Presa de azi: Inculpatul Nastase A.

Joi, 05 Martie 2009, ora 07:23
1957 citiri
Presa de azi: Inculpatul Nastase A.

Adrian Nastase, lasat fara imunitate titreaza Evenimentul Zilei. Fostul premier Adrian Nastase poate fi cercetat de procurori in dosarele "Matusa Tamara" si "Zambaccian 2".

Camera Deputatilor a aprobat, miercuri, cu 158 de voturi "pentru", 128 "impotriva" si doua voturi anulate, cererea de urmarire penala formulata de procurorul general Laura Codruta Kovesi. Dupa votul de miercuri din Camera, Directia Nationala Anticoruptie urmeaza sa instrumenteze cele doua dosare si sa decida daca il trimite pe Adrian Nastase in judecata sau ii va da NUP.

Daca Nastase va fi trimis in judecata, instanta urmeaza sa se pronunte. Din punct de vedere politic, votul de miercuri din Camera ridica unele semne de intrebare. Pe hartie, PD-L si PNL, cele doua partide care au anuntat ca voteaza urmarirea penala, au avut in sala 164 de deputati (109 de la PD-L si 55 de la PNL) si, teoretic, de aici s-au adunat cele 158 de voturi "pentru".

Din partea PSD, care nu a avut o pozitie oficiala clara, au fost prezenti 90 de deputati, iar UDMR (18 prezenti) si minoritatile (16) au anuntat ca voteaza potrivit propriei constiinte. Teoretic, de aici se puteau strange voturile pro-Nastase. Insa lucrurile sunt mai complicate, in conditiile in care votul a fost secret, cu bile. Au circulat informatii neoficiale potrivit carora unii dintre parlamentarii PSD sau UDMR ar fi votat, totusi, pentru urmarirea penala a lui Adrian Nastase.

Inculpatul Nastase A., scrie Ziua. Plenul Camerei Deputatilor a aprobat miercuri, cu 158 de voturi "pentru" si 128 "impotriva", cererea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind urmarirea penala a deputatului Adrian Nastase, fost prim-ministru, in dosarele "Matusa Tamara" si "Zambaccian II".

Surse parlamentare au declarat pentru Ziua ca majoritatea deputatilor PSD a votat impotriva inceperii urmaririi penale a lui Adrian Nastase, alte voturi impotriva venind si de la cativa liberali. Potrivit acelorasi surse, la momentul votului in sala erau in jur de 75, maxim 80 de pesedisti, dintr-un numar total de 113.

Dintre cei prezenti, cei mai multi pesedisti s-au pronuntat impotriva inceperii urmaririi penale. Deputatii PD-L si majoritatea celor de la UDMR si din grupul minoritatilor au votat "pentru" inceperea urmaririi penale.

Inainte de inceperea procesului de votare, Adrian Nastase a avut dreptul sa se adreseze si sa se apere in fata colegilor sai. In discursul sau de la tribuna Parlamentului Nastase a avut doua tinte: seful DNA Daniel Morar si presedintele statului Traian Basescu.

"Va voi solicita sa ignorati prevederile Constitutiei si sa acceptati cererea procurorilor de a permite inceperea urmaririi penale, in asa fel incat, in final, Justitia sa se pronunte. A venit momentul in care nu mai vreau sa fiu si nu mai vreau sa ofer combustibil demagogiei intretinute de Traian Basescu si de corul sau antic de laudatori".

Lasat din brate de 322, Nastase trimite deputatii sa-i numere martorii: 907, noteaza Gandul. Fostul prim-ministru le-a cerut colegilor sa voteze trimiterea sa in instanta, dat fiind ca ambele dosare ar fi fabricate la comanda lui Traian Basescu, neavand nicio substanta juridica.

PD-L si PNL au sustinut inceperea urmaririi penale, desi si-au aratat rezervele fata de probele din dosare, in timp ce PSD i-a avertizat pe deputati ca devin o simpla anexa a DNA.

Fara emotii, Adrian Nastase a venit la Camera inaintea colegilor sai si s-a asezat in prima banca. A stat de vorba cu reprezentanti ai tuturor grupurilor parlamentare, a strans maini, a glumit. Odata sedinta inceputa, a devenit insa foarte serios. Discursul sau a fost unul de infierare a lui Traian Basescu: "Stiti ca dosarele se vor intoarce la Daniel Morar, care le va trimite in instanta cand si daca va vrea Traian Basescu".

