Previziuni despre viitorul Pamantului: Baba Vanga si oamenii de stiinta

Autor: Ana Ilie
Sambata, 22 August 2009, ora 23:30
29166 citiri
Previziuni despre viitorul Pamantului: Baba Vanga si oamenii de stiinta

Cati dintre noi nu si-ar dori sa afle ce-l asteapta in viitor? In definitiv, viata pare mai usor de trait daca stii ce urmeaza - bun sau rau, bani sau saracie, fericire sau durere - toate sunt mai simplu de abordat daca le astepti.

Dorinta ancestrala a oamenilor de a afla ce le pregateste viata a dat nastere, de-a lungul epocilor, la profeti si falsi profeti, babe clarvazatoare, vrajitoare care au sfarsit carbonizate sau acoperite de aur, si, in general, tot felul de speculatii si impresii.

Cei care urmaresc cu atentie previziunile privind viitorul Pamantului si mai ales al omenirii se impart in doua categorii - cei care asculta de "clarvazatori" si cei care urmaresc cu atentie studiile si avansurile tehnologice, pentru a detecta in munca oamenilor de stiinta tendintele de maine.

Astfel, daca in viziunea Babei Vanga, (aceasta fiind o clarvazatoare bulgara oarba decedata in 1996), incepand cu 2010 asupra lumii se va pravali o avalansa de razboaie, molimi si foamete, oamenii de stiinta vad sfarsitul autovehiculelor, urbanizare rapida si supra-specializarea profesionala.

Care viziune este mai provocatoare? Asta depinde de gusturile fiecaruia - un scenariu e apocaliptic, altul evolutiv.

Cel evolutiv este publicat, in fiecare an din 1985 incoace, de revista The Futurist, care a previzionat, pana acum, aparitia Internetului, realitatea virtuala si sfarsitul Razboiului Rece.

In 2009, conform viziunii oamenilor de stiinta, viitorul pamantului prevede urmatoarele:

1. Tot ce facem si spunem va fi inregistrat pana in 2030. Dupa 2010 vor aparea nanodispozitive care vor facilita comunicarea si supravegherea in orice coltisor al pamantului.

Oamenii vor avea nanoimplanturi, facilitand interactiunea intr-o retea omniprezenta. DE vreme ce capacitatea de stocare va fi aproape nelimitata, toate actiunile si conversatiile vor fi inregistrate - Gene Stephens, "Cybercrime in the Year 2025".

2. Bioviolenta va deveni o amenintare mai mare pe masura ce tehnologia devine mai accesibila. Discipline stiintifice aflate la inceput, precum nanotehnologia si altele, ar putea deschide calea unui bioatac. Bacteriile si virusii ar putea fi modificati pentru a le creste gradul de pericol sau pentru a fi imuni la antibiotice.

Un alt pericol ar fi nano-poluarea in urma unui razboi, cauzand boli noi, cu simptome greu de tratat, care vor afecta generatiile viitoare -Barry Kellman, "Bioviolence: A Growing Threat," May-June 2008, p. 25 et seq.; Antonietta M. Gatti and Stefano Montanari, "Nanopollution: The Invisible Fog of Future Wars".

3. Zilele masinilor ca regi ai soselei sunt pe sfarsite, pe masura ce comunicatiile wireless mai puternice limiteaza nevoia de transport. Vor fi emise politici care limiteaza numarul vehiculelor detinute de familii.

In schimb, daca tendintele actuale continua, lumea va trebui sa construiasca sosele pentru 3 miliarde de vehicule pana in 2025 -Thomas J. Frey, "Disrupting the Automobile's Future".

4. Carierele si studiile devin tot mai specializate. Creste numarul licentiatilor si a specializarilor inedite - World Trends & Forecasts.

5. Poate ca nu va exista un sistem legislativ universal valabil, insa sistemele juridice ale tarilor lumii vor fi legate intre ele intr-o retea - Global Legal Information Network (GLIN), o baza de date de legi nationale si locale din peste 50 de state membre, va ajunge pana la peste 100 de tari membre pana in 2010 -Joseph N. Pelton, "Toward a Global Rule of Law: A Practical Step Toward World Peace".

6. Cunostintele profesionale vor deveni invechite foarte repede, aproape imediat ce sunt obtinute. Majoritatea profesiilor vor necesita invatare si instructie continua -Marvin J. Cetron and Owen Davies, "Trends Shaping Tomorrow's World, Part Two".

7. Cursa pentru imbunatatirile biomedicale si genetice va reprezenta pentru secolul XXI ce a fost cursa pentru spatiu a secolului anterior -Gregory Stock, "Thinking Globally, Acting Locally, Living Personally".

8. Urbanizarea va ajunge la 60% pana in 2030. Tot mai multe persoane traiesc in orase, asa ca problemele de mediu si socioeconomice se inrautatesc. Vor izbucni epidemii, iar incalzirea globala se va accelera - Marvin J. Cetron and Owen Davies, "Trends Shaping Tomorrow's World, Part One".

9. Orientul Mijlociu se va seculariza, in vreme ce influenta religioasa va spori in China, ca urmare a activitatii economice si globalizarii - World Trends & Forecasts

10. Accesul la electricitate va ajunge la 83% in intreaga lume pana in 2030. Electricitatea este fundamentala pentru ridicarea standardelor de viata si accesul la produse si servicii - Andy Hines, "Global Trends in Culture, Infrastructure, and Values".

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#previziuni viitor pamant, #previziuni viitor omenire , #stiri politice