Programul de guvernare prevede adoptarea Statutului minoritatilor nationale

Duminica, 20 Decembrie 2009, ora 22:01
1998 citiri
Programul de guvernare prevede adoptarea Statutului minoritatilor nationale

Programul de guvernare al viitorului Cabinet prevede extinderea utilizarii limbii materne in administratie, adoptarea Statutului minoritatilor nationale, dar si sprijinirea financiara a Institutului pentru studierea problemelor minoritatilor nationale.

Forma finala a programului de guvernare, transmis duminica Parlamentului de catre premierul desemnat Emil Boc, prevede la capitolul destinat politicilor in domeniul relatiilor interetnice, ca principiul de baza in relatiile interetnice "trebuie sa fie egalitatea deplina de drepturi si sanse egale de afirmare a identitatii".

Potrivit documentului, viitorul Guvern se angajeaza sa creeze cadrul legal privind extinderea utilizarii limbii materne in administratie, sa ia masurile guvernamentale - inclusiv acte normative - pentru punerea in aplicare a prevederilor legii privind ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare, dar si sa sprijine "in continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale din Romania".

De asemenea, documentul stipuleaza ca "Guvernul va sprijini (financiar) in mod corespunzator Institutul pentru studierea problemelor minoritatilor nationale si se va adapta cadrul legislativ in vederea facilitarii absorbtiei fondurilor europene de catre Institutie".

Directiile de actiune cuprinse in programul de guvernare vizeaza: "largirea cadrului existent al invatamantului in limba materna pe specialitati si niveluri de instruire - primar, profesional, gimnazial, universitar; consolidarea cadrului institutional necesar reprezentarii proportionale si consultarii politice a minoritatilor la nivel legislativ si executiv, la nivel national si local; finantarea unor programe de dezvoltare culturala si interculturala specifice, atat la nivel comunitar, cat si la nivel national".

Se mai doreste "asigurarea unor programe in limba materna la radio si televiziune pentru toate minoritatile nationale, in special pentru comunitatea maghiara, astfel incat sa se asigure satisfacerea nevoilor culturale si de comunicare in limba materna la nivel national, asigurarea conditiilor pentru conservarea si dezvoltarea patrimoniului confesional, in contextul respectului pentru principiile libertatii de constiinta si al pluralismului religios".

"Se vor lua masuri cu scopul finantarii largirii emisiunilor de radio si televiziune publica in limba minoritatilor nationale", se arata in programul de guvernare.

Documentul face referire si la problematica legata de comunitatea romilor.

"Consideram necesare aplicarea mult mai eficienta a strategiei nationale si reorientarea acestei strategii spre programe specifice, menite sa asigure imbunatatirea substantiala a situatiei romilor, prin: consolidarea structurilor de implementare a strategiei nationale pentru romi la nivel local; realizarea unui parteneriat viabil intre structurile administratiei publice si comunitatilor de romi; rezolvarea problemelor legate de dreptul de proprietate asupra terenurilor si locuintelor detinute de romi".

Programul mai prevede "implementarea unor programe de reabilitare a locuintelor din zonele locuite de romi prin asigurarea energiei electrice, a apei potabile, a canalizarii, a gazului metan, a salubritatii; eficientizarea masurilor ce vizeaza aspecte sectoriale (accesul pe piata muncii, promovarea de activitati generatoare de venit, accesul la servicii medicale, reducerea abandonului scolar, promovarea valorilor artistice, crearea unor programe de educatie civica, prevenirea infractionalitatii)".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#program guvernare Boc, #statut minoritati nationale , #stiri politice
Comentarii
Poza Radar
Radar
rank 5
Ne intrebam, daca pentru romanii maghiarizati,din judetele Covasna si Harghita exista vreun statut al minoritarilor,in propria tara.Daca, pentru ridicarea unui locas de cult romanesc,a unei manastiri, guvernantii stiu la ce presiuni sunt supusi romanii.