Ca atare, fostul premier le-a cerut colegilor sa voteze inceperea urmaririi sale in justitie. Fostul premier se plange ca, oricum, instrumentarea cazului sau va dura ani de zile deoarce in dosarul sau trebuie audiati 907 de martori.

Camera Deputatilor il trimite in justitie pe Adrian Nastase, aflam din Gardianul. Adrian Nastase merge cu "Matusa Tamara" in justitie. Deputatii au decis miercuri cu 158 de voturi pentru si 128 impotriva sa accepte cererea procurorului general referitoare la declansarea urmaririi penale impotriva fostului prim-ministru, invinuit in dosarele "Zambaccian 2" si "Matusa Tamara".

Deputatul PSD a parasit sala de sedinta in momentul votului, nu inainte insa de a le cere, ironic, colegilor deputati sa dea "un vot care intareste vana parlamentarilor" si care sa demonstreze ca "Palatul Parlamentului nu e o sectiune a Palatului Cotroceni".

PD-L a votat in totalitate pentru trimiterea in instanta, liberalii au precizat si ei ca, daca l-au trimis in instanta pe Pacuraru, il trimit si pe Nastase, in vreme ce voturile PSD au fost impartite, fiecare votand dupa propria constiinta. La fel si UDMR.

Circa 40 de deputati PSD din totalul de 113 au lipsit de la votul anti-Nastase. Printre acestia, Viorel Hrebenciuc (aflat intr-o delegatie externa), Valeriu Zgonea, Mihai Tudose, Iulian Iancu, Bogdan Niculescu Duvaz, Oana Niculescu Mizil, ca si ministrii-deputati Ecaterina Andronescu, Marian Sarbu, Dan Nica, Constantin Nita sau Victor Ponta.

Din Cotidianul aflam ca Deputatii l-au lasat pe Nastase la mana procurorilor. Cu 158 de voturi pentru, 128 impotriva si doua anulate, Camera Deputatilor a aprobat miercuri cererea DNA de incepere a urmaririi penale pentru Adrian Nastase.

In urma acestui vot, procurorii DNA pot lucra fara restrictii la dosarele "Matusa Tamara" si "Zambaccian 2". Din punct de vedere juridic, din acest moment pentru Adrian Nastase exista doar doua variante: DNA il trimite in judecata sau ii da NUP.

Tinand cont de acuzatiile existente in documentele remise Camerei de catre DNA, varianta cea mai probabila este aceea a trimiterii in judecata, instanta fiind cea care va decide daca Nastase este sau nu vinovat.

In timpul dezbaterilor, PD-L si PNL au anuntat categoric ca vor vota in favoarea cererii DNA, la UDMR si la celelalte minoritati s-a decis sa se voteze "conform constiintei fiecaruia", iar deputatul care a luat cuvantul in numele PSD, Florin Iordache, nu a fost deloc clar, el cerand colegilor sai sa voteze "cu inima si cu capul".

Nastase, dat pe mana procurorilor, titreaza si Romania libera. Cererea de incepere a urmaririi penale in dosarele "Zambaccian 2" si "Matusa Tamara" a fost aprobata de plenul Camerei Deputatilor cu 158 de voturi "pentru" si 128 de voturi "contra".

Votul a fost salutat de procurorul general Laura Codruta Kovesi, care a precizat ca "in acest mod DNA isi poate solutiona dosarele". In alt registru au fost insa declaratiile politicienilor.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a precizat ca Nastase a fost "tinta predilecta a unei parti a sistemului de putere din Romania", ca Ministerul Public dovedeste "o proasta functionare" si ca sistemul judiciar este "neperformant".

"Adrian Nastase poate sa-si dovedeasca nevinovatia in justitie, nu la televizor", a apreciat si deputatul PNL Dan Motreanu, adaugand ca la votul de miercuri "a functionat Alianta D.A., si nu coalitia de guvernamant".

In dosarul "Zambaccian 2", Nastase este acuzat de luare de mita si infractiunea conexa de santaj, in vreme ce in dosarul "Matusa Tamara" este vorba de infractiunea de dare de mita.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Adrian Nastase procurori, #Nastase judecata deputati , #stiri politice
Comentarii