Presa de azi: Tariceanu a ajuns la mana lui Basescu

Vineri, 03 Octombrie 2008, ora 07:33
2512 citiri
Presa de azi: Tariceanu a ajuns la mana lui Basescu

Guvernul pomenilor electorale boceste pe buza prapastiei, titreaza Gandul, precizand ca Executivul a declansat o avalansa a cresterilor salariilor si pensiilor pe care acum nu o mai poate gestiona. Adunate, pomenile electorale promovate de Guvern si Parlament aduc Romania in fata unei prapastii financiare.

Joi, dupa ce colegii sai de partid, liberalii, au sustinut in Parlament cresterea cu 50% a salariilor dascalilor, ministrul Vosganian a iesit pentru a ne explica dezastrul economic spre care se indreapta Romania daca "darnicia" nu se opreste.

Vosganian incearca acum sa negocieze cu sindicatele o lege deja votata, lovindu-se, firesc, de refuzul acestora, care nu vor sa renunte la un drept castigat. In plus, calculul celor 300.000 de voturi castigate de la profesori se dovedeste a fi pagubos.

"Avem 1,5 milioane de angajati posibili alegatori", ameninta functionarii publici, care cer si ei 50% in plus la leafa, pe rationamentul "noua de ce sa nu ne dea?".

Guvernul, pus in fata unei avalanse de solicitari similare, cere acum interventia CSAT-ului, a Curtii Constitutionale si a Bancii Nationale, pentru ca suntem la un pas de "instabilitate economica", e in pericol statutul Romaniei de tara membra a UE, iar tinta trecerii la euro nu mai sta in picioare.

Vorbind in nume personal, directorul BNR Eugen Radulescu a rezumat, pentru "Gandul", rezultatele acestei politici de acordare a "atentiilor" inainte de alegeri: "Trebuie inteles un lucru: se pot dubla, se pot tripla salariile, dar nu se va dubla sau tripla nivelul de trai".

Guvernul, in stare de soc, scrie si Romania libera. Pus in fata unei adevarate avalanse de majorari salariale, Guvernul a pornit si el valul socilitarilor adresate: presedintelui pentru a nu promulga legea majorarii salariilor pentru cadrele didactice; Parlamentului sa decida daca se majoreaza deficitul bugetar; CCR si CSAT sa decida in privinta presiunii sindicatelor; BNR sa-si exprime un punct de vedere in privinta situatiei create.

Nebunia declansata o data cu acceptarea devansarii majorarii substantiale a pensiilor (prin cedarea premierului Tariceanu in fata amenintarii pesediste cu motiunea de cenzura) s-a amplificat dupa majorarea de catre Parlament a pensiilor pentru categoriile grele de munca si ulterior prin acceptarea de catre Legislativ a majorarii salariilor cadrelor didactice.

Valul revendicarilor ameninta insa sa destabilizeze cu totul bugetul tarii, deoarece au inceput revendicari din partea functionarilor publici, a medicilor si a altor categorii care abia asteapta sa profite de robinetul electoral.

Studiind cu pixul in mana bugetul tarii, premierul Tariceanu si ministrul de Finante au constatat ca n-au bani si incearca cu disperare sa faca fata revendicarilor.

Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, considera ca solicitarile sindicatelor functionarilor publici de majorare a salariilor cu 50%, pentru a se alinia maririlor veniturilor salariale ale profesorilor, ar urca deficitul fiscal in acest an pana la 3,8% din Produsul Intern Brut (PIB).

Ministrul Finantelor a adaugat ca un asemenea nivel al deficitului bugetar ar arunca economia in instabilitate si ar crea probleme in relatia cu UE, deoarece ar incalca tratatul de aderare si ar rata adoptarea euro in 2014.

Din Gardianul aflam ca Tariceanu a ajuns la mana lui Basescu. Guvernul condus de Calin Popescu-Tariceanu este intr-o situatie-limita. Palatul Victoria a ajuns sa ceara ajutorul Curtii Constitutionale si a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii condus de Traian Basescu in vederea stoparii revendicarilor sociale.

Executivul sustine ca solicitarile dascalilor, pensionarilor, functionarilor publici, dublate de majorarile deja facute de Guvern si Parlament, vor arunca tara in haos.

Curtea Constitutionala va fi nevoita sa verifice daca majorarile pensiilor si, posibil, ale salariilor cadrelor didactice respecta rigorile legii. Mai mult, CSAT, potrivit atributiilor prevazute de lege, va fi nevoit sa hotarasca daca toate aceste decizii pun in pericol securitatea nationala.

Insa problemele nu se opresc aici. Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat joi ca statutul Romaniei de membru al Uniunii Europene este pus in pericol de aceste hotarari cu iz electoral. Ultima categorie sociala care a anuntat ca intra in greva daca nu se majoreaza salariile este cea reprezentata de functionarii publici.

