Procesele marilor disperari

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 11 Septembrie 2008, ora 12:18
8431 citiri
Procesele marilor disperari

Postul Pastelui, 2007, ora 24, Calea Grivitei, Bucuresti. O tanara, Bianca, in varsta de 26 de ani se intoarce cu masina acasa de la serviciu. Opreste la stop. Din spate este lovita in plin de un bolid care o proiecteaza intr-un stalp, dupa care dispare de la locul accidentului.

Femeia ajunge la spital in moarte clinica. Trupul tanar mai lupta cateva zile cu implacabilul, dupa care organele incep sa cedeze unul dupa altul.

Bianca a fost inmormantata de Pasti. Autorul accidentului a fost prins a doua zi dupa comiterea lui. Nu s-a mai putut stabili daca in noaptea fatala era baut, dar politistii au aflat imediat ca avea permisul suspendat fiind in plin proces pentru comiterea unui alt accident grav in urma cu mai putin de un an.

A fost arestat. Apoi eliberat. Ca prin minune nu a disparut, iar procesul a durat surpinzator de putin. A fost judecat pentru ucidere din culpa, fuga de la locul accidentului si conducere fara permis.

A primit 4 ani de inchisoare. 4 ani pentru trei fapte, una comisa din culpa, doua cu intentie, care au curmat o viata. Mai are de ispasit 3 ani, daca nu cumva o sa iasa chiar mai repede datorita unei eliberari conditionate pentru buna purtare.

Joi incepe la Tribunalul Bucuresti judecarea recursului Parchetului la sentinta pronuntata de judecatori. Incepe procesul unei mari disperari. Disperarea unor parinti care se zbat sa obtina singurul lucru care le-a mai ramas: dreptatea. Dar sunt din ce in ce mai lipsiti de speranta.

Complicitati neasumate

Este doar unul dintre miile de cazuri de acelasi fel. Unele au fost mediatizate intens si tot degeaba. Va mai amintiti pedeapsa ridicola primita de Carmen Paunescu dupa ce a ucis cu masina trei oameni? Ucigasul lui Teo Peter a facut vreo zi de inchisoare? Cat va ramane dupa gratii cel care i-a curmat viata lui Catalin Nemescu?

La fel de grav este ca soferii ucigasi, pedepsiti simbolic, revin dupa un timp la volan. Sunt adevarate pericole ambulante susceptibile oricand sa comita o noua tragedie.

Intre timp politia face campanii peste campanii, binevenite altminteri, dar total insuficiente. Pe ecranele televizoarelor curg imagini socante care indeamna la prudenta, viteza moderata, atentie.

Ma tem insa ca ele au impact tot asupra celor care erau si pana acum prudenti, atenti si responsabili. Pentru ceilalti mai eficente ar fi pedepsele drastice. Legea le prevede, insa trebuie si aplicate de la politist, pana la judecator.

Cea mai plauzibila explicatie pentru pedepsele ridicole este, desigur, coruptia. A politistului care nu face dosarul cum trebuie, face pierdute probe, depaseste termene sau face presiuni asupra familiei victimei sa o lase mai moale, a medicului legist care schimba rezultatele analizelor de sange, a expertului care scoate victima vinovata, a martorilor platiti, poate si a procurorului si a judecatorului.

Cauzele sunt insa mai multe. Vorbim si despre multa incompetenta, de la politistul care nu ia toate probele de la locul faptei, la procurorul care nu indeplineste cum trebuie procedura, la judecatorul care nu e in stare sa citeasca toate paginile dosarului.

Vorbim apoi despre un prea mic respect pentru viata si o indulgenta prost inteleasa la nivelul instantelor. Una este sa manifesti clementa fata de un om care a gresit intr-un moment de neatentie si se caieste pentru asta si alta sa diminuezi gravitatea faptei celui care ucide pentru ca se suie beat la volan, pentru ca apasa pedala acceleratiei pana la podea, celui care conduce fara permis sau care fuge de la locul accidentului fara ca macar sa-i pese daca lasa in urma un cadavru sau un om inca viu.

In termeni juridici asta se numeste individualizarea pedepsei care pentru fiecare fapta din codul penal este cuprinsa intre un minimum si un maximum. In plus, legislatia penala pune la dispozitia judecatorilor sporuri de pedeapsa pentru cei care comit concurs de infractiuni.

Adica exact ce a comis cel care a ucis-o pe Bianca. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca o justitie eficienta l-ar fi trimis deja dupa gratii pentru primul accident, asa ca nu ar mai fi apucat sa-l comita pe al doilea.

In realitate, exista chiar o traditie a pedepselor cu suspendare in astfel de cazuri. De obicei insa procesele dureaza atat de mult, incat la sfarsitul lor familiile victimelor nici macar nu mai au energia sa lupte si isi inghit frustrarea.

Mai e aici un adevar care trebuie spus, desi arareori se vorbeste despre el. Judecatorii sunt presati si de supraaglomerarea din inchisori. Prefera sa dea pedepse mai mici pentru fapte comise din culpa ca sa pastreze locurile putine pentru autorii faptelor pe care le considera mai grave.

Sa nu minimalizam nici ineficienta politistilor care de prea multe ori prefera sa intoarca privirea facandu-se ca nu observa abateri pe care le considera minore sau pe care le e lene ori frica sa le sanctioneze. Slabiciunea politiei favorizeaza si ea haosul de pe drumurile romanesti.

In aceste conditii, oricat de multi bani si imaginatie vor fi investiti in campanii pentru siguranta circulatiei, ele nu vor avea decat efecte minimale. Din pacate, pe sosea, ca in toate celelalte domenii, educatia presupune multa coercitie. Si pana nu vor intelege acest lucru politistii, procurorii si judecatorii vor fi la randul lor partial vinovati pentru numarul imens de tragedii rutiere din Romania.

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Câți români care dețin mașini electrice au un singur autoturism. "Încă două termice, orice s-ar întâmpla, am cu ce să mă mișc"
Câți români care dețin mașini electrice au un singur autoturism. "Încă două termice, orice s-ar întâmpla, am cu ce să mă mișc"
Cei mai mulți șoferi sunt de acord că mașinile electrice sunt ideale pentru deplasări în oraș. Totuși nu toată lumea își permite să întrețină două sau mai multe mașini cu toate...
#accidente, #procese, #disperare, #soferi, #vinovati, #Justitie , #stiri politice