Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Primarii din Covasna si Harghita au discutat despre autonomia Tinutului Secuiesc

Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 11:00
1986 citiri
Primarii din Covasna si Harghita au discutat despre autonomia Tinutului Secuiesc

Cinci primari de orase din judetele Covasna si Harghita, plus presedintii celor doua consilii judetene, s-au intalnit, la sfarsitul saptamanii trecute, la Oituz, pentru a discuta despre proiectele comune pentru urmatorii ani.

Invitatia la discutii, lansata de primarul din Sfantu-Gheorghe, Antal Arpad, a cuprins o analiza a situatiei politice actuale si intocmirea unei liste de evenimente si activitati care se vor derula in comun intre cele doua judete, informeaza NewsIn.

Printre subiectele atinse a fost si cel al pregatirii autonomiei teritoriale, iar participantii la intalnire au cazut de acord sa realizeze materiale de background si sondaje, care vor identifica pasii urmatori care trebuie facuti pentru autonomie. Toate informatiile urmeaza sa fie cuprinse intr-un memorandum.

Primarii au mai decis sa editeze o monografie a Tinutului Secuiesc, care va sta la baza redactarii manualului istoriei comunitatii maghiare din judetele Covasna si Harghita si care va prezenta regiunea si din punct de vedere etnografic si social. In cadrul aceleiasi intalniri, s-a discutat si despre o maca regionala comuna - produssecuiesc.ro, in vederea prezentarii valorilor secuiesti, lansarea unui sistem de premiere in acest domeniu si folosirea simbolurilor secuiesti.

Potrivit liderilor prezenti la intalnirea din Covasna, ar fi benefica pentru colaborarea dintre cele doua judete si infiintarea unui fond educational pentru tinerii care se intorc aici dupa terminarea studiilor superioare, precum si infiintarea unui portal comun, in limbile romana, maghiara si engleza, unde vor fi link-uri ale tuturor localitatilor din cele doua judete, plus cele mai noi stiri din regiuni. Participantii au propus chiar infiintarea unei agentii de presa zonale, care sa introduca stiri zilnice din cele doua judete.

Primarii din cle doua judete au mai discutat despre schimburi de experienta intre cele doua judete si despre folosirea formularelor in limba maghiara si a formularelor bilingve in institutii si au decis sa intocmeasca o lista neagra cu firmele care au avut prestatii nesatisfacatoare sau deficiente in executie privind unele lucrari publice.

Cei sapte edili doresc sa largeasca cercul discutiilor despre viitorul regiunii, astfel ca vor invita si reprezentantii celorlalte orase din judetele implicate, dar si din judetul Mures, cum ar fi primarul din Sovata.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#intalnire primari, #Harghita Covasna, #autonomie Tinutul Secuiesc, #proiecte comune , #stiri politice