Proiecte care ar fi putut sa fie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 27 August 2016, ora 18:15
3889 citiri
Proiecte care ar fi putut sa fie

Reforma administrativa cu aparitia comunelor-poli si unificarea comunelor depopulate pe care o propune guvernul Ciolos mi se pare unul dintre exemplele de succes ratat al acestui cabinet.

In esenta, ideea mi se pare foarte buna. Pe de-o parte, e necesara concentrarea unui mediu rural foarte faramitat in conditiile depopularii accentuate, din cauza scaderii demografice si din cauza migratiei fortei de munca. Nu vad de ce ai pastra primarie in comune care ajung sa isi numere locuitorii cu zecile, nu cu sutele pe un trend descendent.

Pe de alta parte, ridicarea comunelor poli va face posibila o reducere a discrepantei dintre conditiile din rural si urban, discrepanta care in Romania este extrem de mare, poate cea mai mare din Europa.

Ce deosebeste "super-comunele" de comunele simple? Trebuie sa aiba minum 2.000 de locuitori si trebuie sa indeplineasca o serie de criterii privind rata migratiei temporare a populatiei, rata medie anuala de crestere a populatiei, accesibilitatea rutiera si feroviara, ponderea persoanelor cu studii superioare etc. Ele pot prelua servicii cu rol teritorial in sanatate, educatie, cultura, comert si servicii.

Teoretic e corect, coerent si modern, cel putin la prima vedere. Am insa mai mult decat suspiciunea, am convingerea ca este doar un exercitiu teoretic despre cum ar fi bine sa fie daca ar fi sa fie.

De ce?

Proiectul nu prea vad cum ar putea fi adoptat pana la alegeri, iar aplicarea acestei reforme este lasata, dupa cum e si firesc, factorului politic, si nici macar cel viitor, ci pe o perioada de vreo 10 ani, adica ar trebui sa devina fapt implinit peste doua legislaturi. La noi, unde un proiect nu rezista nemodificat mai mult de cateva luni, 10 ani este la fel de mult ca vesnicia.

Si ce se va intampla in acestia ani e foarte usor de prevazut. Vor incepe luptele pe comune. In cazul celor care trebuie unificate va dati seama cate primarii cu functiile aferente, in frunte cu aceea de primar, se pierd? Care partid credeti ca va fi dispus sa renunte de buna voie la propria zestre si cat de mare va fi tentatia celui de la putere de a rade cat mai multi dintre primarii adversarilor?

In cazul comunelor-poli, guvernul a elaborat deja o lista pe criteriile invocate. Dar eu anticipez o batalie feroce pentru adjudecarea spuzei pe turta fiecarui partid. Adica pentru mutarea polului in propriul fief prin adaptarea criteriilor.

Ca sa nu mai vorbim si despre orgoliile locale cu cert efect electoral: de ce sa ma desfiintezi pe mine/de ce sa nu fiu eu pol? Pare simplist si meschin, dar viata reala cam asa este. Daca va uitati in presa locala veti vedea deja controverse.

In aceste conditii cred ca guvernul actual, care isi face din independenta politica un titlu de glorie, avea doua variante: fie sa impuna aceasta reforma acum, macar la nivelul de adoptare a legislatiei, ca lovitura de trasnet, mizand pe sustinerea populara. Fie sa nu isi concentreze energia pe proiecte care oricum risca sa ramana strict terorie si sa se axeze pe masuri punctuale care ii sunt accesibile. De exemplu sa numere functionarii si bugetarii si sa inceapa sa ii selecteze pe criterii de performanta.

Eu cred ca solutia corecta ar fi fost cea de-a doua, pentru ca reforma aceasta ampla trebuie sa tina de o decizie politica. Asta nu inseamna ca proiectul trebuie sa moara, dar el trebuie asumat de un partid, inclus intr-un program politic si trebuie sa primeasca astfel validare electorala. Asa merg lucrurile in democratie, oricat ne-am stradui noi sa reinventam apa calda.

De exemplu, cu acest proiect poate intra dl Ciolos sau poate reintra dl Dancu in politica, acolo unde se intampla asemenea lucruri.

Asa, e un fel de munca cel mai probabil de pomana, cu efecte de imagine pentru un guvern care teoretic nu are nicio nevoie de asemenea efecte. Sau are?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#reforma administratiei comune poli , #stiri politice