Vasile Marica, presedintele Federatiei Sindicatelor Functionarilor, a afirmat ca "nu a evaluat consecintele financiare ale declansarii grevei generale". Daca se suprapune cu momentul electoral, greva poate duce la amanarea alegerilor. Analistii politici sustin ca, totusi, sindicatele functionarilor publici nu sunt atat de puternice si nu au acordul tuturor angajatilor.

Afara!, este titlul din Ziua, precizand ca guvernul Tariceanu sufera de probleme psihice grave. Mai exact, de o dedublare de personalitate cu evidente nuante conflictuale, pentru ca cele doua personalitati par sa nu mai incapa intr-un singur trup.

Primul semn a fost iesirea nervoasa a premierului, care s-a aratat revoltat de votul Parlamentului in favoarea majorarii cu 50% a salariilor profesorilor, uitand ca, tot in el, salasluieste si seful de partid al multora dintre votantii infierati.

Criza de personalitate a atins insa apogeul joi, cand ministrul Vosganian a spus clar ca el nu mai intelege nimic si cere ajutorul unor specialisti, eventual de la BNR sau CSAT, care sa salveze vistieria statului. Si cand te gandesti ca totul a pornit de la o perfuzie cu salarii in plus.

Acum, ca jucaria s-a stricat, niciuna dintre personalitatile Puterii nu pare dispusa sa cedeze. Inevitabil, insa, una va trebui sa o faca. Cum Parlamentul nu ne poate parasi inainte de alegeri, singura iesire onorabila ar fi plecarea Guvernului emo care ne conduce de la Palatul Victoria.

Majorarea salariilor profesorilor cu 50% va antrena solicitari similare din partea tuturor bugetarilor, iar astfel de cresteri ar pune in pericol stabilitatea economica si chiar statutul Romaniei de tara membra UE, a declarat, joi, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

"O astfel de masura ar avea ca efect cresterea fara precedent a inflatiei, accentuarea deficitului de cont curent si un deficit bugetar urias, ceea ce ar duce Romania intr-o stare de instabilitate economica, care va fi agravata de situatia internationala. Este cu atat mai neobisnuita o astfel de decizie cu cat toate tarile din Europa si Statele Unite iau in aceste momente masuri de precautie pentru a se proteja de efectele crizei financiare", a afirmat Vosganian.

Pomana contraataca, titreaza Cotidianul. Dupa ce a initiat spirala alocarii de resurse publice uriase inaintea alegerilor, Guvernul a intrat in panica in fata avalansei de revendicari salariale. Varujan Vosganian a luat in calcul sprijinul CSAT, dupa ce a inventariat gravele consecinte ale pomenilor : Marirea deficitului bugetar de la 3 la 7%, periclitarea Tratatului de aderare la UE Inflatie accelerata, scaderea ratingului de tara, amenintare la adresa sigurantei nationale.

Majorarea salariilor pentru intregul sector bugetar ar pune Romania intr-o grava stare de instabilitate economica, a declarat joi ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, care intentioneaza sa sesizeze chiar Consiliul Suprem de Aparare a tarii (CSAT) pe aceasta problema.

"O astfel de masura ar avea ca efect cresterea fara precedent a inflatiei, accentuarea deficitului de cont curent si un deficit bugetar urias, ceea ce ar duce Romania intr-o stare de instabilitate economica, ce va fi agravata de situatia internationala.

Este cu atat mai neobisnuita o astfel de decizie cu cat toate tarile din Europa si Statele Unite iau in aceste momente masuri de precautie pentru a se proteja de efectele crizei financiare. Ne gandim sa sesizam chiar CSAT in aceasta problema", a afirmat Vosganian.

Camera Deputatilor a aprobat marti, in unanimitate, o ordonanta care prevede cresterea cu 50% a salariilor personalului din invatamant, iar functionarii publici au anuntat ieri ca vor intra in greva generala daca nu vor beneficia si ei de aceeasi majorare.

Materializarea solicitarilor salariale din partea tuturor bugetarilor ar pune in pericol chiar statutul Romaniei de tara membra UE, a spus Vosganian. Potrivit calculelor ministrului Economiei si Finantelor, o crestere generalizata a salariilor bugetare cu 50% ar echivala cu un deficit consolidat de 7% din PIB anul viitor sau cu anularea tuturor investitiilor din aceste sectoare.

Potrivit unor calcule ale unor specialisti din Ministerul de Finante, cresterea salariilor tuturor bugetarilor ar costa peste cinci miliarde de euro, in 2009.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Tariceanu, #guvern, #Basescu, #promisiuni, #salarii , #stiri politice