Presa de azi: Ion Iliescu: PSD nu are nevoie de parasute

Vineri, 27 Martie 2009, ora 07:20
3848 citiri
Presa de azi: Ion Iliescu: PSD nu are nevoie de parasute

Iliescu-Geoana, razboiul nervilor titreaza Evenimentul Zilei. Fostul si actualul presedinte al PSD continua atacurile reciproce, ultima controversa fiind legata de locul Laviniei Sandru pe lista pentru euroalegeri.

Iliescu il omagiaza pe Crin Antonescu pentru a-i face in ciuda lui Geoana. Geoana incurajeaza candidatura Laviniei Sandru pe listele PSD pentru a-l scoate din sarite pe Iliescu.

Iliescu ameninta ca pleaca din partid daca este aprobata candidatura liderului PIN. La varful PSD a reizbucnit razboiul. Razboiul nervilor.

Ziua scrie ca Geoana si Iliescu sunt la cutite. Presedintele social-democrat s-a decis sa reactioneze de fiecare data cand Ion Iliescu il ataca sau exprima pozitii prin care-i sustine contracandidatii pentru diferite functii, au declarat surse din conducerea PSD.

"A trecut de epoca cand era facut prostanac si tacea din gura", au afirmat sursele citate. Ultimul conflict dintre cei doi a fost declansat dupa ce liderul pesedistilor a decis sa apeleze la serviciile de consultanta ale firmei lui Cozmin Gusa, iar Lavinia Sandru a fost propusa pentru a fi prezenta pe listele pentru europarlamentare.

"Iliescu nu a putut uita in cei patru ani trecuti de la Congresul din 2005 ca a pierdut sefia partidului in fata lui Geoana. L-a facut pe Mircea prostanac si handicapat politic fara ca cineva sa ii reproseze ceva pentru declaratiile facute. Pentru Iliescu, Geoana s-a certat cu grupul de la Cluj pentru ca astia doreau sa il execute si i-a pansat toate ranile si orgoliile personale.

Iliescu trebuie sa inteleaga ca Geoana conduce acum partidul, iar deciziile conducerii nu pot fi mereu contestate de el pentru ca nu-i plac", au explicat pentru Ziua mai multi vicepresedinti social-democrati.

Din Gandul aflam ca Geoana a ales: l-a dus pe Gusa la prima sedinta de partid. Propunerea ca Lavinia Sandru, presedinta PIN, sa candideze pe listele social-democratilor la alegerile europarlamentare a declansat razboiul in PSD.

Pe de o parte este Mircea Geoana, care o sustine pe juna cu "initiative nationale", iar pe de alta este Ion Iliescu, presedinte fondator al partidului, care se opune cu inversunare candidaturii Laviniei Sandru, precum si cooptarii lui Cozmin Gusa in functia de consilier pentru zona Transilvania.

Lezat de noile optiuni ale formatiunii, Iliescu ameninta sa abandoneze barca pesedista. El refuza colaborarea cu cei doi, intrucat PSD ar avea destui oameni de nadejde, pentru a recurge la niste "strainasi":

"Sa vina parasute, asa din afara, intr-un partid cu sute de mii de membri, cu oameni care de 20 de ani si-au frecat coatele aici pe baricadele luptei politice, mi se pare total nefiresc".

Iliescu respinge "importul" tandemului Sandru-Gusa, Geoana - nu, aflam din Romania libera. Simtind ostilitate din partea aripii Geoana, Iliescu a rabufnit joi impotriva Laviniei Sandru si a revenit cu precizari in privinta cuvintelor laudative la adresa lui Crin Antonescu, reducandu-i serios din sansele atribuite initial liderului PNL.

"Adica eu si Lavinia Sandru? Astfel se pune problema? Eu sper ca niciodata in partid sa nu se puna in acest fel lucrurile: sa aleaga intre mine si Lavinia Sandru sau nu stiu mai cine", a spus Iliescu.

"Eu sper ca niciodata sa nu se afle partidul, conducerea lui, in fata unei asemenea situatii, sa puna in balanta pozitia si parerea mea... Mie mi se pare anormal, am spus, sa apeleze la candidati din afara partidului si nu avem nevoie de asemenea importuri", a mentionat Ion Iliescu.

Departe insa de a tine cont de solicitarea lui Iliescu referitoare la Gusa si Sandru, Mircea Geoana a explicat ca opinia lui Iliescu se datoreaza unor "rani deschise de-a lungul anilor, care uneori mai erup".

Ion Iliescu: "PSD nu are nevoie de parasute", este titlul din Jurnalul National. Daca acum doua saptamani ii spunea lui Mircea Geoana ca PSD are de ales intre presedintele de onoare al partidului si Cozmin Gusa, Iliescu a pus in aceiasi termeni problema si in ceea ce priveste cooptarea Laviniei Sandru pe eurolista PSD.

"Adica eu si Lavinia Sandru? Astfel se pune problema? Eu sper ca niciodata in partid sa nu se puna in acest fel lucrurile, sa aleaga intre mine si Lavinia Sandru", a declarat amenintator Iliescu, transmitandu-i lui Geoana si celorlalti lideri ai partidului ca o astfel de decizie vizand-o pe Sandru ar "torpila unitatea de gandire si actiune a partidului".

De altfel, Iliescu refuza sa creada ca cineva si-ar permite sa vina in Comitetul Executiv National (forul in care se va stabili lista candidatilor) cu o asemenea propunere si considera ca este "jignitor" la adresa membrilor PSD sa se apeleze la "strainasi", asa cum sunt Sandru si Gusa.

"Sa vina parasute, asa, din afara (para-sute nu in sens peiorativ, adica parasutati, niste oameni din afara mi se pare total nefiresc", a mai spus Iliescu.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ion Iliescu Sandru, #Sandru Gusa PSD, #Geoana Iliescu scandal , #stiri politice