Presa de azi: Ce voturi pescuiesc Blaga si Oprescu

Marti, 03 Iunie 2008, ora 00:49
2951 citiri
Presa de azi: Ce voturi pescuiesc Blaga si Oprescu

Batalia Basescu-Iliescu, titreaza Ziua in editia de marti, precizand ca bucurestii au devenit camp de lupta pentru Iliescu si Basescu, cei doi politicieni care se afla in spatele candidatilor Oprescu si Blaga.

"Specialistul in lovituri de stat" Ion Iliescu a inceput meciul pentru turul al doilea al alegerilor pentru Capitala cu "factorul perturbator al democratiei" Traian Basescu.

Dupa o luna de atacuri reciproce si "gratulari" cu diverse apelative, Iliescu a chemat duminica seara clasa politica la unitate impotriva partidului "domnului Basescu".

Totodata, el a dat semnalul sustinerii neconditionate din partea PSD pentru Sorin Oprescu. De cealalta parte, Vasile Blaga mizeaza puternic pe sprijinul sefului statului, care nu s-a sfiit niciodata sa atace dur miscarile din tabara social-democratilor.

"Optiunea politica in momentul de fata este bararea PD-L. Acesta trebuie sa fie obiectivul, unirea tuturor fortelor politice in jurul acestui obiectiv - bararea PD-L, partidul domnului Basescu", a spus transant Iliescu, dupa aflarea exit-pollurilor de la alegerile de duminica.

Din Evenimentul Zilei aflam ca liberalii amana sa se pronunte pentru turul doi. Conducerea PNL nu a facut nicio recomandare pentru electoratul propriu, in privinta bataliei dintre Sorin Oprescu si Vasile Blaga pentru Capitala. "Sunt doi candidati de stanga, nu ne simtim obligati sa il sprijinim pe niciunul", a spus Bogdan Olteanu.

Totusi, potrivit unor surse din partid, liberalii au ajuns la concluzia ca obiectivul partidului ar trebui sa fie infrangerea lui Vasile Blaga, ceea ce ar fragiliza pozitia PDL. O parte a liderilor PNL considera ca un asemenea obiectiv poate fi atins printr-o declaratie explicita de sustinere a lui Sorin Oprescu, altii sustin ca o astfel de declaratie ar aduce prejudicii de imagine PNL.

Vicepresedintele Crin Antonescu a anuntat ca va indemna electoratul PNL sa-l voteze pe Sorin Oprescu in turul al doilea. "E pozitia mea personala deocamdata. Am motive sa presupun ca va fi si pozitia PNL", a estimat liderul liberal.

"Traian Basescu si Adriean Videanu n-au facut decat sa cultive, pe spinarea Bucurestiului, niste gasti", a argumentat Antonescu. Si vicepresedintele Puiu Hasotti a pledat pentru Sorin Oprescu: "Logica politica ne arata ca intotdeauna un partid sprijina un candidat independent in detrimentul altui partid, indiferent care ar fi partidul acela".

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, cunoscut in partid pentru simpatia fata de Sorin Oprescu, si-a manifestat dezacordul fata de programul lui Vasile Blaga. El a declarat ieri ca liberalii l-ar putea sustine pe Blaga in turul doi, daca "se leapada de Satana", iar pe Sorin Oprescu daca va avea un program credibil.

In schimb, Gardianul ne anunta ca PNL si PSD se sustin reciproc in turul II la Bucuresti si precizeaza ca dupa iesirea la rampa a vicepresedintelui PNL Crin Antonescu, care imediat dupa anuntarea votului pe Bucuresti isi anunta sustinerea pentru Sorin Oprescu, alti lideri PNL, Puiu Hasotti si Radu Rusanu, au cerut partidului sa-l sustina neconditionat pe candidatul independent.

Mai mult, cu o seara in urma, PSD se afla in discutii cu liberalii pentru negocierea a trei sectoare din Capitala. La sectorul 1, unde liberalul Andrei Chiliman ar putea fi sustinut in detrimentul pedelistului Razvan Murgeanu, la sectorul 6, Dan Darabont (PSD), in defavoarea actualului edil, Cristian Poteras (PD-L), dar si la sectorul 5, unde liberalii ar putea sa-l voteze pe Marian Vanghelie (PSD), aflat in competitie cu Sebastian Bodu (PD-L).

