a beneficiat de aparitia altor subiecte fierbinti precum scandalul anticipatelor sau suspendarea. De fiecare data, presedintele a aflat din presa si i-a parut rau.

Analistul politic Bogdan Teodorescu este convins insa ca, de data aceasta, Traian Basescu va fi afectat electoral de noul scandal privind firma de armanent, in care fratele presedintelui a fost implicat.

"A avut o prima iesire corecta, cea cu fratii de care nu ai cum sa te aperi. Ulterior, a trecut la explicatii mai putin credibile, pentru ca e foarte putin probabil ca presedintele sa nu fie informat de CSAT cu privire la aparitia unor firme in domeniul armamentului", spune Teodorescu.

Jurnalul National atrage atentia ca asociatul lui Mircea Basescu este client al Camatarilor.

Cristian Geamanu este parte vatamata in dosarul Camatarilor, agresat fiind pentru o datorie de 40.000 de dolari. Conform rechizitoriului, numele complet al "vatamatului" este Geamanu Grigore Andrei Cristian. Numele actionarului de la DESINTCO este, conform Registrului Comertului, tot Geamanu Grigore Andrei Cristian, fix in aceeasi ordine.

In ciuda coincidentei de nume, omul de afaceri Cristian Geamanu ne-a declarat ca nu el e cel care apare in dosarul Camatarilor. Semnele de intrebare se mentin insa, mai ales ca este vorba despre suprapunerea a patru nume, citate in aceeasi ordine de doua acte oficiale.

Desi presedintele Traian Basescu a explicat ca fratele sau a semnat pentru intrarea intr-o firma, dar a fost bagat in alta, Cristian Geamanu a declarat ca nici vorba. Mircea Basescu stia ce semneaza. Mai mult, omul de afaceri spune ca il cunoaste pe Mircea Basescu din 1986 si chiar si pe Traian Basescu din anii '90.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Mircea Basescu Desintco, #Mircea Basescu afaceri armament, #Mircea Basescu afaceri Armata, #Mircea Basescu firma armament , #stiri politice
Comentarii
Poza dianatudor
dianatudor
rank 5
Punctul 8 din Proclamatia de la Timisoara - ASTEPT EXPRIMAREA PARERILOR VOASTRE
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Un titlu care deconspira . Reaua credinta , incercarea de a manipula este evidenta .