Presa straina: promisiuni irealizabile, premier slab

Marti, 16 Decembrie 2008, ora 18:19
2826 citiri
Presa straina: promisiuni irealizabile, premier slab
Foto: unece.org

Promisiuni irealizabile si premier slab, spun analistii citati de AFP despre evolutiile politice din Romania, din ultimele zile.

Un premier slab desemnat in graba dupa retragerea lui Theodor Stolojan si promisiuni dificil de indeplinit, spuneau marti analistii romani citati de AFP, punand la indoiala capacitatea guvernului roman de a raspunde provocarilor crizei economice.

Dat publicitatii a doua zi dupa desemnarea lui Boc si fructul negocierilor dintre PD-L si PSD, programul de guvernare prevede "atenuarea efectelor negative ale crizei si protejarea intereselor economice ale populatiei, in special a puterii de cumparare si a locurilor de munca".

"Situatia nu este roz, dar cu un guvern puternic vom putea face fata crizei", a declarat Boc presei.

Observatorii remarca totusi caracterul "contradictoriu" al acestui document, care promite sa reduca deficitul bugetar la 2,5% din PIB, inmultind in acelasi timp cheltuielile publice.

"Acest program contine o lunga lista de masuri sociale, dar nu precizeaza cum vor fi finantate", a declarat pentru AFP analistul economic Bogdan Baltazar.

El citeaza cresterea salariului minim si a pensiilor incepand din 1 ianuarie, majorarea subventiilor pentru agricultori si dublarea alocatiilor pentru copii. "Daca toate aceste obiective sunt puse in aplicare, bugetul va fi epuizat foarte repede", a spus Baltazar.

Noul guvern isi propune sa mentina cota unica de impozitare pentru salarii si veniturile companiilor la 16%, masura introdusa in 2005 de guvernul liberal in exercitiu si care a permis reducerea economiei subterane.

Dar cota unica va fi insotita, la cererea expresa a social-democratilor, de "compensatii si deduceri" pentru persoanele cu venituri mici.

Alte masuri vizeaza o scadere cu 5% a TVA-ului la alimentele de baza, ale caror preturi vor fi "mentinute in limite rezonabile", si cresterea la 25% a TVA-ului la produse de lux.

"Imi aminteste de un program din epoca comunista, plin de idei generoase", a spus ironic presedintele Confederatiei Nationale a Patronatului (CNPR) Cristian Pirvan. "Ni se dau asigurari ca totul va fi bine, dar fara a ni se spune de unde vor veni banii, cine va plati", a declarat el pentru AFP.

"Acest program este inainte de toate destinat categoriilor defavorizate si, cu exceptia catorva generalitati, nu are nicio legatura cu criza", a remarcatul la randul sau analistul economic Dan Apostol la Realitatea TV.

Analistii remarca, pe de alta parte, "lipsa de expertiza" a lui Boc in materie de economie, ceea ce reduce capacitatea sa de a gestiona un guvern de coalitie intr-o perioada dificila.

"Prezenta lui Stolojan la conducerea guvernului ar fi fost o garantie" ca Romania adopta masuri economice corecte in contextul crizei, a apreciat economistul Ilie Serbanescu, citat de cotidianul Romania libera.

Potrivit editorialistului Liviu Antonesei de la Cotidianul, premierul desemnat este un om "slab" care "nu va deschide gura fara aprobarea presedintelui Traian Basescu". "Nu cred ca dl. Stolojan ar fi fost premierul providential al acestor vremuri dificile, dar impunea un anume respect", scrie el.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#politica din Romania, #presa straina, #promisiuni irealizabile, #premier slab, #Basescu R , #stiri politice