In acelasi timp, social-democratii incearca sa acopere esecul de la Primaria Capitalei, unde candidatul PSD, Cristian Diaconescu, nu s-a calificat in finala, asumandu-si reusita independentului Sorin Oprescu, care in declaratiile mai-marilor pesedisti figureaza in continuare ca un autentic om de stanga.

Conducerea PSD decide marti, oficial, in cadrul sedintei Biroului Permanent National, sustinerea candidatului independent Sorin Oprescu pentru Primaria Capitalei.

Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Miron Mitrea, a declarat luni, ca a discutat cu majoritatea colegilor, "mai ales domnul Geoana, domnul Iliescu si domnul Nastase", si totii au acelasi acelasi punct de vedere: "PSD va sprijini toti candidatii care se lupta cu dreapta".

Orban l-ar sustine pe Blaga, Antonescu - pe Oprescu, scrie Gandul. Cursa electorala de la Bucuresti strica vechi prietenii in interiorul PNL. Este cazul cuplului Crin Antonescu - Ludovic Orban, cei doi avand preferinte diferite in ceea ce-l priveste pe viitorul primar al Capitalei.

La cateva ore dupa anuntarea rezultatelor exitpoll, vicele Crin Antonescu si-a anuntat clar optiunea pentru doctor si a sustinut ca tot partidul ar trebui sa faca la fel.

Aceasta declaratie l-a suparat foarte tare pe candidatul PNL la Primaria Bucurestiulor, Ludovic Orban. Acesta declarase, dupa inchiderea urnelor, ca nu va face nici o recomandare alegatorilor sai, pentru ca nici unul dintre candidatii ramasi in cursa nu ar fi bun de primar.

Declaratia lui Orban fusese ea insasi rezultatul unui compromis cu conducerea PNL, intrucat ministrul Transporturilor intentiona sa isi anunte sustinerea pentru Vasile Blaga.

Si tot Gandul scrie ca Mitrea impinge PSD spre urna lui Oprescu. Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Miron Mitrea, a declarat, luni, ca partidul sau il sprijina in turul al doilea pe candidatul independent Sorin Oprescu, un anunt "oficial" in acest sens putand fi facut marti.

Romania libera a stat de vorba cu sociologii pentru a afla ce voturi pescuiesc Blaga si Oprescu. Acestia cred ca jocurile nu sunt facute pentru Primaria Capitalei, desi rezultatele partiale au rasturnat ierarhia sondajelor facute la urne, plasandu-l pe Sorin Oprescu pe primul loc, PSD l-a luat inapoi in brate pe doctor, iar PNL a dat mana libera electoratului sau, dar l-a manat voalat impotriva "bordurienilor".

"Votantii nu sunt disciplinati, ei nu mai asculta in masa indicatiile partidelor politice. Chestiunea cu 'votati-l pe cutare in turul doi' nu prea mai tine", crede Catalin Augustin Stoica, directorul CURS. Totusi, sociologii prevad cam inspre cine vor curge voturile perdantilor din cursa pentru Bucuresti.

Lupta dintre Blaga si Oprescu va fi stransa, crede Ovidiu Voicu, coordonator de programe al Fundatiei Soros: "Blaga pleaca cu prima sansa, pentru ca are o capacitate mult mai mare de a mobiliza electoratul. Oprescu a strans multe voturi prin imaginea haiducului independent, pe care le poate pierde acum prin sustinerea pe fata pe care i-o dau PSD sau PRM".

Voicu estimeaza ca cei care l-au votat pe liberalul Ludovic Orban fie vor sta acasa, fie vor merge spre Blaga, pentru ca "ei sunt oameni de dreapta, care il urasc pe Iliescu, si pentru ca programul lui este unul coerent, concret, ca al lui Orban, dar care ii lipseste lui Oprescu".

In schimb, sociologul Mircea Kivu crede ca Sorin Oprescu pleaca drept favorit in fata lui Blaga. O mare parte din voturile primite de Cristian Diaconescu si de Cozmin Gusa vor merge catre Oprescu, in timp ce electoratul liberal al lui Orban se va diviza: "Vor merge fie pe ideea ca aleg dreapta, deci Blaga, fie pe ideea ca Blaga reprezinta partidul care e dusmanul de moarte al PNL".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#2008, #Blaga, #Oprescu, #alegeri locale, #voturi , #stiri politice